ebola
Egészségmagazin.com   |   2015.11.05.

Az ebola az új nemi betegség?

Az ebola az egyik legrettegettebb vírus, a legutóbbi járvány során több, mint 11 ezer ember vesztette életét, ez pedig több, mint amire valaha példa volt korábban. Egy új tanulmány szerint azonban az ebola veszélyesebb, mint amilyennek gondoltuk: akár gyógyult, egészséges emberek is terjeszthetik a kórt!

reklám vége

Mi is az ebola?

Sokan, sőt valószínűleg majdnem mindenki hallott már az eboláról, de talán még mindig vannak, akik nincsenek egészen tisztában azzal, hogy mi is az ebola, vagy mik a pontos tünetei.

A Wikipédia szerint az ebola egy magas halálozási aránnyal járó, súlyos fertőző betegség. „A betegség eleinte klasszikus vírusfertőzés tüneteivel jelentkezik (pl. láz, izomfájdalmak), majd kialakulnak a vérzéses lázra jellemző tünetek, mint a hasmenés, hányás, fokozott vérzékenység, végül többszervi elégtelenség és keringési sokk alakul ki. Kezelése nem megoldott, specifikus terápia nem áll rendelkezésre, azonban a 2014-es nyugat-afrikai Ebola-járványt követően sikeresen teszteltek Ebola-ellenes védőoltásokat. A beteg elkülönítése mellett támogató, szupportív kezeléseket (pl. folyadékpótlás) alkalmaznak. A betegség halálozása 50-90 százalék körüli. Potenciális biológiai fegyvernek tartják, mivel az egyik legvirulensebb emberi kórokozó."

Az ebola-beteg gyógyulás után is fertőzhet!

A hírek egyébként bíztatóak voltak az utóbbi időben: nemrégiben végre újabb ebola-diagnózis nélkül telt el egy hét a járvány gócát jelentő három afrikai országban (Sierra Leone, Guinea, Libéria).

Ám ezzel egy időben egy új kutatás komoly veszélyre hívja fel a figyelmet. Kiderült, hogy a betegség tüneteit többé nem mutató, gyógyult emberekben is tovább lappanghat a kór, sőt, fertőzhet is! A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy fél évvel a fertőzést követően a vizsgált férfiak kétharmadának spermájában találtak kimutatható mennyiséget az ebola vírusból, egyes esetekben a férfiak akár 9 hónappal a megbetegedést követően is fertőzőek maradtak. A férfi túlélők spermájának vizsgálata kimutatta, hogy sokuk ebola-tesztje pozitív lett, miközben már nem mutatták a betegség jól ismert tüneteit.

Ebola=nemi betegség?

Ez az eredmény nem jelent mást, mint hogy az ebola a tünetek megszűnését követően is még bizonyos ideig nemi betegség marad. Tekintve a nyugat-afrikai ebola túlélők nagy számát, ez az új tény nagymértékben növeli annak fontosságát, hogy a férfi túlélők a mostaninál hosszabb ideig, akár egész hátralévő életükben törekedjenek az óvszer használatára, hogy a további fertőzéseknek gátat lehessen vetni.

Idén már volt olyan eset, amikor egy ebola túlélő férfi nemi úton adta tovább a vírust partnerének, az új kutatás pedig egyértelműen rávilágít arra, hogy az ebola akkor is fertőzhet, ha az illető már nyilvánvalóan gyógyultnak tekinthető.

Előzd meg az ebolát, használj óvszert!

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization - WHO) már korábban is hangsúlyozta az állandó éberség és óvatosság fontosságát annak érdekében, hogy megelőzzék egy újabb járvány kitörését.

Az új eredmények kétségkívül erősítik majd ezt az elhatározást. Hozzá kell tenni azonban, hogy amellett, hogy az ebola nemi úton való terjedése előfordulhat, mégis elég ritkának számít. Sőt, attól még, mert valakinek a spermáját ebola pozitívnak tesztelik, egyáltalán nem biztos, hogy fertőz is, és terjeszti a vírust. Ez jelentős bizonytalanságra adhat okot, a megelőzés és a védekezés fontosságának hangsúlyozása így is egyértelmű: jobb félni, mint megijedni.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön