szénhidrát
Egészségmagazin.com   |   2017.04.30.

Szénhidrát: barát vagy ellenség a fogyókúrában?

A szénhidrát minden diétázó kézikönyvében szerepel, méghozzá nagy, piros betűkkel. Nagyjából tudjuk, hogy kerülni kell, azt is sejtjük, hogy milyen élelmiszerekben található meg, azt viszont kevesen tudnánk meghatározni, hogy pontosan mi ez, milyen hatással van a szervezetre, és miért van az, hogy nem lehet teljesen kiiktatni!

reklám vége

Mi az a szénhidrát?

Amikor próbálod minimalizálni a bevitt szénhidrátmennyiséget, fontos, hogy tudd: a szénhidrát nem más, mint a szervezet üzemanyaga, elsődleges energiaforrása, tehát igenis szükséged van rá! A szénhidrát emésztésével cukrot készít a szervezet, amit eléget, és ennek köszönhetően tudsz aktív életet élni.

A szénhidrátot táplálékkal visszük be szervezetünkbe. Ha túl kevés a bevitt szénhidrát, akkor enerváltak és éhesek leszünk. A szervezetnek szüksége van az energiára és ilyenkor a legegyszerűbb forrását apasztottuk el. Azok, akik szénhidrátmentes diétát folytatnak, pont ezt használják ki, ugyanis ekkor a szervezetnek nincs más választása, mint elégetni a zsírt, hogy elegendő hajtóanyaga legyen. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljesen le lehet nullázni a bevitt mennyiséget!

Miben van szénhidrát?

Szénhidrát nagyon sok mindenben, és elég változatos állapotban van. A legegyszerűbb formáját a cukrok között kell keresnünk. Ez gyorsan lebomló szénhidrátforrás, nagyon hamar megemeli a vércukorszintet, hiszen nem kell azzal foglalatoskodnia a szervezetnek, hogy lebontsa és átalakítsa. Az egyetlen, amivel foglalkozik a test, hogy akkor, abban a pillanatban szüksége van-e a plusz energiára, vagy elraktározhatja azt.

A keményítő nehezebben lebomló szénhidrát, így ez lassabban emeli meg a vércukorszintünket. Ezt a szervezet az emésztő enzimek segítségével szőlőcukorrá alakítja, és csak úgy lesz használható számára. Keményítőt találunk például a krumpliban.

A harmadik előfordulási mód a rost. Ez a barátunk, ugyanis a korábban említett emésztő enzimünk nem bír el vele, sőt, még más szénhidrátok felszívódását is lassítja, és az emésztőrendszerünk szempontjából is fontos. A jolly joker tulajdonsága pedig a jótékony telítettség érzet, vagyis megszünteti az éhséget, és megakadályozza, hogy további szénhidrátokat tömjünk magunkba.

Gyors felszívódású szénhidrátforrások például a finomlisztből készült bármik. Ha ez agyoncukrozott lekvárral van megtöltve, az a legrosszabb variáció, mert a cukor is a gyors felszívódású szénhidrátok közé tartozik. Ezért nem jó ötlet munkába menet bekapni egy lekváros táskát, amit a sarki pékségben sietve megvettél. Ugyanebbe a csoportba tartozik a fehér rizs, a kukoricaliszt is és minden étel, amihez ezeknek köze van.

Lassú felszívódásúak a zöldségek, teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely - természetesen nem a cukrozott fajta!- barna rizs, hüvelyesek és az olajos magvak.

Ezt olvasva jogosan merülhet fel a kérdés: „mostantól madárkaján kellene élnem?" Nem! Csak arra figyelj, (ha nem vagy cukorbeteg, és más, speciális diétát sem kell tartanod), hogy kerüld a gyors felszívódású szénhidrátokat, és ha mégis ilyet fogyasztasz, akkor egyél mellé rostot és egyéb lassú felszívódásút is, például nyers ropogós zöldséget. A szervezeted jobb formában lesz, és még te is energikusabbá fogsz válni, ha ezt betartod. Jó étvágyat!

Gl, azaz a glikémiás index

Már korábban is írtunk a glikémiás indexről, ami azt mutatja, hogy az adott étel elfogyasztásakor az mennyire, és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintedet egy 0-100-ig terjedő skálán. Ez azért fontos információ, mert az erősen ingadozó vércukorszint eredményezi a hirtelen leküzdhetetlen farkaséhséget, majd az ezt követő zabálást. Nullás értéket általában azok az ételek kapnak, amikben nagyon kevés szénhidrát van, a százast pedig értelemszerűen azok érdemlik, amelyeknél rögtön a sztratoszféráig emelkedik a vércukorszint.

Ha szénhidrátkövető diétába kezdesz, akkor ezt is tartsd szem előtt, mert nem mindegy, hogy szervezetednek milyen ingadozást kell feldolgoznia, mennyi inzulint kell termelnie a hirtelen megnövekedett szőlőcukorszint hasznosításához. A szénhidrát tartalmat és a Gl indexet egyaránt figyelembe kell venned ahhoz, hogy hogy valós kép álljon össze az adott élelmiszer szervezetedre gyakorolt hatásáról.

Nagyon fontos tehát, hogy a szénhidrát nem az ellenséged, és egyáltalán nem szükséges nullára redukálnod a bevitt szénhidrátmennyiséget, ha egészséges, fitt testre vágysz. Egyszerűen csak figyelj oda a mennyiségekre, arra, hogy mit mivel kombinálsz, és máris jobban fogod érezni magad a bőrödben!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön