körömgomba
Egészségmagazin.com   |   2016.10.19.

Így ismerhető fel a körömgomba

Sok reklám foglalkozik a körömgombával, ám a tévében a sztori legtöbbször a kezeléstől indul, kihagyva a legfontosabbat: a fertőzés tüneteit. Honnan tudhatod egyáltalán, hogy jelen van-e körömgomba, illetve, hogy kell-e tartanod attól a furcsa sárgás folttól, amit a tegnapi körömvágásnál vettél észre? A cikkben minden piszkos kérdést tisztázunk!

reklám vége

A reklámok mesebeli története egyszerű: meglátod a körmödön kaszinózó gonosz kis manócskákat, veszel valami krémet, és pár perc múlva már mezítláb, mosolyogva sétálsz a homokos tengerparton, gyönyörű, frissen pedikűrözött lábaddal, amiről a varázslat hatására nemcsak a körömgomba, de minden bőrkeményedés és egyéb hibácska is eltűnt.

A valóság azonban picit bonyolultabb ennél: aki ugyanis csak tévéből látott eddig körömgomba-fertőzést, annak legtöbbször halvány sejtelme sincs róla, honnan ismeri fel a tüneteket, miből jön rá, hogy kell neki ez a krém? A furcsán elszíneződött köröm már rossznak számít? Van olyan körömgomba, ami nem is látszik? És kell-e egyáltalán érezned valamit?

Ha te is hajlamos vagy az első vészjósló jelre kétségbeesni, és némi netes keresgélés után rendszerint szörnyűbbnél szörnyűbb betegségekkel diagnosztizálod magad, akkor épp itt az ideje, hogy megnyugodj, és végre tiszta vizet önts a pohárba... vagy inkább a lábaidra.

Mi az a körömgomba?

Mindenekelőtt érdemes tisztázni: azt, hogy mit nevezhetünk körömgombának, nem mindig egyszerű megfogalmazni. A gombáknak ugyanis sokféle típusa és előfordulási formája lehet. A szakértők éppen ezért azt szokták mondani, hogy akkor beszélhetünk körömgomba-fertőzésről, ha egy „erre szakosodott" gombafajta befészkeli magát az ember körme alá. Bár ez rendkívül egyszerű meghatározás, jottányit sem jutottunk vele közelebb a lényeghez.

A sokféle gomba közül általában a dermatophytonok okozzák a legtöbb kellemetlen bőrfertőzést, így a körömgombát is. Gyakori ugyanis, hogy a lábujjak között rajcsúrozó élősködők terjesztik ki „birodalmukat" a körmökre.

A körömgomba tünetei

A körömgomba nemcsak a körmöd kinézetét rontja (általában sárgás-barnás, „lemoshatatlan" elszíneződéssel) hanem az anyagát is roncsolja. A kezeletlen gomba idővel fájó, repedezett, megvastagodott körmöt okoz. Ez nemcsak azért probléma, mert a lábad (minden igyekezeted ellenére) úgy fog festeni, mintha valami havasi jeti lennél, aki életében nem hallott még pedikűrről, de a körmöd viszketni és fájni is fog, sőt: be is gyulladhat.

körömgomba

A körömgomba leggyakoribb tünetei:

  • A köröm megvastagszik, amit idővel normál ollóval nem is lehet vágni
  • Lábmosás után is kellemetlen szagú láb- és lábköröm
  • A körmökre jellemző fényesség, „ragyogás" eltűnése
  • Elszíneződés: a körmöd szokatlanul sárgás-barnás, matt színű lesz
  • Szárazzá, töredezetté, repedezetté váló köröm
  • A köröm elválik a körömágytól
  • Torzulás: a köröm alakja, mérete, formája, textúrája romlik
  • A fertőzött köröm rendszeresen fájdalmat okoz

Hogyan kerüld el a körömgombát?

Mivel a gombák imádják a meleg és nedves helyeket, ilyen környezetben gyorsabban terjednek, ezért is fontos, hogy mindig alaposan töröld szárazra a lábadat, főképp a lábujjaid közét.

Az uszodák, fürdők, edző- és fitnesztermek és ezek közös zuhanyzói olyanok a fertőzést okozó gombák számára, mint a török szultánok háremei: miközben ők egyhelyben „ülnek", szabadon válogathatnak a házhoz jövő kínálatból. Ha tehát nem akarsz te is beállni a háremükbe, ne mászkálj és zuhanyozz sehol mezítláb, csak otthon!

Ha a fenti tüneteket észleled, ne halogasd a kezelést, mert a fertőzés könnyedén átterjedhet más részekre is, így pedig hosszabb és költségesebb eljárás elé nézel. A körömgomba szerencsére a krémekkel valóban jól kezelhető, sőt, már létezik olyan eljárás is, ami néhány óra alatt megszabadítja a körmödet a gombás fertőzéstől.

Ettől függetlenül továbbra is a megelőzés a leghatékonyabb fegyver ellene!

 



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön