kábítószer-ellenes világnap
Egészségmagazin.com   |   2015.06.26.

Ne csak ma harcoljunk a kábítószer ellen!

Az utóbbi évtizedek során egyre komolyabbá vált a droghasználat, ami ma már szinte minden társadalmat érintő súlyos probléma lett. A kábítószerrel való visszaélés és az illegális kereskedelem elleni harc világnapjaként tartják számon június 26-át, amellyel az ENSZ célja a nemzeti összefogás szükségességének tudatosítása.

reklám vége

A világnap fontossága

Az Egyesült Nemzetek Szövetsége 1987-es határozata szerint június 26-a a drogfogyasztás elleni küzdelem nemzetközi világnapja, 1988 óta világszerte különböző prevenciós kampányokkal próbálják felhívni a figyelmet a kábítószer-használat veszélyeire. Ugyanis ez évről évre komolyabb problémának számít, évente mintegy kétszázezer ember haláláért felelős.

A huszadik század végén a különböző kábítószer-ellenőrzések felülvizsgálata megerősítette, hogy az illegális drogok komoly egészségügyi veszélyt jelentenek az emberiség számára. Ezért az ENSZ különösen fontosnak tartotta, hogy a tagállamok találkozójának alkalmával ezzel a problémával is foglalkozzanak. A nemzetek egyetértettek abban, hogy szükség van a kábítószer elleni harcra, hiszen a korábbi erőfeszítések ellenére ez továbbra is komoly fenyegetést jelent. A Közgyűlés elismerte, hogy az illegális szerek veszélyt jelentenek a közegészségügyre, a biztonságra és az emberek jólétére, valamint hogy negatívan befolyásolják a társadalmi-, gazdasági és politikai stabilitást. Ennek értelmében megszületett a világnapot szorgalmazó egyezmény, amelynek célja, hogy az illegális kábítószer-fogyasztást világviszonylatban 50 százalékkal csökkentsék. Ezen felül az ENSZ felszólította a tagállamokat egy nemzeti kábítószer ellenes program kidolgozására is.

Az intézkedések azonban nem hozták meg a várt sikert, az erőfeszítések ellenére az illegális szerek továbbra is komoly gondot okoznak. Ma már megannyi formája található meg a pszichoaktív szereknek, amelyek hatásai súlyosan károsíthatják az egészségi állapotot.

A pszichoaktív szerek

A köznyelvben drogként használt pszichoaktív szerek azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek a szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját. Használatuk során könnyen kialakulhat függőség, amely következtében a megvonásuk súlyos tüneteket eredményezhet.

A pszichoaktív szerek hatásuk szerint öt csoportba sorolhatóak.

  • Narkotikumok: mákból előállítható ópiumszerű anyagok és származékaik, amelyek csillapítják vagy megszüntetik a fájdalmakat, csökkentik a szervezet aktivitását. (pl.: morfium, ópium, heroin)
  • Stimulánsok: fokozzák a szellemi és/vagy fizikai aktivitást és teljesítőképességet. (pl.: amfetamin, crack, speed, extasy, metamfetamin)
  • Hallucinogének: hatására érzéki csalódások lépnek fel, a fogyasztó elveszti realitásérzékét, érzelmi reakciói felerősödnek, hangulata hirtelen változik, érzelmileg nagyon labilissá válik. (pl.: LSD, cannabis-származékok, PCP)
  • Nyugtatók, altatók: növelik a fogyasztó érzelmi toleranciáját, valamint csökkentik a feszültségeket és a szorongást. (pl.: diazepám, klórdiazepoxid)
  • Illékony kábítószerek: lelassítják a légzést és az egyéb életfunkciókat. (pl.: beléndek, nadragulya)

Bár a harc folyamatos az illegális szerek használata és terjesztése ellen, ezek mégis egyre elterjedtebbek. Ezt támasztják alá a különböző dizájnerdrogok megjelenései is, amelyek igen sok halálesethez vezetnek a droghasználók körében.

A veszélyes újítások

Nehéz lenne megmondani, hogy hányféle dizájnerdrog van ma forgalomban, hiszen pont az jellemző rájuk, hogy szinte napról napra növekszik a számuk, egyre több fajtájuk van. Ez annak köszönhető, hogy ezeket nem a természetben előforduló növények egyes részéből állítják elő, hanem laboratóriumban szintetizálják őket. Éppen ezért van belőlük ennyiféle, mert egy-egy anyag kémiai szerkezetének minimális módosításával újabb és újabb verziók hozhatóak létre. Ezeket összességében három nagyobb csoportba sorolhatjuk.

A mű- és biofüvek (Aroma, Spice, K2, Dream, Chill Zone, Sensation, Chaos) szintetikus kannabinoidokkal dúsított anyagok, leginkább cigarettában, vízipipában szívják. Hatásukra kialakulhat magas vérnyomás, szapora pulzus, szívritmuszavar, rosszullét, szorongás, félelem és pánikroham.

A „fürdősók" (pl.: Kati, Kata, Zsuzsi, emdé, dodó, Emma) leggyakoribb hatóanyaga az MDPV és a mefedron. Hatásuk a stimulánsokhoz hasonlóak, ezért szapora pulzust, magas vérnyomást, izzadást, remegést, pszichotikus tüneteket eredményeznek.

A porok és tabletták (BZP, mCPP, TFMPP, MDBP) piperazin származékok; élénkítő, esetenként hallucinációt okozó szerek. Hatásukra fokozott aktivitás, eufória, szívritmuszavar, láz, allergiás reakció, valamint gyomortáji-hasi fájdalom is kialakulhat.

A kábítószer-ellenes világnap célja az illegális szerhasználat csökkentése, mivel ez nagyon komoly egészségügyi és társadalmi következményekkel járhat. A pszichoaktív szerek használata nagyon veszélyes, hiszen a függőség hatására egyre nagyobb mennyiségben igényli a szervezet, ami könnyen maradandó sérülésekhez, akár halálhoz is vezethet.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön