fogamzásgátló, rák, fogamzásgátló tabletták
Egészségmagazin.com   |   2015.09.10.

Fogamzásgátlóval a rák ellen – az Oxfordi Egyetem meglepő kutatása

Egy kis bogyó és hopp, máris nyugodtan szeretkezhet az ember kedvesével. A fogamzásgátló tabletta nők millióinak életét könnyítette meg - de gondoltál már arra, hogy ez a kis pirula esetleg meg is mentheti az életedet? Az Oxfordi Egyetem új kutatása 100 ezer nőnél vizsgálta meg a fogamzásgátló tabletták hosszú távú előnyeit és rengeteg izgalmas dolgot fedeztek fel!

reklám vége

Az oxfordi Egyetem tudósai mélyebben is megvizsgálták, hogy pontosan milyen hosszú távú hatásokkal bírnak a fogamzásgátló tabletták. Kutatásaik során 100 ezer nő válaszát dolgozták fel, mely után meglepő eredményeket közöltek.

Fogamzásgátlóval a méhtestrák ellen

Igen, jól olvasod! Ezek az apró pirulák hosszú távú szedés esetén akár képesek védelmet nyújtani a petefészek, valamint a méh rákos elváltozásával szemben. Ez a láthatatlan pajzs akár 30 éven át is óvhat Téged!

A vizsgálatok alapján minél tovább szedsz fogamzásgátlót, annál hosszabb ideig élvezheted efféle jótékony hatását. Számokra bontva ez nagyjából annyit jelenti, hogy minden ötödik évben negyedével csökkented annak az esélyét, hogy kialakulhassanak rákos sejtek a már említett területeken. Becslések szerint már közel 400 ezer nő életét mentették meg a fogamzásgátló pirulák a rákos elváltozásokkal szemben.

Gyógyír a mindennapi kellemetlenségekre

Az évtizedek múlásával a tabletták összetétele rengeteget változott, de a mai, alacsonyabb hormontartalmú szerek is védőhatást alakítanak ki a szervezetben.

A rákos betegségeken túl számos, nem daganatos panaszunkra lehet gyógyír mint például:

 • zsíros, pattanásos bőr
 • rendszertelen, fájdalmas menstruáció
 • gyakran visszatérő kismedencei gyulladás
 • változó kor okozta kellemetlenségek
 • menopauza utáni csontritkulás

Mire jó és mire nem jó a fogamzásgátló tabletta?

 • Infarktus, stroke:

A mai alacsony ösztrogén tartalmú tabletták önmagukban nem fokozzák ezek kialakulásának veszélyét, csak ha más rizikófaktor is társul melléjük (pl.: rendszeres dohányzás, életkor).

 • Kismedence gyulladása:

Ez a fajta bakteriális fertőzés sokszor észrevétlenül bujkál testünkben, de időnként kellemetlen tünetek jelzik jelenlétét, például égő-csípő érzés, láz és fájdalom. Hosszútávon orvosi kezelés nélkül akár meddőséget is okozhat!

A fogamzásgátlót használók körében 70%-kal kisebb az előfordulási esélye, vagy ha már megtörtént a baj, a tapasztalatok alapján gyorsabb a lefolyása.

 • Méhnyakrák:

Egy 2002-ben végzett vizsgálat szerint azoknál a HPV fertőzött betegeknél, akik 5-9 évig szedtek fogamzásgátlót, háromszorosára, 10 év után pedig négyszeresére nőtt a méhnyakrák kialakulásának esélye.

A vírussal nem fertőzött nők esetében maximum a méhnyakrákra való fogékonyság növekedéséről beszélhetünk, de ezzel kapcsolatban még folynak a kutatások.

 • Trombózis:

A vérrögképződésre való hajlandóságot befolyásolja korunk, súlyunk, genetikánk is, de a fogamzásgátló tabletták ösztrogéntartalma is hajlamosító tényező lehet.

A trombózis súlyos, akár halálos is lehet, ha az elzáródás létfontosságú szervekben (pl. tüdő) alakul ki.
A régebbi, magas női nemi hormontartalmú gyógyszerek erősen növelték a trombózis veszélyét, napjainkban azonban már a legtöbb tabletta alacsony hormontartalmú.

 • A máj daganatos megbetegedése:

A tabletta eredményezheti a májadenómák felrepedését, de ebben a témában egyértelmű, bizonyított eredményt még nem született.

 • Emlőrák:

Akik fiatal korukban kezdik szedni a tablettát, általában megnövelik az esélyüket a megbetegedésre, azonban 10 évvel a fogamzásgátló befejezése után ez a rizikófaktor már ugyanakkora, mint akik sohasem szedtek fogamzásgátlót.

A háromfázisú (vagyis háromféle hormont tartalmazó) tabletták az emlőrák veszélyét tovább növelik.

 • Vastagbélrák és végbélrák:

Biztos lábon álló adatok még nincsenek ugyan, de az eddigi vizsgálatok alapján 18 és 40 % között csökken a kockázat a tablettát használók körében. Ez azzal magyarázható, hogy az ösztrogén csökkenti az epesavtermelést.

 • Méhtestrák, petefészekrák:

Hihetetlen, de a fogamzásgátló tabletták nem csupán a szedés ideje alatt nyújtanak védelmet a méhtestrák és a petefészekrák ellen, de akár évtizedekkel azután is, hogy abbahagytad!

Csak orvosi felügyelettel!

Természetesen minden gyógyszernek vannak előnyei is hátrányai is, és nem szabad egyetlen internetes cikk alapján dönteni a fogamzásgátló tabletta szedéséről vagy nem szedéséről. Még akkor sem, ha azt a cikket az Egészségmagazin.com oldalon olvastad:) !

Ezt a cikket azért írtuk, hogy megosszuk veled az orvostudomány legújabb felfedezését, és információt kapj a fogamzásgátló előnyeiről és hátrányairól is. Mielőtt pro vagy kontra döntesz, feltétlenül kérdezd meg kezelőorvosod, nőgyógyászod is!Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön