spermicid fogamzásgátlók
Egészségmagazin.com   |   2015.06.25.

A spermicid fogamzásgátlók 2. rész

Cikksorozatunkban a ma használatos fogamzásgátló módszereket mutatjuk be, kiemelve azok előnyeit és hátrányait. Korábbi cikkünkben már bemutattunk kettő spermicid módszert, a mostaniban pedig továbbiakról olvashatsz.

reklám vége

A spermicid módszerekről - röviden

A spermicidek a hímivarsejtet elpusztító olyan kémiai anyagok, amelyek megbénítják a spermák életfontosságú enzimeit, ennek köszönhetően csökkentik az ondósejtek mozgékonyságát, életképességét vagy el is pusztítják azokat - így alkalmasak helyi fogamzásgátlásra.

A hüvelytabletta

Alkalmazás előtt a tablettát meg kell nedvesíteni, ezután mélyen a hüvelybe helyezni. Ez kb. 8-10 perc alatt elolvad, ezért legalább 10 perccel a közösülés előtt javasolt a használata. Az elolvadt tabletta kb. 3 órán át hatásos, de minden együttlétet megelőzően alkalmazni kell. A védelem biztosítása érdekében a menstruációs ciklustól függetlenül minden alkalommal érdemes használni a készítményt.

A tabletta előnye az egyszerű használata. Továbbá az, hogy a készítmény vény nélkül kapható, ezért bármikor beszerezhető, igen alacsony az ára, és egy dobozban tizenkettő található - így 12 alkalomra elegendő. Szintén az előnyök között említhetjük, hogy nem hormonális készítmény, ezért nem befolyásolja a szervezet hormonháztartását.

A tabletta hátránya, hogy egyéb módszerekhez képest kevésbé biztonságos, ezért javasolt mással együtt használni. Előfordulhat, hogy a felhelyezést követően az oldódás során kifolyik, illetve kellemetlen íze van. Esetenként kialakulhat helyi irritáció, égő érzés, amely esetében fel kell keresni a kezelőorvost.

A hüvelykapszula

A kapszulát legalább nyolc perccel a közösülés előtt kell felhelyezni a hüvelybe, újabb együttlét előtt további készítményt kell alkalmazni. A hatása alapvetően négy órán át tart.

A kapszula előnye szintén az egyszerű használat, és a hormonmentesség.

Hátránya azonban, hogy gyakran előfordulhat helyi irritáció, kellemetlen vagy égő érzés. A kapszula megbízhatósága sem teljes, más spermicidekhez hasonlóan ajánlatos egyéb módszerekkel együtt használni.

Összegzésként

Előző és mostani cikkünkben a spermicidek mind a négy formáját bemutattuk. Ezek mindegyikének hasonló a működése, lényegében csupán a formájában eltérőek - így mindenki megtalálhatja a számára legjobb változatot. Emiatt a módszer előnyei és hátrányai igen hasonlóak.

A spermicid fogamzásgátlók előnyei:

  • Az alkalmazása egyszerű és kényelmes.
  • A felhelyezése akár a szexuális előjáték része lehet.
  • Nem tartalmaz hormonokat, ezért nincs hatással a szervezet hormonháztartására.
  • Könnyen beszerezhető, recept nélküli készítmény.

A spermicid fogamzásgátlók hátrányai:

  • Nem túl biztonságos, érdemes más módszerekkel együtt alkalmazni.
  • Nem megfelelően használva előfordulhat, hogy nem alakít ki egyenletes védelmet.
  • Sokakat zavar, hogy esetleg kifolyik a hüvelyből.
  • Hüvely-és péniszirritációt okozhat.


Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön