hüvelyfertőzés
Egészségmagazin.com   |   2015.06.10.

Női egészség – a leggyakoribb hüvelyfertőzések

Korábbi cikksorozatunkban a nemi úton terjedő betegségekről írtunk, ismertetve azok jellemző tüneteit, elterjedését, diagnosztikai és kezelési lehetőségeit. Azonban ezeken kívül megannyi - női és férfi egészséget egyaránt veszélyeztető - probléma előfordulhat. Mai cikkünkben a hüvelyfertőzésekről, azok tüneteiről és veszélyeiről lesz szó.

reklám vége

A hüvelyfertőzés

Régebben a hüvelyfertőzéseket a tisztátalansággal, a kicsapongó, hűtlen életmóddal párosították. Azonban a betegségek hátterében legtöbbször - szinte minden esetben - nem ez található, ugyanis hüvelyfertőzést okozhat nyilvános mosdó vagy medence használata, vagy a túlzott tisztálkodás is.

A hüvely a pubertást követően saját baktériumflórával rendelkezik, amelyek között a legfontosabb a lactobacilus, amely védelmet nyújt a kórokozókkal, hüvelyfertőzésekkel szemben. A hüvelyben előforduló baktériumok összetételét és mennyiségét számos tényező határozza meg, illetve egyensúlyát könnyen felboríthatja, például a szervezet hormonális állapota, a táplálkozás, vagy egyes tusfürdők és intim mosakodó szerek gyakori alkalmazása.

A fertőzések két leggyakrabban előforduló formája a gombás hüvelyfertőzés és bakteriális vaginosis.

A gombás hüvelyfertőzés

Olyannyira gyakori probléma, hogy minden nyolcadik nőt legalább egyszer érint élete során. A fertőzés az arra fogékony nők esetében többször is visszatérhet, azonban ha 5-6 alkalommal fellép egy éven belül, akkor felmerülhet az immunrendszer-elégtelenségének gyanúja.

A tünetek általában figyelemfelkeltőek és rendkívül kellemetlenek - a hüvelyváladék mennyisége megnő, és fehéres-sárgás színűvé, valamint "túrós" jellegűvé válik. Ha a fertőzés hosszabb ideig fennáll, akkor a folyás még bővebb és hígabb lesz, valamint a szeméremtesten erős viszketés és égő érzés alakul ki.

A hüvelygomba kezelésére számos hüvelybe helyezhető kúp, krém és tabletta áll rendelkezésre, amelyek használatát általában ki kell egészíteni szájon át szedett gombaellenes szerekkel. Ha a fertőzés újból visszatér, akkor a gyógyszeres kezelést hosszabb időn keresztül kell folytatni az orvos előírásainak megfelelően.

Bár elsősorban nem nemi úton terjed a betegség, mégis gyakran előfordul, hogy a partner is fertőződik, de neki általában nincsenek tünetei, ugyanis a férfiaknál a gombás fertőzés nem szokott panaszokat okozni. Azonban még tünetmentes esetben is nagyon fontos a krémmel történő kezelés, hogy ne fertőzhesse újra és újra vissza a társát.

Bakteriális vaginosis

A hüvely másik leggyakoribb fertőzése a bakteriális vaginosis, amely kialakulásának oka a normál hüvelyflórát alkotó lactobacilusok eltűnése. Ennek következtében ugyanis megemelkedik a pH, és azoknak a baktériumoknak a száma, amelyek egyébként csak kis mennyiségben vannak jelen a hüvelyben.

Az egyetlen tünet a hüvelyfolyás felerősödése, szürkésfehér színű, kellemetlen szagú (halszagú) váladék megjelenése.

A bakteriális vaginosist nagyon fontos kezelni, mert a hüvelyfertőzés felfelé terjedhet és méhnyálkahártya-, illetve kismedence-gyulladást okozhat. A betegség további kockázata, hogy ha terhesség alatt alakul ki, akkor a burok idő előtti megrepedését eredményezheti, így fokozva a koraszülés kockázatát.

A fertőzés kezelése miatt mihamarabb keresd fel az orvosodat!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön