tavaszi fáradtság
Egészségmagazin.com   |   2015.03.28.

Így előzd meg a tavaszi fáradtságot

A tavaszi fáradtság, mint kifejezés nem véletlenül létezik. Sokunkra igen erőteljesen hat, és igen jellegzetes tünetekkel jelentkezik, amelyek akár több hetes kimerültséget, levertséget okozhatnak. De jó hír, hogy tehetünk ellene!

reklám vége

Mi okozza a tavaszi fáradtságot?

Az időjárás megváltozása, az évszakonként eltérő étkezési szokások már önmagukban is nagy feladat elé állítják a szervezetet. Télből tavaszba fordulva legalább olyan megerőltető időszak köszönt ránk, mint a rossz idő beálltakor. Tavaszra ugyanis teljesen legyengíti szervezetünket, hogy a hideg, téli hónapokban keveset mozgunk, jóval rövidebb időt töltünk a szabad levegőn, nehezen viseljük a napfény hiányát és ekkorra már kialakult egy mástípusú alvási rendünk is. Mindezek mellett a táplálkozásunk is beállt egy kalóriadúsabb, megterhelőbb étrendre. Ezek az összetevők együttesen képesek úgy leterhelni a szervezetet és egyben olyan vitaminhiányt okozni, amely az úgynevezett tavaszi fáradtságban jelentkezik.

Megfelelő étrend - megfelelő vitaminbázis

étrend a tavaszi fáradtság ellen

A vitaminok nélkülözhetetlenek a szervezet működése szempontjából. Az egyik legfontosabb funkciójuk az immunrendszer fenntartása. A szükséges mennyiségű vitaminokat főként egy ésszerű étrenddel tudjuk magunkhoz venni természetes úton. A zsírban oldódó vitaminok főként a tejben és a tejtermékekben, tojásban, halakban és növényi olajokban találhatók meg. A tőkehalmáj nagyon gazdag D-vitaminban. A K-vitamint a szója és a sötétzöld levelű zöldségek tartalmazzák. Ajánlott beiktatni étrendünkbe a búzacsírát, a teljes kiőrlésű gabonákat, a mandulát, a diót és a mogyorót, hiszen E- és B6-vitaminban gazdagok. A fáradtságért felelős lecsökkent C-vitaminszintet a citrusféléken túl kiwi, brokkoli, karfiol, karalábé, sóska és paradicsom fogyasztásával is emelhetjük. És egy jó tanács: a zöldségeket és gyümölcsöket ne tartsuk hetekig a hűtőben, mert veszítenek vitamintartalmukból.

A megelőzés mindig segít

A napfény hiányát azzal pótoljuk, hogy sokat tartózkodunk a szabad levegőn, hiszen a sötét tél során testünk D-vitamin raktárai kimerülhettek. A D-vitaminról fontos tudni, hogy kialakulásához napsugárra van szükség. Igen sokat jelenthet az is, hogy a tavaszi napok reggelivel induljanak, ezzel ugyanis a fáradtság helyett éppen lendületet kap szervezetünk. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitel ilyenkor sem elhanyagolható. Sőt! Tavasszal nyugodtan fogyaszthatunk az egyébként ajánlott napi 2-2,5 liter helyett több folyadékot is. Ez hozzájárul a szervezetünkben télen felhalmozódott méreganyagok eltávolításához is, ami által biztosan felfrissül a test, valamint csökken a fáradtságérzet. A felfrissülést bármilyen rendszeresen végzett testmozgás, a méregtelenítést pedig a szaunázás is elősegítheti.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön