egészséges szív
Egészségmagazin.com   |   2015.03.27.

Így lesz egészséges a szíved

Az emberi szervezet egyik legfontosabb szerve a szív, amelynek egészsége nélkül elképzelhetetlen maga az élet. Ezért az Amerikai Kardiológus Társaság táplálkozástudományi munkacsoportja kidolgozott több ajánlást, amelyek korábbi kutatások és kísérletek eredményeit összegezve segíthetnek szívünk védelmében.

reklám vége

Kiemelten fontos egészséges magatartással segíteni; a megfelelő táplálkozással, mozgással és fizikai megterheléssel hozzájárulni szívünk védelméhez. Egy friss kutatás során a San Diego Állami Egyetem munkatársai kimutatták, hogy nem csupán az ételek minőségére kell odafigyelnünk, ugyanis éppen ugyanannyira fontos az étkezés időpontja is.

A jó időzítés hatása

Korábbi kísérletek során már kimutatták, hogy akik a késői órákban esznek, azok nagyobb valószínűséggel lesznek szívbetegek. Éppen ezért időben, a nap korábbi óráiban ajánlott elfogyasztani a tápláló falatokat.

Ezeknek a kutatásoknak a folytatásaként Girish Melkani, Satchidananda Panda és Shubhroz Gill gyümölcslegyek viselkedését vizsgálta, de az eredményeket az emberi szervezet esetében is fontosnak tartják. A kísérlet során a rovarok egy csoportja előtt egész napra elöl hagyták az ételt, míg másik részük csak napi tizenkét órán keresztül falatozhatott a finomságokból. Eközben megfigyelték őket, rögzítették a bioritmusukat, étkezési és alvási szokásaikat, szívük állapotát.

A több hetes vizsgálat során világossá vált, hogy a rövidebb ideig táplálkozó legyek jobban aludtak, kevesebbet híztak, ráadásul szívük is egészségesebb maradt, mint társaiknak. Ezen felül megfigyelték azt is, hogy nemcsak a kísérletben eredetileg felhasznált fiatal, hanem az idősebb legyekre is jó hatással volt a szabályozott táplálkozás, az ő szívük is egészségesebbé vált ennek hatására.

A kísérlet eredményeit a Science című szakfolyóiratban közölték, és ezzel bizonyított hatásúnak ítélték a jól időzített étkezés pozitív hatását. Ezen felül szakemberek egy másik csoportja is megfogalmazott különböző „tippeket" a közelmúltban, amelyek segítségünkre lehetnek a betegségek elkerülésében.

Tippek az egészséges szívért

A legfontosabb, hogy az egészséges étrend csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések előfordulását, ezért fokozottan oda kell figyelnünk az elfogyasztott ételek minőségére. Az egészségesebb életet segíti elő a normális testsúly-testtömeg index (BMI) elérése és megtartása is, ugyanis az elhízás növeli a vérnyomás, a magas testzsír, a cukorbetegség kialakulásának veszélyét. A szakemberek szerint ajánlott naponta kevesebb állati zsiradékot és tejterméket fogyasztani, inkább növényi olajokat, omega-3 zsírsavakat, valamint egyszeresen telítetlen zsírokat alkalmazni. A magas vérnyomás kialakulása összefügg a só fogyasztással, a fizikai aktivitás hiányával és az elhízással is - éppen ezért a növényi rostokat tartalmazó, sószegény étrend segíthet szívünk védelmében. Ezeken felül megállapították azt is, hogy érdemes olyan táplálékot választani, amely csak lassan, fokozatosan emeli meg a vércukorszintet, ezzel csökkentve a hirtelen változással járó következményeket. Nagyon fontos a rendszeres fizikai terhelés, a napi minimum harminc perc mozgás. Kerülendő az aktív és passzív dohányzás, azonban a kis mennyiségű alkohol - egy pohár vörösbor - csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A különböző kutatások és kísérletek eredményei bizonyítják, hogy érdemes odafigyelnünk étkezési szokásainkra és a megfelelő mennyiségű mozgásra. Mindezek alapján kialakíthatjuk a megfelelő életvitelt, amellyel felvértezhetjük szívünket a káros hatásokkal szemben.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön