herpesz
Egészségmagazin.com   |   2015.04.03.

A megszüntethetetlen herpesz

Napjainkban az orvostudomány több mint húsz betegséget ismer, amelyek szexuális úton terjednek - gombák, vírusok, baktériumok vagy élősködők közvetítésével. Különböző becslések szerint évente átlag 330 millió ember kap el valamilyen nemi betegséget. Cikksorozatunk egy-egy betegséget mutat be, kitérve annak veszélyeire, előfordulási valószínűségére és kezelhetőségére. Mai témánk egy megszüntethetetlen nemi betegség, a genitális herpesz.

reklám vége

A herpesz tünetei

A herpeszvírusok okoznak leggyakrabban fertőzést, a Herpes simplex 1-es (HSV-1) és 2-es (HSV-2) típusa egyaránt eredményezhet problémát az ajkakon, az orr bőrén és a nemi szerveken. A nemi (más szóval genitális) herpesz szexuális érintkezéssel terjed és egy életen át fennmarad. Ugyanis a vírus a tünetek kezelését követően inaktív állapotba kerül és elraktározódik a gerincvelő idegdúcokban, emiatt az immunrendszer ideiglenes problémája esetén a betegség kiújul.

Az megfertőződést követő 3-20 napon belül általában égő, viszkető érzés kíséretében csoportosan elhelyezkedő hólyagok jelennek meg a nemi szerven, majd néhány nap múlva ezek nyomán fájdalmas, hámhiányos vagy fekélyes területek alakulnak ki. Az esetek döntő többségében láz, izomfájdalom, fejfájás, esetleg hasi panaszok jelentkezhetnek, valamint előfordulhat a combtő nyirokcsomóinak megduzzadása is.

A nők esetében gyakran előfordul a szeméremtesten és az alhasban jelentkező fájdalom, a kis fekélyek összefolyva nagyobb hámfosztott területeket eredményezhetnek. A férfiaknál azonban a herpesz fertőzés lefolyása általában kevésbé súlyos.

A tünetek legtöbbször 10-13 nap alatt gyógyulnak, de az azt követő további 10-12 napban továbbra is fennáll a fertőzőképesség. Ez a tünetmentes időszak eredményezi, hogy a betegek legtöbbször tudattalanul továbbadják a komoly következményekkel járó problémát.

Következmények és szövődmények

A vírus a fent említett okok miatt nem tüntethető el a szervezetből teljesen, ezért valamilyen fizikai vagy pszichés stressz, menstruáció vagy nagyobb betegség lezajlása során kiújulhat. Átlagosan negyedévente jelenik meg újra, de ez az átlag egyénenként változó lehet. Általánosan elmondható, hogy a férfiaknál ez gyakoribb, az életkor előrehaladtával csökken a gyakorisága a kiújulásnak, a hólyagok ugyanott keletkeznek és a tünetek az újboli megjelenés során enyhébbek.

A betegség szövődményei közül legsúlyosabb a vírusos agyhártyagyulladás, amely azonban szerencsére nagyon ritka. Ellenben gyakran felmerülhet vizeletürítése képtelenség, amely főleg a fájdalom miatt jelentkezik.

Speciális esete a betegségnek a terhesség során elszenvedett fertőzés. A magzat egészségének védelme miatt maradéktalanul ügyelni kell a vírusellenes gyógyszer szedésére. Ha a szüléskor éppen kiújul a herpesz, akkor kizárólag császármetszéssel szabad a gyermeket világra hozni, ugyanis az újszülöttek esetében rendkívül veszélyes szövődmények léphetnek fel - a különböző bőrtünetek mellett kialakulhat vérmérgezés, májgyulladás, tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás is. Ha a magzat már az anyaméhen belül megfertőződik, akkor nagy valószínűséggel jelentkezhet agyi károsodás, illetve ennek következtében súlyos fogyatékosság.

A herpesz kezelése

A genitális herpesz kezelése a tünetek gyógyítását jelenti, ugyanis maga a fertőzés nem szüntethető meg, az immunrendszer gyengülése, egyensúlyának megbomlása esetén újra kialakul.

A betegség megállapítása a tipikus tünetek miatt általában igen egyszerű, azonban a bizonytalan esetekben ajánlott lehet a víruskimutatás egy speciális molekulárbiológiai módszerrel.

Minden esetben a szájon át szedendő vírusölő gyógyszer a kötelező, annak ellenére, hogy a tünetek egy idő után maguktól is elmúlnak. Ha a betegség kiújul, a gyógyszert tartósan, legalább egy évig kell szednie a betegnek.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön