humán papillomavírus, hpv
Egészségmagazin.com   |   2015.04.23.

A human papillomavírus (HPV)

Napjainkban az orvostudomány több mint húsz betegséget ismer, amelyek szexuális úton terjednek - gombák, vírusok, baktériumok vagy élősködők közvetítésével. Különböző becslések szerint évente átlag 330 millió ember kap el valamilyen nemi betegséget. Cikksorozatunk egy-egy betegséget mutat be, kitérve annak veszélyeire, előfordulási valószínűségére és kezelhetőségére. Mai témánk a human papillomavírus, röviden HPV, amelynek mintegy 130 típusa ismert.

reklám vége

A HPV tünetei

A human papillomavírus (HPV) nem egyetlen kórokozó, hanem a vírusok egész családja, amelyeknek eddig több mint 130 ismert típusát azonosították - ezeket számokkal jelölték meg attól függően, hogy mikor fedezték fel. Mindegyikre jellemző, hogy a hámszövettel borított szerveket támadja meg, és csak emberekben okoznak fertőzést. Becslések szerint a harmadik leggyakrabban előforduló betegség, amely legtöbbször szexuális úton adódik át, de a szülés közben is megfertőzheti az anya a gyermekét.

a humanpapillomavirus, hpv egyik kórokozója

A HPV egyik kórokozója

A HPV Lappangási ideje igen hosszú, 3-8 hónap is lehet, azonban már ekkor fertőző. Egyes fajtái szemölcsöket okoznak a bőrön és a nyálkahártyán, amelyek panaszt nem okoznak és néha igen nagyra is megnőhetnek. Férfiakon leggyakrabban a makk környékén, a húgycsőnyílás körül és a végbélnyílás közelében jönnek létre elváltozások. A nőknél általában a kisajkak belső felszínén, de akár a hüvelyben is növekedhetnek szemölcsök.

A HPV egyes típusai a hüvelyben, a méhszájon, a szeméremajkakon, a húgycsőben és a végbélnyíláson szaporodnak. A nemi szervi régióban többféle megjelenési formáival számolhatunk a szemölcsökön kívül.

  • Gyulladás: az érintett régiókban, a szeméremtesten, végbélen felmaródás látható, a hüvelyből jellegtelen híg, enyhén gennyes folyás ürül.
  • Kondilóma: jóindulatú daganat, mely akár nagyobb hámfelületekre is kiterjedő karfiolszerű növedéket okoz. A kondilóma vérellátási zavarok miatt gyakran részben elhal vagy begyullad, rendkívül kellemetlen folyást eredményez.

A HPV fertőzés következményei és szövődményei

A HPV vírusok által kialakuló szemölcsök ugyan nem okoznak komolyabb panaszokat, azonban a különböző típusok között találhatunk daganatkeltő hatásúakat is. Megkülönböztetünk magas, közepes és alacsony kockázatúakat; a nagy rizikójúak közül a 16-os és 18-as típus a méhnyakrák és a CIN 2/3-esetek több mint 70%-áért felelős.

A human papillomavírus-fertőzés kezelése

A kórkép megállapítása egyszerű, megtekintéses vizsgálattal is lehetséges. A legtöbb esetben sorra kerülő kivizsgálás, az esetlegesen társuló, egyéb nemi betegségek megállapítására, illetve kizárására irányul.
Kezelése többféle módszerrel lehetséges, léteznek különféle ecsetelők, de a kiterjedt növedékek általában csak sebészi úton távolíthatóak el. Ez történhet fagyasztással, egy éles kanálszerű eszköz segítségével az elváltozás lekaparásával, de kimetszéssel vagy lézeres műtéttel is. Emellett használatban vannak különféle kenőcs formátumú helyi, úgy nevezett immunmódosító szerek is.

A HPV kiújulásának megelőzésére - a hosszú lappangási idő miatt - rendszeres ellenőrzés szükséges, hiszen a beavatkozáskor még tünetmentes helyeken is lehetnek fertőződött sejtek.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön