diétás házi fagyi
Egészségmagazin.com   |   2015.07.06.

Fogyózol? Készíts diétás házi fagyit gyorsan, könnyen!

A nyári melegben nincs jobb, mint egy hűsítő fagylalt, ha lehet, egyszerre több gombóccal is. Azonban a fagyik kalóriatartalma magas, így a fogyókúrázóknak bizony vigyázniuk kell a mennyiségekkel. Mit is lehet tenni, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon?

reklám vége

Megoldás: házi fagyi!

Az otthon készült fagylaltok esetén ugyanis mi határozzuk meg a hozzávalókat, így fogyókúrába beilleszthető hűsítőt is készíthetünk, ízlésünk alapján pedig variálhatjuk az ízeket is. Emellett a mi fagyunk nem tartalmaz színezéket, cukortartalmát pedig mi határozzuk meg- így a cukrot helyettesíthetjük mézzel, édesítővel, nyírfacukorral is, ráadásul a fagyi zsírtartalmát is szabályozhatjuk. A legtöbb fagyi tejes alapú, ezért laktózérzékenyek számára is az otthoni megoldás lehet a legjobb.

Fagylaltgépek

A házi fagyi elkészítéséhez a legjobbak a fagylaltgépek, azonban ha nem rendelkezünk vele, akkor sem kell gyorsan a boltba rohannunk, mert a nélkül is lehet házi fagylaltokat készíteni. Sőt, a fagylaltgép sem tud többet, mint mi magunk, legfeljebb kicsit többet kell dolgoznunk az eredményért. Ennek oka, hogy ezen gépekkel a teljesítményüktől függően sok macera van. Le kell magát a gépet fagyasztani előtte, a hozzávalókat is fagyasztva kell hozzákeverni, majd a fagyit elkészíteni és újra fagyasztani. Ráadásul egyszerre nem lehet nagy adagot készíteni és a gépnek is helyet kell találni a mélyhűtőben. Előnyük, hogy krémes fagylaltot csinálnak, köszönhetően a hozzávalók folyamatos keverésének fagyott állapotban.

Kézi fagylaltkészítés

Ehhez elegendő egy turmixgép vagy botmixer. A hozzávalókat alaposan össze kell turmixolni és utána kell a fagyasztóba tenni. Viszont ahhoz, hogy igazán krémes és ne jeges fagyi legyen a végeredmény, az egyik legfontosabb teendő - a megfelelő hozzávalókon kívül -, hogy az elkészült alapot a fagyasztás során folyamatosan keverni kell, hogy a jégkristályok összekeveredjenek a hozzávalókkal és ne váljanak ki a fagyiból. Ezért ha nincs fagylaltgépünk, a fagyit a fagyasztás alatt legalább fél óránként újra össze kell kevernünk. Ez akár több órát is igénybe vehet, az eredmény viszont kárpótol minket.

Fagyi típusok

Több féle alapú fagylaltot is készíthetünk ízlésünktől és fogyókúránktól függően. Most csak azu alapokat soroljuk fel, de természetesen mindegyik alap feldobható gyümölcsökkel, dióval, mézzel, étcsokival, vaníliarúddal és mindazzal, amit szeretünk.

Sorbet

A korai fagylaltok csupán jégből, gyümölcspüréből és mézből készültek. Manapság ezt a fagyi-típustt sorbet-nak hívjuk. A legegészségesebb fagyik közé tartoznak, mivel nem tartalmaznak zsíros tejterméket. Ennek köszönhetően kevésbé krémesek, inkább vizes alapúak.

Tejes fagyi

Ennek az olasz típusú fagylaltnak az alapja a tej, tojás és cukor (helyette bármely édesítő is jó lehet). Ezt aztán ízesíthetjük gyümölccsel, aromákkal, de akár zöldséggel is. A tej helyettesíthető növényi tejekkel - pl. mandulatej, zabtej, kókusztej.

Krémfagylalt

A kevésbé fogyókúrás fagyik közé tartozik, főzött tejszínkrém az alapja (zsíros tejszínt tojással és cukorral össze kell főznünk). Ehhez keverhetjük végül az ízesítésre szánt hozzávalókat. Nagyon krémes, nagyon finom, de kalóriadús eredményt kapunk.

Joghurt fagylaltok

Ha nem szeretnénk lemondani a krémes fagyikról, de mégis diétás fagyira vágyunk, a joghurt alapú fagylalt lehet a legjobb megoldás. Itt azonban figyelni kell arra, hogy krémes joghurttal készítsük. Erre a legjobb az igazi natúr görög joghurt, amelyet már szinte mindenhol lehet kapni.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön