energiaital veszélyes serkentőszer
Egészségmagazin.com   |   2015.04.07.

Energiaital: a veszélyes serkentőszer

A néhány évtizede ismert, és főleg a fiatalok körében közkedvelt energiaitalokat illetően eléggé megosztottak a vélemények. A rendszeres fogyasztók abszolút pozitívan vélekednek róla. Azonban nagyon sokan vannak negatív véleménnyel, az évek során rengeteg tanulmányt publikáltak a rossz élettani hatásairól. Az energiaital káros a szívre és sok szempontból nem ajánlott sem rendszeres, sem alkalmi fogyasztása. A napokban újabb kutatási eredményeket tettek közzé, amelyek tovább árnyalják az eddig kialakult képet.

reklám vége

Mi is az az energiaital?

Az első igazi, mai értelemben vett italt Japánba készítették el 1962-ben, azonban hozzá hasonló folyadékot már Skóciában is állítottak elő 1901-ben. Az üdítőitalgyártó óriások hamar megsejtették a benne italban rejlő lehetőséget, ennek köszönhetően hamar elterjedt a japán „újítás". Ma már világszerte megtalálhatóak az energiaitalok, Magyarországon is rengeteg fajtája bújik meg az üzletek polcain.

Kezdetben rekreációs céllal, a gyógyászatban alkalmazták magas B1, B2, és B6 vitamin tartalma miatt. Emellett leggyakoribb összetevői a magas koffeintartalmú vegyületek, a cukrozott víz, a gingkobiloba-kivonat, illetve a különféle nyomelemek - amelyek összessége azonban már veszélyes lehet a szervezetre. Éppen ezért az évek során megannyi kutató foglalkozott már az energiaitalok élettani hatásával.

Már korábban is jelezték, hogy veszélyes az energiaital

Két éve a németországi Bonni Egyetem kutatói 18 felnőtt szívét vizsgálták meg MRI-vel az energiaital fogyasztása előtt, majd egy órával azután. Az elkészült felvételeken jól látható volt, hogy az ital elfogyasztása után a szív bal kamrájának összehúzódásai sokkal erőteljesebbek voltak. Ennek következtében több oxigénnel dúsított vért pumpált a szervezetbe, azonban ez a mesterségesen előidézett állapot megterhelő volt a szervezet számára.

A szív- és érrendszeri tünetek mellett az energiaital vízhajtó hatású, ezáltal dehidratálja a szervezetet, gátolja az alvást és a rendszeres fogyasztása idegességet, szorongást és fejfájást okozhat. Ezért a sportolás vagy bulizás közben fogyasztott serkentőszer káros hatással van a szervezetre, ugyanis ezek a tevékenységek önmagukban vízvesztést okoznak, amit az energiaital tovább fokoz.

Még jobban felerősíti a kiszáradást, ha alkoholt is fogyasztanak az ital mellé, ugyanis az szintén vízhajtó hatású. Ennek következtében könnyen észrevétlenül kerülhetünk a dehidratáltság állapotába. A másik probléma abból adódik, ha a kettőt keverve isszák, ugyanis az egyik serkentőszer, a másik pedig nyugtató. Éppen ezért a kétféle italt mixelők sokszor nem tudják hol a határ, és ezért könnyen „áteshetnek a ló túloldalára".

Ha nem vagy hozzászokva, akkor a legkárosabb!

Egy amerikai kutatás egy új szempontra hívta fel a figyelmet. A kísérlet során 25 egészséges, 19 és 40 év közötti pulzusát és vérnyomását vizsgálták meg, majd adtak nekik energia- vagy placebo italt. Fél órával később újra megvizsgálták őket, majd az adatokat összehasonlítva összegezték az eredményeket. Ezek egyértelműen kimutatták, hogy placebohoz képest az energiaital sokkal magasabb pulzust és vérnyomást eredményezett. A vizsgált csoportban voltak, akik napi rendszerességgel fogyasztottak egy vagy annál több csésze kávét. A kutatók emelkedettebb vérnyomást állapítottak meg azoknál, akik alig isznak kávét - tehát arra a megállapításra jutottak, hogy az energiaital sokkal károsabb abban az esetben, ha valaki nem fogyaszt rendszeresen „egy jó erős feketét".

Egy nemzetközi kardiológuscsoport egyéb veszélyre is felhívta a figyelmet, a Canadian Journal of Cardiology című szaklapban közölt tanulmányában. A kutatócsoport szerint az energiaital önmagában nem veszélyesek, a koffein túladagolás azonban a fiataloknál és a felnőtteknél is életveszélyes szívritmuszavart okozhat. A szakértők szerint nagyon fontos az elővigyázatosság, naponta 250 milliliter koffein még biztonságos és elviselhető az egészséges szervezetnek, azonban a szívbetegségben élők számára már ez is életveszélyes lehet.

Mindezek miatt tehát érdemes kétszer is meggondolni, hogy megvegyük-e az energiaitalt, hiszen az évek során megannyi negatív hatására hívták fel a figyelmet a kutatók. Érdemesebb inkább egyéb energializáló tevékenységet választani - sétálni egyet, friss levegőt szívni, egy frissítő zuhanyt venni vagy egészséges nassolnivalót fogyasztani.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön