strandszezon
Egészségmagazin.com   |   2017.06.06.

Gyerekek és medence: mire figyelj oda a közelgő strandszezonban?

A nagy nyári hőségben a kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek program a fürdőzés. A szülők örülnek, mert egy kiadós pancsolós nap végén biztos, hogy nem kell hosszasan altatni a gyerekeket és közös, családi programnak sem utolsó a kacajokban gazdag, játékos nap. Azonban az ilyen program is rengeteg veszély forrása lehet - most segítünk ezeket elhárítani!

reklám vége

Mire figyelj oda a strandon?

Remek móka elmenni nyáron strandolni! Minden strandnak kötelező - a tisztasági előírások betartása mellett - biztosítani a szakszerű segítséget és felügyeletet, ezért elméletileg nincs miért aggódnod. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a gyerekeket felügyelet nélkül el lehet engedni a strandon! Még akkor sem, ha van némi vízbiztossága. Minden szülőnek oda kell figyelnie gyermekére, illetve a rábízott gyerekekre. Hogy konkrétan mire is javallott odafigyelni, alább olvashatod - de leginkább mindenre.

  • Pici gyerekektől, akiknek esetleg a járása sem teljesen biztos, nem szabad eltávolodni, még a pancsolómedencében sem. Ők még nagyon könnyen orra, vagy hanyatt eshetnek, beverhetik az orrukat, tarkójukat. Pont abban a korban vannak, amikor a veleszületett úszáskészség már megkopott, de az úszásoktatás még korai lenne, ezért nem biztos, hogy ki tudják emelni a fejüket a vízből, ha beletoccsannak. Ilyen helyzetekben akár tíz centiméter mély vízben is előfordulhat a fulladásos halál, ha nem kapcsol időben a szülő!
  • Nem tudjuk eléggé felhívni a figyelmét minden strandolónak, hogy a vizes kő csúszik! Ezért bármennyire is jó szaladgálni, fogócskázni, a medence közvetlen közelében kerülendő.
  • Érzékeny bőrű gyermeket olyan fürdőbe érdemes vinni, ahol a víz tisztítását nem klórral oldják meg. Amennyiben nem tudtok elmenni ilyen helyre, akkor ne legyetek egyszerre sok időt a medencében és utána minden esetben használjátok a zuhanyt.

Szabályok a vízparton

Az élet minden területén nagyon fontosak a szabályok, és hogy a gyerekek megtanuljanak alkalmazkodni hozzájuk. Nem kell persze túlzásba vinni, de a strandokon sem engedhetjük szabadjára őket, bármennyire is szeretnénk. Szörnyű hír, de a kisgyerekes szülőknek a strand sem a lazítás színtere! A potenciális veszélyforrások közelében, így a strandon is szigorúbb szabályokat kell életbe léptetni, mint normális körülmények között.

Ha már elég idős a csemete, akkor meg kell vele beszélni, hogy milyen veszélyforrások vannak, és azt is el lehet magyarázni, hogy a tiltásoknak oka van. Tisztázzuk, hogyan is kell viselkedni a vízben és körülötte. Rájuk és mindenkire érvényes szabály, hogy felhevült testtel nem szabad a vízbe ugrani. Szigorúan tiltsuk a vízbefulladós játékot, hiszen tudjuk, aki gyakran farkast kiált, azt már nem fogják komolyan venni baj esetén.

Tudatosítsd, hogy ha TE azt mondod, hogy kifelé a vízből, akkor annak úgy kell történnie, azonnal - például ha veszélyt látsz, vihar közeleg, villámlik... Az ilyen utasításokat csak nagyon indokolt estben add ki, mert nem fogják komolyan venni a gyerekek.

Mielőtt belemerülnétek a vízbe és a játékba, pásztázd körül szemeddel a medencét. Kerüljétek az olyan helyeket,, amibe beleakadhat, vagy felsértheti magát a gyerek, például a túlfolyó hiányos rácsa, vagy ha kiesett néhány csempe a medence falán.

Mire figyelj, ha saját medencétek van?

Ha olyan szerencsések vagytok, hogy van a kertben egy medence, akkor érdemes olyat venni, ami lefedhető, vagy körbekeríteni, méghozzá kisgyerekbiztos módon! A kerítésnek 1-1,5 méter magasnak és stabilnak kell lennie, meg kell tudni akadályoznia, hogy felügyelet nélkül meg tudja közelíteni a medencét akár üres, akár tele állapotban.

Minden medence akkor jó, ha tiszta. Figyelj azonban, hogy mennyi klórt adagolsz a medencébe, a klórgázmérgezés nem játék! Extrém durva esetben tüdővizenyősséget okozhat, ami gyors, fulladásos halálhoz vezet, ezért nem szabad ész nélkül belevágni a víztisztításba. Persze túlságosan kétségbe esned sem kell: a használati utasításban általában egészen pontosan elolvashatod, hogy milyen arányú vegyszer kell a medence tisztántartásához, ha ezt nem léped túl, akkor a családod egészségét sem veszélyezteted.

A gyerekek nem kis felnőttek: még szeleburdiak, szelesek, és ez jó néhány évig így is marad. Ezért nagyon fontos, hogy a medence körül, a strandon, vagy a tengernél mindig figyelj oda - helyettük is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön