hinta, hintázás
Egészségmagazin.com   |   2015.04.07.

Hintázz az egészségedért

A gyermekek kedvelt játéka sok felnőttet is leköt, akik valószínűleg nem is sejtik, hogy ezzel mennyi jót tesznek önmaguknak, hiszen a hintázásnak megannyi pozitív élettani hatása van.

reklám vége

Most már teljesen biztos, hogy - bár széllel kísérve és néha esősen, de - megérkezett a tavasz. Egyre többen merészkedni ki a szabadba, és veszik újra hatalmukba az utcákat és tereket, a hegyeket és a völgyeket. Ilyenkor újra benépesülnek a játszóterek is, amelyeken kicsik és nagyok megtalálhatják a számukra legizgalmasabb játékokat. És persze újra lehetőség van a szél szárnyán repülni, hintázni a tavaszi napsütésben.

Manapság rengeteg helyen találkozhatunk különböző hintákkal, gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy valaki úgy nőjön fel, hogy nem próbálja ki ezt a közkedvelt játékot. Gyermekként rengeteg pozitív élmény társul hozzá, így hát nem csoda, hogy sokszor felnőttként sem bírunk elmenni mellette anélkül, hogy kipróbáljuk. Ennek oka, hogy a hintázás pozitív hatással van a szervezetre, ezért gyermekkortól kezdve fejleszti és javítja bizonyos készségeinket, valamint megalapozza a fizikai erőnlétet és javítja a szociális képességeket.

Oldja a stresszt és pihentet a hinta

Már az újszülöttek esetében megfigyelhető, hogy a hintáztatást és a ringatást nagyon kedvelik a babák. Ez a ritmikus mozgás ugyanis képes megnyugtatni őket, segítségükre van a szorongások, a félelmek és a feszültségek leküzdésében. Ez a hatás később sem szűnik meg, ezért szeret sok felnőtt hintaágyban, függőágyban vagy függőszékben pihenni. Ilyenkor a lassú, ritmikus tempó segít úrrá lenni a mindennapok feszültségein, így még jobban esik a napsütésben olvasni, vagy zenét hallgatni. A relaxáció megfelelő gyakorlata ez, amely minden körülmények között segít enyhíteni a stresszt.

Játék, ami az érzékeket is fejleszti

A hintázás nélkülözhetetlen szerepet tölt be a megfelelő egyensúlyérzék, a térérzékelés, a ritmusérzék, a mozgáskoordináció és a finom motorikus mozgás kialakulásában. A gyermekek egészen kisiskolás korig igénylik ezt a fajta mozgást, így tudtukon kívül saját magukat fejlesztik.

A hintázás közben a test állandóan a megfelelő egyensúly kialakítására törekszik, amit bizonyos izmok feszítésével és mások lazításával képes elérni. Ebben a folyamatban az egyre kisebb izomcsoportok összetett munkájára van szükség, amit a gyermek koordinál a játék közben. Ennek köszönhetően fejlődnek a fent említett érzékek, amik hozzájárulnak az egészségéhez.

Az egyensúly és térérzékelés fejlődésé segíti a hinta „kreatív" használata is, amelynek során a bátrabbak bepörgetik magukat, azaz a láncokat vagy köteleket összetekerve élvezik a forgást. Ezeket a képességeket segítik a tányérhinták is, amik felnőttként is nagy kihívást jelentenek.

Az évek során különböző kutatásokkal támasztották alá, hogy akik csecsemő-, kisgyermek és iskoláskorban sokat hintáznak, azoknak könnyebben megy a tanulás. Hamarabb sajátították el az olvasás és az írás képességét, jobban tartották a sor irányát és kevésbé volt jellemző rájuk a betűk felcserélése. Ennek oka, hogy a játék erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot, így a koordináció mellett a gondolkodási képességeket is fejleszti.

Hintázás felnőttként

Bár a hinta általában gyermekeknek szánt játék, de felnőttkorban sem feltétlen kell abbahagyni, ugyanis jó időtöltés és szórakozás lehet a kicsikkel együtt játszani. Azonban ezen felül további érveket vonultathatunk fel mellette.

A hintázás mentálisan és lelkileg is felfrissít, hiszen a szabadban töltött idő és a testmozgás során endorfin szabadul fel. Ez a - közismert nevén - boldogsághormonként ismert anyag, csökkenti a stresszt és ezáltal javítja az immunrendszert is.

Emellett edzésnek is kiváló, hiszen egy órányi hintázás átlagosan 200 kalóriát éget el. Egy könnyed mozgásforma ez, azonban húsz perc alatt az egész testet átmozgatja. Tőlünk nyugatabbra éppen ezért sok helyen divat a fitnesz célú hintázás.

A hinta megannyi pozitív hatása bír. Fejleszti a gyermekeket, valamint a felnőttek számára is kiváló kikapcsolódási lehetőség biztosít. Tehát ha van a közelben egy hinta, akkor ne sajnáljuk az időt néha újra gyereknek lenni, és testünket-lelkünket felfrissítve a széllel szállni.

Szeretsz hintázni? Oszd meg másokkal is a cikket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön