strandröplabda
Egészségmagazin.com   |   2015.06.29.

Egy igazi nyári sport: strandröplabda

Hol máshol születhetett meg ez a sport, mint Amerikában? Az 1920-as években Kalifornia csodálatos homokos partjain kezdtek el mezítláb röplabdázni a fiatalok.

reklám vége

A figyelem középpontjába akkor került, amikor a hatvanas években Kennedy elnök és Marilyn Monroe is a sportág elkötelezett támogatói lettek. Az első világbajnokságot 1987-ben Rio de Janeiróban tartották. Több mint 30 ezer néző előtt zajlott a pénzdíjas döntő. A sportág 1996-tól szerepel az olimpiai sportok között, 150 országban elismert sportág.

A strandröplabda átmozgatja a test minden porcikáját, miközben remek szórakozást nyújt a játékosoknak és nézőknek egyaránt. A homokban taposás, ugrálás jót tesz az ízületeknek, formálja a karokat, a combokat, a feneket. Különösen látványos, hiszen mindez fürdőruhában történik.

A strandröplabda űzéséhez nem minden homok jó

A strandröplabda lényegében a normál röplabda szabályaira épül. Itt is két csapat játszik, és a két térfél hálóval van elválasztva. Az a cél, hogy a labda úgy kerüljön át a másik csapat térfelére, hogy ne tudják visszaütni. A csapatok nem érhetnek háromnál többször a labdába, és egymás után kétszer ugyanaz az ember nem üthet a labdába.

Vannak persze különbségek a strand- és teremröplabda között. A játékfelület itt homokos, éppen ezért jobbára mezítláb játsszák. A talajnak egyenletesnek kell lenni, és a homok mélysége legalább 40 cm kell legyen. Előírás, hogy minden szennyeződéstől mentes, és nem túl apró szemű homokot használjanak. Ha ugyanis nagyon apró, akkor könnyen rátapad a nedves bőrre, vagy port képezhet.

Két fő egy csapat

A strandröplabdában hat játékos helyett ketten alkotnak egy csapatot. A sáncolás, más néven blokkolás itt érintésnek számít, vagyis utána még kétszer lehet beleérni a labdába.

A pálya mérete is más. A strandröplabdát 8 X 16 méteres felületen játsszák, míg a teremröplabdában 9 X 18 méter a szabványos pálya.

A labda nyitással kerül játékba. A szerváló játékos a saját térfele mögül átüti az ellenfél térfelére. A labdamenet addig folytatódik, amíg a labda talajt nem ér, out-ra nem megy, vagy valamelyik játékos szabálytalanul nem játszik.

A labdamenetet megnyerő csapat pontot szerez. Mindig az a csapat szervál, amelyik az előző pontot szerezte.

A játékosok egy csapaton belül felváltva nyitnak. A nyitást követően nincs meghatározott helyük a pályán, tehát bárki üthet és sáncolhat. A labdát a test bármely részével meg lehet játszani, kivéve a nyitást, amit sáncolni tilos. Kosárérintéssel áttett labda nem megengedett, ejteni csak ököllel vagy nyitott tenyérrel, ütve szabad.

A strandröplabda mérkőzések maximum 3 játszmából állnak. Az a csapat győz, amelyik előbb nyer két játszmát. A játszmákat 21 pontig játsszák, az utolsót csak 15-ig.

Akkor van térfélcsere, ha a két csapat pontjainak összege 7, vagy annak többszöröse. Az utolsó játszma térfélcseréje ötnél, vagy annak többszörösénél történik meg.

Amikor a két csapat pontjainak összege 21, technikai szünetet tartanak. Az utolsó játszmában már nincs technikai szünet.

Bikiniben lehet?

1999-ben a strandröplabda nemzetközi szövetsége egységesítette a mezeket. A nőknek először az egyrészes fürdőruha lett az elfogadott ruházat, majd később módosították, hogy bikiniben is játszható. A férfiaknak rövidszárú nadrág és ujjatlan felsőt kell viselni a versenyeken.

A strandröplabdát gyakran éri az a vád, hogy a nézők nem az izgalmas labdamenetekért, hanem a sportolók „öltözéke" miatt kedvelik azt. Éppen ezért pár éve szigorítani próbált a Nemzetközi Röplabda Szövetség, és úgy döntött, hogy már a londoni nyári olimpián sem viselhetnek bikinit a női strandröplabdázók. Csak rövidnadrágban és topban léphetnek pályára. A versenyzők és a nézők tiltakozásának köszönhetően végül mégsem lépett életbe ez a szabályozás. Annyi változás lett, hogy nem kötelező bikiniben röplabdázni. Aki akarja, az választhatja a többet eltakaró sort-top kombinációt.

Nincs csere!

Egy csapat két játékosból áll, és nincs csere lehetőség. Komolyabb sérülés esetén a sérült játékosnak 5 perc felépülési ideje van. Egy játékos egyszer élhet ezzel a meccs során.

A legtöbb versenyen a játékosok nem kaphatnak utasításokat kívülről, pl. edzőtől.

Tilos minden olyan ékszer viselése, ami balesetveszélyessé teheti a játékot. Szemüveget csak saját felelősségre viselhet a játékos.

Strandröplabda és az Olimpia

Az olimpián a női és férfi strandröplabda versenyekben is 24 pár áll rajthoz. Valamennyit rangsorolják, majd az első kiemelt játszik a 24-ikkel, a második a 23-ikkal, és így tovább. A tizenkét győztes továbbjut. A vesztesek újabb két fordulót játszanak, majd az itt állva maradt négy páros csatlakozik a győztesekhez, és így alakul ki a 16-os döntős mezőny. Egyenes kieséses rendszerből kerül ki végül a győztes.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön