c-vitamin
Egészségmagazin.com   |   2017.05.29.

Rákellenes gyógyszer? Az influenza legyőzője? Mire jó egészen pontosan a C-vitamin?

Az egyik legnépszerűbb vitamin egyben a legismertebb is, és ez így is van jól: enélkül ugyanis aligha lehetnénk egészségesek. De kevesen tudják, hogy a C-vitamin nem egy jolly joker, amit nyakló nélkül szedhetünk: akár túl is lehet adagolni, ami komoly problémákhoz vezethet. Ez, és még több érdekesség derül ki a cikkből!

reklám vége

Biztosan te is tudod, hogy a vitaminokat alapvetően két csoportra szokás osztani: vízben és zsírban oldódókra. Gyerekkorunkban általában azt is megtanuljuk, hogy utóbbiak egy kis betűjátékkal könnyen megjegyezhetőek: a „DEKA" szócska betűi ugyanis a zsírban oldódó vitaminokat rejtik.

Az egyik legfontosabb vitaminunk egy vízben oldódó darab: nem más, mint az aszkorbinsav, köznapi nevén C-vitamin, aminek számtalan pozitív hatása van a szervezetre:

  • Segít megelőzni a betegségeket, többek között a skorbutot. Ez a kór ma már viszonylag ritka, régen azonban még komoly problémát okozott olyan helyeken, ahol az emberek egyoldalúan táplálkoztak, például a tengeri utakon.
  • Erősíti az immunrendszert, vagyis hozzájárul ahhoz, hogy a szervezeted természetes úton vegye fel a harcot a betegségekkel szemben.
  • Mivel a C-vitamin antioxidáns, ezért segít felvenni a harcot a szabadgyökök ellen. Ez azért jó neked, mert a szabadgyökök olyan molekulák, amik nagyon könnyen reakcióba lépnek másokkal, vagyis gyorsítják a sejtekben végbemenő oxidációt, ami pusztító hatású, ha túlzásba viszik.

Mennyi C-vitamint kell szedni?

A C-vitamin tehát nem pusztán kiegészítő tápanyag, hanem az alapvető egészséghez szükséges alapanyag. Szerencsére sok természetes forrása van, rengeteg gyümölcsben és zöldségben megtalálható, a legtöbb a káposztában és a citrusfélékben bújik meg. Bár ezek az ételek elég hétköznapiak, a legtöbb ember mégis szed C-vitamint ezen kívül is. Miért?

Az ok egyszerű: az étkezés, legyen akármilyen kiegyensúlyozott is, ma már általában mégsem képes fedezni egy ember vitaminszükségletét. Ez azért van, mert a világ élelmiszertermelése az elmúlt évtizedekben (a népességgel együtt) rohamosan megugrott, sokkal több embert kell jóllakatni, mint korábban. A mennyiség növelése azonban a minőség rovására ment, hiszen a rohamtempóval sem a túlhasznált földek, sem a növényfajták nem tudnak lépést tartani. Ehhez jön még hozzá egy gazdasági szempont is: a gyártók sokszor a gyorsan növő, egészséges(ebbnek tűnő), szebb gyümölcsöt, zöldséget termő növényfajtákat részesítik előnyben. Ezek azonban sokszor mind ízben, mind tápanyagtartalomban alulmaradnak hagyományos, esetleg csúnyácskább, de jobb ízű rokonaikkal szemben.

Az eredmény: ugyanolyan táplálkozási szokások mellett kevesebb bevitt vitamin és ásványianyag. Az egészség fenntartásához ezért az embernek utólag kell pótolnia a hiányzó tápanyagmennyiséget, többek között a C-vitamint is. Ezt legtöbbször különböző étrendkiegészítő tabletták formájában tesszük meg.

Bár sokfajta vitamintabletta létezik, egyáltalán nem mindegy, melyiket választod, hiszen nemcsak a bennük lévő vitamindózis számít, hanem a hordozóanyag is. A felszívódás mértéke is lényeges, ki kell tapasztalni, hogy személy szerint neked melyik válik be leginkább.

A C-vitamin túladagolása

Azt mindenki tudja, hogy a zsírban oldódó vitaminokat túl lehet adagolni, a vízben oldódókat viszont, például a C-vitamint nem, ezek ugyanis a vizelettel távoznak. Vagy mégsem?

Bár elsőre meglepő lehet, a túl sok C-vitamin is okozhat problémákat. Az indokolatlanul nagy napi mennyiség (kb. 2000 mg fölött) már egészségtelen lehet. Amellett ugyanis, hogy teljesen fölösleges nyakló nélkül szedni, a kiválasztó szerveidet is megviseli, hiszen a veséidet túlzott igénybevételnek teszi ki. Ha hajlamos vagy rá, a hordozóanyaga felhalmozódhat a szervezetedben, aminek akár vesekő is lehet a következménye - az olyan apróságoktól, mint a hasmenés és fejfájás, már nem is beszélve.

Bizonyos betegségek esetén még jobban kell figyelni a túladagolásra: a hemokromatózis nevű anyagcserezavarban szenvedők állapotán komolyan súlyosbíthatja, ha a kelleténél nagyobb mennyiségű C-vitamint szednek be.

Korábban már írtunk arról, hogy a túlzott vitaminszedés szélsőséges esetben akár halálhoz is vezethet, ugyanakkor a vitaminhiány következményei sem rózsásak. Ezért azt ajánljuk, hogy mindig járj utána, hogy a te élethelyzetedben milyen, és mennyi vitamint kell szedni kiegészítésnek - ha kell, kérdezd meg az orvosodat - és soha ne lépd túl az ajánlott adagolást!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön