fogyókúra
Egészségmagazin.com   |   2017.06.09.

SOS fogyókúra? Így SOHA NE csináld!

A nyár közeledtével ismét nagy az érdeklődés a különböző fogyókúrák iránt. Talán te is körülnéztél már, hogy idén mik a legújabb trendek ezen a téren, de ha tartós sikert szeretnél, akkor bizony ez nem elég. Eltökéltségre, akaraterőre és néhány jó tippre lesz szükséged, amiket most összegyűjtöttünk neked! Íme, néhány tipp a jo-jo effektus és a rossz fogyókúra elkerülésére.

reklám vége

Megtartani a tökéletes alakot épp olyan fáradtságos, (ha nem nehezebb), mint elérni. Ahogy abbahagyod a fogyókúrát, és fellélegzel, a tested azonnal vissza akar térni a normál kerékvágásba, és rögtön visszaszeded a leadott kilókat - vagy még többet! De vajon mi a titka a sikeres és tartós súlyvesztésnek? Mik a tévhitek, és mik a tények ezzel kapcsolatban?

Az expressz fogyókúra

Ahogy egyre jobban közeledik a bikiniszezon, úgy lesznek egyre népszerűbbek a villámdiéták, amik varázslatos eredményeket garantálnak extra kevés idő alatt. Nos, talán a velük elért súlycsökkenést nem kérdőjelezhetjük meg, valóban igen rövid idő alatt bomba alakra tehetsz szert, azonban az egészségedre vonatkozó hatásaik hagynak némi kívánnivalót maguk után. Ezeknél a drasztikus speciális étrendeknél általában csak egy vagy két ételt, esetleg italt vehetnek magukhoz a fogyni vágyók, amit korántsem illik bele az egészséges életmódba. Lényegében ezek a diéták minimálisra csökkentik a kalóriabevitelt, de ezzel együtt a szükséges tápanyagok bevitelét is, ami nem kockázatmentes. Ennek ellenére sokan választják ezeket a drasztikus módszereket. Ha a testformálás a célod, az expressz fogyókúrák jók lehetnek rövidtávon. A maradandó eredmények eléréséhez azonban új életmódot is kell választanod. És akkor miért ne kezdenéd mindjárt inkább egyből ezzel?

A jojo effektus

Akik valaha diétába kezdtek, azok biztosan találkoztak már a jojó effektussal. Akkor beszélünk erről, amikor ugyan sikerül megszabadulni a felesleges kilóktól, de a fogyókúra befejeztével azok mégis visszakúsznak. Az emberek többsége ilyenkor ismét villámdiétákba kezd, hogy minél előbb újra formába lendülhessen. A körforgás pedig tovább folytatódik, és a helytelen életmód ismét megteszi hatását: újra megjelennek a plusz kilók. Kialakul a jojo effektus, amikor az illető egész egyszerűen nem képes tartani a súlyát, és periodikusan hízni, illetve fogyni kezd.

Egyes esetekben csupán néhány kilóról beszélünk, míg néhány embernél ez akár plusz-mínusz 10 kilogramm közé is tehető. Nem csak egészségügyi kockázatokkal jár a nagy súlyingadozás rövid időn belül, de egyértelműen kijelenthető, hogy bosszantó is. A jojo effektust többségében a rapid diéták okozzák, mivel ezek annyi megvonással járnak, amiket hosszú távon betartani lehetetlenség.

Éhezéssel nem fogyhatsz!

Tévhit, hogy ha éhezni hagyod a tested, akkor karcsúbb alakra tehetsz szert. Ennek a valótlan elgondolásnak köszönhetően sokan étkezéseket hagynak ki, amiket gyakran este pótolnak be. Ezzel azonban nem érnek el mást, minthogy a szervezetüket extra raktározásra késztetik. Lényegében inverz módon, testük még több zsírt halmoz fel a ritkább étkezésekből, hogy a megfelelő energiaszintet képes legyen fenn tartani.

A mérleg az ellenséged!

A legtöbb fogyni vágyó a fogyókúra első napjától mérlegre áll, és az általa mutatott számokhoz igazítva alakítja étrendét, edzéstervét. Ez azonban szarvas hiba, ugyanis ezek az értékek csalókák lehetnek időnként. Ha például izomnövelő testmozgást végzel a fogyókúrád mellett, akkor lehetséges, hogy a vártnál kisebb súlycsökkenést mutat a mérleg, hiába tartottad be szigorúan az új étrended. Ebben az esetben az történik, hogy a zsírpárnák helyére izomtömeg fejlődött, amit mérleggel nem lehet mérni.  

Habár a mérleg a kezdetek kezdetén egy jó visszajelzés lehet arra, hogy elindultál a változás útján, a célodat azonban nem akkor érted el, ha egy áhított számot látsz a kijelzőn. Akkor váltál sikeressé, ha a tükörből egy számodra is vonzó, és szimpatikus személy néz vissza rád, akiből sugárzik az egészség és az önbizalom. Dobd el a mérleged és ítéld meg magad a külsőd és jó hangulatod alapján!

Van megoldás!

A tökéletes test elérése és megőrzése nem elérhetetlen, de csak akkor, ha néhány dologra odafigyelsz:

1. Ne válassz drasztikus diétát!

Ha a tartós karcsúság a célod, a rapid diétákat csak a kezdetekben alkalmazd, amikor szeretnél nagyobb súlyfeleslegtől megszabadulni. Már az elején készülj egy olyan, számodra is megvalósítható és elfogadható étrenddel, amit később hosszútávon is képes vagy tartani. Az ideális az, amiben van némi bűnözés, emlékeztet a régi ízekre, ugyanakkor szénhidrátban, zsírban és cukorban szegény, miközben ásványi anyagokban és rostokban gazdag.

2. Ne hagyj ki étkezéseket!

Nem véletlenül mondják, hogy a nap legfontosabb étkezése a reggeli. Egy jó reggeli a testedre és lelkedre is pezsdítően hat. A rendszeres, kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás együttesen gondoskodik arról, hogy a kemény munkával megszerzett alakod meg is tarthasd.

3. Sosem elég a vízből!

Mi a vízfogyasztást nem azért ösztönözzük, hogy az az étkezések előtt eltelítsen, hanem hogy általa felgyorsítsd az anyagcseréd. Az emberi szervezet nélkülözhetetlen összetevőjéről van szó, amit ha kellő mennyiségben biztosítasz, a felesleges anyagok is könnyebben távoznak a szervezetedből.

A sikeres és tartós karcsúsághoz minden adott számodra. A célod ne csak egy csinosabb, hanem egy egészségesebb én legyen, így nem eshetsz a fentebb említett hibákba. Alakreformra fel!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön