kerti medence
Egészségmagazin   |   2021.08.06.

A nyár csúcs slágere a kerti medence!

A globális klímaváltozás egyre inkább érezteti a hatását, aminek eredményeképpen a nyári hónapokban gyakran nagyon magasra szökik fel a hőmérő higanyszála. Nem meglepő, hogy sokan, amikor csak tudnak víz közelben igyekeznek tartózkodni, hiszen ott sokkal kellemesebb a légkör. Éppen ezért nem meglepő, hogy a folyó- és tópartok, amilyen többek között a magyar tenger, vagyis a Balaton szinte teljesen megtelik. Természetesen ugyanez igaz a különböző fürdőkre, aquaparkokra. A zsúfoltság ugyanakkor teljesen elveszi, azt a békés hangulatot, amiért legszívesebben kimenne az ember a természetbe, kicsit lazítani. Amennyiben tehát szeretné kellően lehűteni magát, akkor már nem muszáj elhagynia otthona udvarát sem ezért. Nagyon kedvező összegekből kialakítható egy saját kis házi strand, amiben bármikor meglehet mártózni a lehűlés érdekében és garantáltan nem fogják megzavarni mások a tevékenységében. Csak néhány dolgot kell szem előtt tartani a cél eléréséhez.

reklám vége

Medence típus kiválasztása!

Ha már kerti medence, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen terméktípusba fektet be. Amennyiben annyira szerencsés, hogy nagyobb méretű udvarral rendelkezik, akkor megéri távlatokban gondolkodni. A medenceépítés sem elképzelhetetlen ötlet, de ez komoly költségekkel jár, valamint megvan az a hátránya, hogy nem minden helyzetben praktikus és kivitelezhető. Ha bérleményben lakik, akkor nem feltétlenül van esély felásni az egész udvart ennek érdekében, de még, ha saját lakásáról is van szó, amennyiben költözésre kerül a sor, akkor egy betonmedence nem mozgatható. Ennél sokkal népszerűbbek a felfújható, illetve fémvázzal rendelkező kivitelek. Ezek hátránya ugyanakkor, hogy egyik sem teljesíthető. Amint beköszönt a rosszidő muszáj összecsomagolni és fagymentes helyen őrizni. Szerencsére viszonylag kis helyet foglalnak el, tehát a garázsban is könnyedén elférnek. A méret tekintetében hatalmas választék áll rendelkezésre, ezért maximálisan igényre szabható. Az udvar paraméterei és a kihasználtság egyaránt mérvadóak a döntés szempontjából.

Felfújható medencék

Nagyon gyorsan és egyszerűen telepíthetők a felfújható típusok, de azért itt is van több variáns, amelyek között lehet választani. A kisebb méretű, gyermek változatok esetében általában a teljes medence test az, ami befogadja a levegőt. Ezzel szemben a profibb kivitelek, már kifejezetten csak felfújható peremmel rendelkeznek. Itt csak egy kisebb gyűrű szerű részre kell fókuszálni, amihez hozzá van illesztve a medence palástja. A víztér pedig a feltöltés során nyeri el a teljes alakját. A néhány 100 litertől egészen a több köbmétert befogadni képes kivitelig, jelentős kínálat áll rendelkezésre. A felfújható jakuzzi szintén egyre népszerűbb ezen kategóriában, hiszen könnyen telepíthető és rengeteg hasznos kiegészítővel van ellátva

Fémvázas medencék

A fémvázzal rendelkező medence típusok, már egy komolyabb kategóriát képviselnek, amik esetében a tartósság magasabb szinten található. Az alap szerkezetet, egy rozsdamentes acélszerkezet biztosítja, amire egy víztartó, többrétegű PVC ponyva kerül kifeszítésre. Gyorsan és különösebb képzettség nélkül összeszerelhetők a medencék. Kerek, szögletes formákban egyaránt kapható és a család minden tagja elfér bennük. Kimondottan jó befektetésnek minősülnek, amit nem éri meg kihagyni, főleg, ha rendszeresen kívánja használni a kerti medencét.

Medence telepítése

Telepítés szempontjából majdnem mindegy, hogy felfújható vagy fémvázas medencéről van szó, ugyanis az előkészületek ugyanolyan fontossággal rendelkeznek. A medencetestet adó anyagok nagyon érzékenyek az éles tereptárgyakra. Bár nem minden esetben elengedhetetlen a teljesen vízszintes térfelszín, hiszen a felfújható peremű kivitelek tudnak a kis lejtéshez alkalmazkodni, azért szerencsés, ha egy előkészített, egyenletes felszínű homokágyba történik meg a telepítés. Érdemes erre még egy ellenálló ponyvát is leteríteni. Ne kerüljön teljesen napsütötte helyre a házi strand, mert a víz a melegebb időszakban gyorsan és nagyon átmelegedhet, ami kedvez az algák elszaporodásának. Szerencsés ugyanakkor, ha elegendő szabad tér van körülötte, a könnyed ki-be mászkáláshoz. Ha faágak találhatók a kerti medence fölött, akkor nagy az esélye a levelek, ágak, bogarak belehullásának, amit szintén szerencsés megelőzni. Csak okosan tehát a telepítéssel, hiszen ez adja az alapját annak, hogy maximális kényelem és biztonság mellett lehessen kiaknázni a víztér nyújtotta előnyöket.

Vegyszerek alkalmazása

Egy nagyobb befogadó képességű medence esetében fontos, hogy a vízminőség kiváló állapotban legyen tartva, mert a rendszeres folyadékcsere ilyenkor nem választható opció. A különféle mikroszervezeteket, amilyenek az algák általában vegyszerek adagolásával lehet hatékonyan eltávolítani. Általában olyan pehelyképző anyagok kerülnek beadagolásra, amik nem csak elpusztítják az élő organizmusokat, hanem azokat lebegő anyaghoz kapcsolják, amit már a szűrőrendszer könnyedén képes kivonni a víztérből. Természetesen nagyon figyelni kell az adagolás mértékére, hiszen az összetevők végső soron az ember bőrével is kapcsolatba kerül. Fontos tudni, hogy a behulló csapadék mennyisége csökkentheti a készítmények hatékonyságát, ezért esősebb időszakokban érdemes egy takaróval lefedni a vízteret. Mindig csak engedélyezett és megbízható helyről beszerzett termékeket alkalmazzon.

Hasznos kiegészítők

Amennyiben sikerült dűlőre jutni a medence méretét és elhelyezést illetően, még vannak olyan kiegészítő egységek, amikbe érdemes befektetni. Ha nem szettben történik a házi strand megvásárlása, úgy vízforgató, szűrő, merítőháló és egy takaróponyva egyaránt hasznos lesz a szennyeződések eltávolítása, vagy azok bejutásának megakadályozása érdekében. Ami pedig a fürdőzést könnyítheti meg és teheti élvezetesebbé, az a be- és kimászást segítő kislétre, valamint buborékoltató egységek. Az éjszakai csobbanás a kültéri lámpák mellett élvezhető, amik esetenként a vízbe is bekerülhetnek hangulatvilágítást nyújtva ezzel. Az önfeledt pancsolás tehát odahaza ugyanúgy megvalósítható, nyugodt környezetben, ahol garantáltan nem kell másokkal harcolnia a jó helyekért és a belépő fizetése sem kerül szóba.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön