sajt, függőség
Egészségmagazin.com   |   2015.11.17.

Mi a közös a sajtban és a morfiumban?

A sajt a sónak, a zsírnak és a krémes élvezetnek egy olyan kombinációja, aminek könnyen a rabjává válhatsz! Ez talán megmagyarázza, hogy miért érzel égető vágyat egy újabb szelet sajtos pizza elfogyasztására, amikor már régen jól laktál. De tudtad, hogy ez több szimpla élvezetnél? A sajt akár komoly függőséget is okozhat!

reklám vége

Hétköznapi drog: a sajt

Dr. Neal Barnard 21-Day Weight Loss Kickstart című könyvében alaposan kifejti, hogy mi is történik a szervezetben, amikor a sajtot megemészti, ez alapján pedig nem túlzás azt állítani, hogy a sajt egyfajta drog a test számára. A bűnös a kazein, egy a tejtermékekben megtalálható protein, ami különösen összesűrűsödik a sajtkészítés folyamata során. Ha tehát benyomsz egy fél camembert-t, vagy elmajszolsz egy jó vastag szelet brie sajtot, akkor a szervezetednek meg kell birkóznia az abban található kazein lebontásával.

Sajt és morfium

A sajt sokkal jobban hasonlít a morfiumra, mint gondolnád! Csak éppen a morfiummal ellentétben a sajt nem bomlik le teljesen. A kazein ugyanis más proteinekhez hasonlóan lényegében aminosavak buborékszerű láncolatából épül fel. Az emésztés során ezek a gyöngyszerű buborékok nem válnak el egymástól teljesen, néhányuk 4-5 vagy 7 aminosav láncban összekapcsolva marad. Ezek a rövidebb láncok a kazomorfinok.

Ha ennek a szónak a második feléről a morfium jut eszedbe, nem tévedsz nagyot, hiszen nagy a hasonlóság: ezek a fehérje töredékek az ópiát receptorokhoz kapcsolódnak az agyban és ahogyan a nevük is mutatja, a kazomorfinok kazein-eredetű, morfinszerű vegyületek.

Sajt és kajakóma

Hétköznap délután, itt az ebédidő. Egy kiadós étkezéssel nyugtatod meg szenvedő gyomrod, és aztán alig bírsz ébren maradni: a munkát szinte képtelenség folytatni, legszívesebben lefeküdnél aludni egy órát.

Ismerős?

Időnként mindenkit elér a kajakóma, az étkezés utáni fáradság. Ez nagymértékben a paraszimpatikus rendszernek köszönhető, amitől emésztés során csökken a vázizmok vérellátása és a szívritmus is, tehát elálmosodunk. A sajt pedig tovább ront a helyzeten.

Azt már tudod, hogy a sajtban morfinszerű vegyületek tanyáznak: nem csoda tehát, ha bekómálsz tőlük! A morfium egy opium-származék, és ki nem találnád, hogy mi tartozik még ebbe a kategóriába! A heroin.

Ebből tehát az következik, hogy a sajt olyan szörnyen veszélyes, mint a heroin? Szó sincs róla! Valószínűleg te sem hallottál még a mindennapos sajtfogyasztás nyomán tönkrement életekről, vagy a sajt hiányában a falat kaparó emberekről.

Az agy benzinje: a zsír

Az evolúció során a legfontosabb szervünk, az agyunk olyanná alakult, hogy egyvalamit nagyon kedveljen: ez pedig nem más, mint a zsír. Sokkal jobb, ha ez még sóval is társul. Ezt a csábító párosítást pedig miben is találjuk meg? Persze, hogy a sajtban.

Ehhez jönnek még a morfinszerű kazomorfinok, és kész is a tökéletes csábítás receptje. Valld be, ezután te is másként nézel majd a hűtőben hívogató trappistára! Ami a legfontosabb: pont a zsír és a só, a sajtot igazán vonzóvá tevő két alkotóelem az, ami el is választja a drogoktól, utóbbiak ugyanis éppen ellehetetlenítik a megfelelő táplálkozást.

Akkor miért ne legyél sajtfüggő?

Attól még, hogy a sajt nem heroin, és természetesen messze nem olyan veszélyes, mégis érdemes odafigyelni az elfogyasztott mennyiségre. A sajt ugyanis önmagában még nem káros, de ha a bevitel során elveszíted a mértéket, az ugyanúgy egészségügyi problémákhoz vezethet, hiszen a túlzásba vitt zsír- és sófogyasztást is érdemes elkerülni.

Ezért veszélyes tehát a függőség: ha teljesen beleszeretsz a sajtba, nehéz lesz megtartani az arany középutat.

Ha a cikk végéhez érve te is felismerted, hogy sajtfüggő vagy, ne ijedj meg, most már legalább tudod, hogy ez nem a te hibád, a jelenségnek biológiai okai vannak! A legfontosabb, hogy próbálj mértéktartó lenni és akkor továbbra is büntetlenül elmerülhetsz a cheddarok, a rokfortok és a parenyicák világában!

Ha pedig szeretnéd magad előállítani függőséged tárgyát, olvasd el korábbi cikkünket arról, hogyan készíthetsz finom házi sajtot otthon, a konyhában!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön