allergia
Egészségmagazin.com   |   2016.08.16.

A legszokatlanabb dolgok, amik allergiát okozhatnak. Gondoltad volna?

Körülötted is egyre több az allergiás? Ez nem egyedi tapasztalat, sokunknak az az érzése, hogy manapság sokkal több ember szenved valamilyen allergiától, mint régebben. Azt sokan tudják, hogy ennek hátterében többek közt a szennyezett levegő, a modern életvitel, a természettől elrugaszkodott mindennapok állnak... de tudtad, hogy akár a csók és a pénz is okozhat allergiát?

reklám vége

Az allergia szóról bizonyára neked is a tüsszögés, orrfolyás és könnyezés jut eszedbe. Nem csoda, hiszen az összes tünet közül a légúti allergiák okozzák a legtöbb kellemetlenséget. De az allergiának sokféle formája van, jelentkezhet kiütések formájában, de lehet tünet a bőrpirosodás vagy a viszketés is. A sokféleség ellenére valamennyi allergia az immunrendszer túlzott reakciójának az eredménye, amit valamilyen ingerlő anyag, az allergén vált ki.
A legtipikusabb allergének a poratkák, a virágporok, az állati szőrök. Ha tudod, mire vagy allergiás, elég egyszerű kikerülni a veszélyes helyzeteket, például ha macskaszőr-allergiád van, nem mész olyan lakásba, ahol cica van.

Ám mi a helyzet akkor, ha nem tudod, mi váltja ki a kellemetlen reakciót?

Léteznek ugyanis olyan allergiák is, amik kevésbé nyilvánvalóak, kevésbé ismertek - és talán még te sem hallottál róla! Nekünk legalábbis meglepő volt, amikor először olvastuk...

A legszokatlanabb dologok, ami allergiát okozhat

A csók...erre mi sem számítottunk

Amíg el nem olvastad a címet, biztosan álmaidban sem gondoltál volna arra, hogy a csókolózás is kiválthat allergiát. Pedig így van!

Az ok elég nyilvánvaló: a partnered szájában, pontosabban a nyálában még fogmosás és öblögetés után is maradhatnak olyan anyagok, például gyógyszer- vagy ételmaradványok, amikre te allergiás vagy, ezek pedig a csókolózás során könnyedén átúszhatnak a te szádba. A legtöbben viszont nyilván nem mosnak fogat minden egyes puszi előtt, ami azt jelenti, hogy a jelenség még gyakoribb.

A veszély azonban nem olyan nagy, vagyis mostantól sem kell rettegned minden egyes csók előtt, hiszen az immunrendszered az esetek nagy részében képes uralni a helyzetet.

A napfény is lehet veszélyes - nem csak a vámpírokra!

Nincs is jobb, mint nyáron a kellemesen meleg napsütést élvezni a strandon!

Könnyen előfordulhat azonban, hogy néhány perc után csalánkiütés-szerű foltok, illetve bőrpír jelenik meg rajtad. Ennek legvalószínűbb oka pedig nem más, mint a napallergia. Hogy lehet valaki a napra allergiás? A probléma okozója valójában az UV-B illetve UV-A fény, a további okok azonban elég rejtélyesek. Lehet, hogy örökletes hajlamok, vagy az általad használt kozmetikumok is befolyásolják a dolgot.

Próbálj meg minél kevesebb kencét használni napozás előtt, a magas faktorszámú naptejet viszont sosem felejtsd el magadra kenni! Ha további kétségeid vannak, akkor pedig menj el orvoshoz!

Kinyírhat a vacsorád: a hamburger

Bár nem a legegészségesebb a világon, azért a hamburger remek étel, legyen akár egyszerű gyorséttermi, akár kézműves burger. A Vanderbilt Egyetemen azonban végeztek egy kutatást, amiből kiderült: a hamburger kellemetlen allergiás tünetek egész sorát okozhatja, a kiütésektől kezdve egészen a hányásig. Ennek oka a burger sokféle összetevőjében keresendő. A vörös húsok (például a marha, amiből a legtöbb burger készül) vagy a tejtermékek erős allergének lehetnek. Ha azt figyelted meg, hogy hamburgerevés után rendszeresen ugyanazok a kellemetlen tünetek jelentkeznek, menj egy allergiavizsgálatra, ott kiderítik, milyen összetevő okozza a bajt, így a jövőben választhatsz másfajta burgert, amitől nem leszel rosszul.

Hányingered a pénztől is lehet!

Ha minden látható ok nélkül „tavaszi fáradtság" tör rád, ami vérszegénységgel, puffadással, hányingerrel, egyéb tünetekkel jár együtt, könnyen lehet, hogy nikkelallergiád van. Ezt sokszor az okozza, hogy túl sok nikkel halmozódik fel a szervezetedben, amit nehéz kivédeni: a pénzérméktől kezdve a kulcsokon és az ajtókilincseken át ezerféle dolog tartalmazhat nikkelt. Mivel ezt általában nem könnyű elkerülni - hacsak nem húzol gumikesztyűt, valahányszor kinyitod otthon az ajtót, vagy veszel valamit a boltban - érdemes utánajárni a kezelési módszereknek.

Létezik például egy módszer, a deszenzitizálás, ami azt jelenti, hogy a szervezetedet ellenőrzött módon, lassan szoktatják az allergiát kiváltó anyaghoz. Ez többféle allergia esetén alkalmazható.

Sokkolnak a lufik

A léggömböket minden felnőtt és gyerek imádja, utóbbiak sokszor egészen kipukkadásig szorongatják és játszadoznak vele. Ha azonban a gyerek allergiás a latexre, a lufiktól akár még anafilaxiás sokkot is kaphat. A latex a gumigyártás egyik legfontosabb alapanyaga, és számos termékben jelen van, így ez a fajta allergia elég korán ki szokott derülni, és megfelelő elővigyázatosság mellett a sokkhoz hasonló durva reakciók elég ritkák.

A latexallergiát nem lehet gyógyszeres úton kezelni, csak a tüneteket enyhíteni. Napjainkban szerencsére már a legtöbb gumitárgyból gyártanak latexmentes változatot is, így a probléma viszonylag könnyen elkerülhető.

A különféle allergiák azért is lehetnek ilyen gyakoriak manapság, mivel a minket körülvevő dolgok a játékoktól kezdve a ruhákon át egészen az élelmiszerekig telis-tele vannak allergén összetevőkkel, ezek némelyikét az immunrendszerünk pedig potenciális támadónak véli, aminek kellemetlen reakció lesz a vége. A problémát legokosabban úgy védheted ki, ha elmész egy teljes körű allergiavizsgálatra, így egyszer és mindenkorra kiderülhet, mit kell elkerülnöd és mi az, ami biztonságos a szervezeted számára!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön