Gl-diéta
Egészségmagazin.com   |   2017.02.20.

A Gl-diéta és ami mögötte van

Hallottál már a Gl-diétáról? A rövidítés - GL - a glikémiás indexre, vagyis az ételek szénhidrát-tartalmának felszívódására utal. Örök fogyást és könnyű betarthatóságot ígér - de mi ebből az igazság? Ennek jártunk most utána.

reklám vége

A diéta nevét először olvasva nekünk az ugrott be, hogy ó, ne, ez biztos megint valami távol keleti, ördöngős csodadiéta lesz ez. Már a neve is macerás - először GI-nek olvastuk, és csak utána jöttünk rá, hogy GL a helyes módszer. És ezzel egyidejűleg kiderült, hogy nem valami elrugaszkodott, ősi-kínai-dolog, amihez olyan összetevők kellenek, amiket csak a Távol-Keleten lehet beszerezni, sőt!

Kicsit utánajárva megkedveltük a Gl diétát, mert kiderült, hogy a valóságban tényleg egy könnyen betartható, és ésszerű étrendről van szó. Aki ezt követi, az elmondhatja magáról, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozik.

Mi az a Gl?

A Gl a Glikémiás index rövidítése. Már több írásunkban is találkozhattál ezzel a kifejezéssel, többek között az egészséges karácsonyi menüről szóló cikkünkben is. A glikémiás index azt mutatja, hogy az adott étel elfogyasztásakor az mennyire, és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintedet egy 0-100-ig terjedő skálán. Nullás értéket általában azok az ételek kapnak, amikben 0, vagy nagyon kevés szénhidrát van, így szinte nincsenek is hatással a vércukorszintre - a százast pedig értelemszerűen azok érdemlik, amelyeknél rögtön a sztratoszféráig emelkedik a vércukorszint.

Mire jó a Gl-diéta?

Az előző bekezdésben olyan kifejezésekkel bekezdésben dobálóztunk, mint vércukorszint-ingadozás és szénhidrát. Mielőtt belevágsz ebbe a diétába, ezekkel a fogalmakkal feltétlenül tisztában kell lenned.

A szervezetünk a szénhidrát emésztése során cukrot termel. Ez a termelt, és a bevitt cukor megemeli a vércukorszintünket. Annál gyorsabban és jobban, minél magasabb a glikémiás index, ugyanis a szervezetünk a hirtelen és magasabb vércukorszintre reagálva inzulint kezd termelni. Ez az inzulintermelés egyenes arányban áll a vércukorszint-emelkedéssel. A sok inzulin hatására hirtelen leesik az addig magas vércukorszintünk, és éhesek leszünk. Magyarul: egy jó nagy adag sült krumpli elfogyasztása után hirtelen az egekbe emelkedik a vércukorszintünk, majd kis idő elteltével ugyanilyen sebességgel le is zuhan: ezek miatt a nagy ingadozások után érzed magad farkaséhesnek, és ezért eszel még egy adagot, ami újra megdobja a vércukorszintet... és így tovább. Az ingadozó vércukorszint a fent említett okok miatt gyors elhízáshoz vezet, ezen kívül még szív- és érrendszeri megbetegedést is előidézhet, és a cukorbetegség kialakulásának veszélyéről ekkor még nem is beszéltünk!

Az előre csomagolt élelmiszereken már fel kell tüntetni a szénhidráttartalmat és azt is, hogy ebből a mennyiségből mekkora a cukortartalom. Azonban itt még nem leszel sokkal közelebb a glikémiás indexhez, mert a Gl értéket nem csak az adott élelmiszer szénhidráttartalma és a szénhidrátok összetétele határozza meg, hanem az élelmiszer fehérje-, zsír-, rost- és számos egyéb tényezője is.

A Gl-diéta célja a vércukorszint alacsony-, és lehetőség szerint nagyobb ingadozásoktól mentes szinten tartása a karcsúbb alakért és egészségesebb életért.

A Gl diéta lényege

A Gl diéta tulajdonképpen a cukorbeteg diéta alapja, csak itt szerencsére nem kell grammokat számolnunk (míg a cukorbetegeknek ez elengedhetetlen). Ha a Gl-diéta tartása a célod, akkor annyit kell észben tartanod, és az étkezéseidet úgy kell megtervezned, hogy abban lehetőség szerint ne legyen magas glikémiás indexű összetevő. A legjobb, ha alacsony vagy közepes indexű összetevőket kombinálsz magas rosttartalmúakkal, így a vércukorszinted szinten marad, és a rostoknak köszönhetően nem is leszel olyan hamar éhes.

Három kategóriába tudjuk sorolni az ételeket: vannak alacsony, magas és közepes Gl értékű élelmiszerek, illetve vannak olyanok, amelyeknek az értéke nulla, azaz nem befolyásolja a vércukorszintünket. Ezeket bátran lehet fogyasztani: húsok, halak, sajtok, vajak, olajok, tojás és gomba.

  • Alacsony Gl értékűek: azok, amelyeknek 0-55 a Gl-indexe. Ilyenek a hozzáadott cukor nélküli gyümölcslevek és úgy általában véve a gyümölcsök. Az asztalt gyümölcsök azonban nagyon nem alacsony Gl értékűek, illetve az ananász és a dinnye sem tartozik ide. Ebbe a kategóriába sorolható még a teljes kiőrlésű pékáru és tészta, valamint a bulgur, hajdina, barna rizs, árpa, lencse, csicseriborsó és a bab. Jó hír, hogy a reggeli joghurttól, kefirtől és tejtől nem kell megválni, mert az is alacsony Gl értékű.
  • Közepes Gl értékűek közé sorolható: méz, az édesítetlen natúr müzli, a közepesen átfőtt burgonya és a fehérlisztből készült tészta (szintén csak közepesen átfőzve), illetve fehér rizs.
  • Magas Gl értékű élelmiszerek: aszalt datolya, görögdinnye, kristálycukor és glükóz. Ebből következik, hogy ebbe a kategóriába tartoznak a koktélok, likőrök, torták, édességek, ropogtatnivalók, müzli, puffasztott gabonatermékek és gabonapehely és a jól átfőtt fehérlisztes-, rizs-, és kukoricatészták.

Nincs minden élelmiszer besorolva, és ez a felsorolás is elég nagyvonalú, de ez alapján nagyjából már magadnak is már be tudod kategorizálni az ételt, amit a tányérodra tervezel tenni. Ha jót akarsz magadnak, akkor a magas Gl értékű ételeket elhagyod és közepes, valamint alacsony értékű ételekből válogatsz. Ha be tudod tartani a diétát, akkor a kilók csak úgy olvadni fognak rólad, és sokkal egészségesebb is leszel!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön