uborka allergia
Egészségmagazin.com   |   2015.10.13.

Vigyázz, támad a kovászos uborka allergia!

Bizonyára te is hallottál már laktóz intoleranciáról, gluténérzékenységről, vagy mogyoróallergiáról. De tudtad-e, hogy akár a kovászos uborka is okozhat allergiát? Olvasd tovább a cikket, és tudd meg, hogy allergiás vagy-e erre a finomságra!

reklám vége

Találós kérdés: nyáron, a nap meleg sugarai alatt készül, amikor frissen beleharapsz, finoman roppan és a pörkölt-tészta kombó mellé kötelező savanyúság: mi az? Természetesen a kovászos uborkáról beszélünk. A legutóbbi kutatások szerint azonban nem mindenki élvezheti ezt az ízletes ételt: akik egy speciális érzékenységben, a hisztamin intoleranciában szenvednek, azoknál tiltólistára kerülhet a kovászos uborka. Nézzük, mit is jelent a kovászos uborka allergia pontosan!

Kovászos uborka allergia: egy új betegség?

Egyes kutatások megerősíteni látszanak sok ember régi gyanúját; akár a kovászos uborka allergia tüneteit is észlelheted magadon. Amikor ugyanis kiteszed a befőttesüveget a napra, belül egy tejsavas erjedés kezdődik, ennek köszönheti az uborka különleges, utánozhatatlan ízét. Ezt a folyamatot persze nem csak a kovászos uborka készítésénél használja ki az emberiség; más ételek is készülnek hasonló elv alapján.

Ez a tejsavas fermentáció azonban emésztési problémákat okozhat azok számára, akik érzékenyek a hisztaminra. Ha hisztamin intoleranciád van, akkor az allergiához hasonló tüneteket tapasztalhatsz, miután elfogyasztasz egy-két darab ízletes kovászos uborkát.

Lehet hasmenésed, jelentkezhetnek hasi görcsök, felpuffadhatsz, fájhat a fejed és a hasad is, és még viszketni is kezdhetsz. Ha a felsoroltakat tapasztalod, akkor majdnem biztos lehetsz benne, hogy hisztamin intoleranciáról vagy hisztaminózisról, hisztamin túlérzékenységről van szó.

Mi is az a hisztamin és mi köze a kovászos uborka allergiához?

A hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, amely részben a szervezetben termelődik, részben a különböző élelmiszerekben található meg. Amikor valakinél allergiás roham lép fel, akkor a hisztamin hirtelen és nagy mennyiségben szabadul fel, és közvetítő anyagként játszik szerepet a jellegzetes tünetek megjelenésében, mint az orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, csalánkiütés, valamint a gyomor- és bélrendszeri panaszok.

A hisztamin a szervezetünkben két enzim, a diamino oxidáz enzim (DAO) és az N-metil-transzferáz segítségével bomlik le. Szerencsére a hisztamin intolerancia a lakosság csekély százalékánál fordul csak elő, elsősorban a 40 év feletti hölgyeket érinti, akiknél az intoleranciát részben az ösztrogénszint csökkenése okozhatja.

Mit kerülj még, ha támad a kovászos uborka allergia?

Hisztamin természetesen nem csak a kovászos uborkában van; ha kedvenc savanyúságod elfogyasztása utána fenti tüneteket észleled, akkor érdemes kerülnöd társait is, amik szintén hisztamint tartalmaznak! Ilyenek lehetnek a vörösbor, sör és sörélesztős termékek, a sajtok (különösen a camembert, brie, gruyere, cheddar, roquefort, parmezán), a kagyló és a halak többsége, beleértve a halkonzerveket is. Kellemetlen tüneteket okozhat a paradicsom, különösen a paradicsompüré és a ketchup, a spenót, padlizsán, avokádó, borsó, lencse és a bab, a gombák is, de még a húsok is bánthatnak, legyen az akár csirke, sertés, vagy marha! Gyümölcsök közül hisztamint találsz a banánban, kiviben, mangóban, grépfrútban, mandarinban, körtében is. És ha ez még nem lenne elég, a listán megtalálod a csokoládét, kávét, kakaót, fekete teát, élesztővel készült süteményeket és kenyeret is!

Olyan ételek is vannak, amelyek a szervezet saját hisztamin termelését fokozzák, ilyen például a nyers tojásfehérje, az eper, az ananász és az alkohol. A lista elég hosszú, de szerencsére a hisztamin intolerancia - vagy más néven kovászos uborka allergia - kezelhető betegség.

Ha erre gyanakszol, feltétlenül fordulj orvoshoz; egy vérvétel segítségével megvizsgálják, hogy valóban a hisztamin intolerancia van-e problémáid hátterében. Ezután egy megfelelő diéta összeállítása mellett, étkezés előtt kell bevenned majd az enzimet (tabletta formájában) tehát akkor sem kell teljesen lemondanod a kovászos uborkáról, ha hisztamin intoleranciád van!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön