mediball
Egészségmagazin.com   |   2015.06.28.

Mediball a harmónia játéka

Kínában a parkokban teljesen természetes látvány, hogy idősek és fiatalok egyaránt egy tollaslabdához hasonló ütővel forognak, és lágy mozdulatokkal lendítik a labdát vagy egymásnak, vagy csak saját maguknak. A MediBall egyre több követővel büszkélkedik Amerikában, Európában és immár Magyarországon is.

reklám vége

A MediBall a kínai eredetű Tai Chi gyakorlatok mozdulatain alapuló labdajáték. Ütővel és labdával játsszák, de egész más, mint a tenisz vagy épp a tollaslabda. Itt ugyanis nem a labda visszaütésére kell törekedni, hanem körkörös mozdulattal elkapni, és visszalendíteni.

Az ütőn nem háló feszül, hanem egy speciális gumilap, a labdák pedig homokkal vannak megtöltve. A labda gördül a gumifelületen, és a mozgás következtében, szinte odatapad. Olyan látványt nyújt, mintha nem hatna rá a gravitáció.

A MediBallban nem csak begyakorolt mozdulatokról van szó, hanem egy speciális belső koncentrációról is. Ezáltal az energia áramlását szinte érezni lehet. Itt nincs felesleges erőlködés: a mozdulatok elegánsak és meglepően gyorsak.

A MediBall és a kínai gyökerek

A MediBall kínai neve Rouliqiu. Feltalálója, Prof. Bai Rong 1991-ben szabadalmaztatta találmányát. Mára igazi nemzeti sporttá vált Kínában, amit a legkisebbektől kezdve a matuzsálem korú személyekig szinte mindenki művel. Népszerűségének hátterében az áll, hogy megtapasztalták az egészségre, életkedvre gyakorolt jótékony hatását. Segítségével könnyen fejleszthető a chí, vagyis az energia érzékelése és áramoltatásának képessége.

Kínában immár az iskolai oktatás része lett, így mindenkinek lehetősége nyílik a harmonikus mozgás elsajátítása.

Magyarországon 2008-ban jelent meg a sportág. Ekkor került sor az első oktatói szemináriumra Prof. Bai Rong egyik tanítványa vezetésével. Mára közel 100 képzett oktató dolgozik az ország különböző pontjain. Tevékenységüket nem csak az edzőtermekben folytatják, hanem sok fesztiválon is megjelennek, hiszen egy MediBall bemutató látványában vetekszik a táncos produkciókkal. Tény, hogy a „mágikus" labdákról alig lehet levenni a szemet.

Laza szabályok

Évek óta szerveznek hazánkban is MediBall bajnokságokat, ám itt a szabályok korántsem olyan kötöttek, mint egyéb ütős labdajátékoknál.

A versenyszabályok alapján a résztvevőknek lehetőségük van előre koreografált, zenére bemutatott formagyakorlatokban, kreatív mozgásokban, egyéni- és páros küzdelmi játékban összemérni tudásukat. A küzdelmi játékban a labda kezelése akkor szabályos, ha az elkapás hang nélkül, továbbítása pedig köríves mozdulatokkal, a centrifugális erő kivezetésével, ütés nélkül történik.

A formagyakorlat és egyéni kreatív gyakorlat során a versenyző egy különös mozgásos meditatív állapotba kerül.

A játék szellemiségétől távol áll, hogy legyőzzem a másikat, sokkal inkább a közös játék élvezete, a mozgás harmóniája adja meg az örömet.

A játék bármilyen körülmények között gyakorolható: egyedül vagy párban, kültéren vagy teremben. Ha párban játsszák, leginkább háló mellett teszik - bár anélkül is lehet élvezetes.

A MediBall könnyen megtanulható, bár ahhoz, hogy a labda tényleg szinte odatapadjon az ütőhöz, sok gyakorlás és jó labdaérzék kell.

Minden korosztálynak ajánlott, sőt egyre több mozgásában korlátozott személy veszi kezébe a MediBall ütőt, mert bizonyos testi fogyatékosságok mellett is élvezetes sportolási lehetőséget jelenthet.

Megelőzésre tökéletes

A külső szemlélő számára egyszerűnek tűnő mozgás valójában az egész testet átmozgatja, mégpedig úgy, hogy közben nem terheli feleslegesen az izületeket.

Megdolgoztatja a nyakat, vállat, derekat, a combokat, az alsólábszárat.

A Mediball jótékonyan hat a magas vérnyomás, cukorbetegség, trombózis, a máj betegségeinek megelőzésében.

A körkörös mozgássorok hatására a vér áramlása felgyorsul, így az izzadás is intenzívebben jelentkezik.

A sportág kedvelői szerint a MediBallnak köszönhetően nő az akaraterő, sőt fejleszti a gondolkodást és a kreativitást. A gyakorlás hatására a mozdulatok szinte kinyílnak, egyre kiegyensúlyozottabbá válnak. A sportoló kellemes látványt nyújt, és úgy tűnik, mintha mágusként bánna a labdájával.

Ajánlják más sportágat űző aktív sportolóknak is, hiszen a lazítás és kikapcsolódás játékos eszköze lehet. Kifejezetten javasolt sportsérülések után, a rehabilitációs folyamat felgyorsításához, a túledzettségből adódó terhelés oldására.

A MediBall jótékony hatásai

A MediBall egyensúlyt teremt a fizikai, érzelmi és mentális testben.

  • Javítja a légzéstechnikát
  • Fejleszti a mozgáskoordinációt
  • Fokozza az állóképességet
  • Növeli a hajlékonyságot
  • Javítja a szív- és érrendszeri funkciókat
  • Fájdalomcsökkentő, stresszoldó
  • Relaxációs hatású

Tetszik a cikkünk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön