pisi
Egészségmagazin.com   |   2017.06.26.

Mennyi pisi van a medencében?

Ha a strandon hirtelen egy rejtélyesen meleg áramlat csap meg, könnyen ronda gondolataid támadnak, és elkezded keresni a „bűnöst" a közeledben. De mennyi pisi van a vízben valójában? Ez egy olyan, örök kérdés, amire mindenki kíváncsi volt, de soha, senki nem tudott rá válaszolni. Legalábbis eddig: kanadai tudósoknak ugyanis egy új eljárásnak köszönhetően sikerült.

reklám vége

Kétféle ember létezik: az egyik, aki a strandon soha, semmilyen körülmények között nem pisilne bele a vízbe (vagy legalábbis nem vallaná be), és az, akinek nincs kedve a mosdóig elmenni és - bűntudat ide, cikiség oda - a medence (jobb esetben) félreeső részén végzi el kisdolgát.

A kérdés olyan népszerű, hogy állandó témát ad a vizek szerelmeseinek. Sokáig tartotta magát például az a mítosz, hogy egyes strandokon és uszodákban olyan speciális festéket kevernek a vízhez, ami az emberei vizelet hatására kékké válik, így buktatva le a sunyi bűnöst. Az időközben városi legendává vált dolognak a világon semmi alapja nincs, mégis a mai napig sokan hisznek benne annak ellenére, hogy soha életükben nem találkoztak még kék festékkel a strandokon.

(Vannak, akik úgy gondolják egyébként, hogy a kék festék-mítoszt ádáz szülők találták ki a gyerekek riogatására, azt remélve, hátha ezzel visszatarthatják őket a gyerekkorban még sűrűn előforduló vízbepisiléstől. Nos, ez a feltevés valószínűleg közelebb áll az igazsághoz, mint az összeesküvés-elméletek.)

Hogyan találják meg a pisit a vízben?

Laikus szemmel nézve nehéz elhinni, de a pisit igazából nem is olyan könnyű kimutatni a vízben. Fontos ugyanis a mennyiség, hiszen míg egyetlen ember mellékterméke a többezer liter vízben könnyedén eloszlik, nagyobb mennyiséget azonban már jóval könnyebb megtalálni.

Ennek a problémának a megoldására a kanadai tudósok egy ravasz módszerhez folyamodtak: egy mesterséges édesítőszer, az aceszulfám-kálium (E 950) mennyiségét kezdték figyelni. Mivel ez az anyag az egyik legnépszerűbb az összes mesterséges édesítőszer közül, így nagyon sok ételben megtalálható, a rágógumitól a tejtermékekig. Az aceszulfám-káliumnak ráadásul van egy nagyon fontos tulajdonsága: a természetben semmilyen körülmények között nem található meg. Innentől nagyon egyszerű: ha a tudósok valahol megtalálják az E 950-et, az azt jelenti, hogy csak és kizárólag embertől származhat. Mivel pedig az étellel megevett aceszulfám-K 95%-a kiválasztódás után a vizeletben is megmarad, így kiválóan alkalmas arra, hogy olyan helyeken is kimutassa emberi vizelet jelenlétét, ahol erre annyi esély lenne, mint egy tűt megtalálni egy szénakazalban.

Mennyi pisi van egy átlagos úszómedencében?

Kezdjük az elején: a kanadaiak által megvizsgált 31 különböző típusú medence mindegyikében volt valamennyi vizelet, egy átlagos, 830 ezer literes úszómedencében például 75 liternyit találtak, amit a vízben talált E 950 mennyiségéből számoltak ki. A jacuzzikban még rosszabb a helyzet, azokban ugyanis a tudósok szerint arányaiban jóval több vizelet található, mint a bármelyik úszómedencében, a pezsgőfürdőben ráadásul általában kisebb helyen jóval több ember zsúfolódik össze egyszerre.

Bár rettenetesnek és undorítónak hangzik, valójában ez a mennyiség borzasztóan csekély, hiszen a medencék összes vizének 1%-át sem éri el. Veszélyesnek sem tekinthető, hiszen a vizelet önmagában nem okoz fertőzést. A kockázat inkább a benne rejlő anyagokban, például az ammóniában rejlik, ez ugyanis a különböző vegyületekkel reakcióba léphet, és így már okozhat bajokat.

A kék festékes mítosszal ellentétben tehát a vízbepisilős hírek igazak, tény, hogy a medencékben van vizelet, még ha nagyon „kevés" is. Aggodalomra azonban semmi ok: a mai modern, vízforgatós rendszerek ugyanis jóval tisztábbak, mint a régi medencék, a vízben lévő fertőtlenítő pedig még tovább csökkenti annak az esélyét, hogy bármit elkapj.

Leszámítva némi undort...



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön