marihuána
Egészségmagazin.com   |   2015.04.01.

Tönkreteszi az agyat a marihuána

A kender gyógyhatása régről ismert, Amerikában már 12 államban engedélyezték az orvosi célú felhasználást. Mindezek ellenére a kendernek negatív megítélése van, hiszen pszichoaktív hatóanyagú kábítószer, rengeteg haláleset kapcsolódik a túladagolásához. A Magyar Tudományos Akadémia kutatói is foglalkoztak a szer hatásával, nemrég sikeresen lefényképezték az agyban bekövetkező változásokat.

reklám vége

Az évezredes növény

A kender a kétszikűek osztályába tartozik, az egész világon elterjedt. Ez az egyik legősibb haszonnövény, kezdetektől fogva felhasználták az iparban. Kezdetben rostjáért termesztették, amiből rendkívül erős, a halászatban is hasznosított fonalat készítettek. A kínaiak és a japánok több mint négyezer évvel ezelőtt is ismerték már, köteleket, szöveteket készítéséhez használták fel.

A kender fontos textilipari nyersanyag, rostjai erősek és jól ellenállnak a nedvességnek, ezért többek között műszaki szövetek, vitorlavásznak, ponyvák, zsákok stb. alkotóeleme. A nem fonható kenderkócot tömítőanyagként hasznosítják, a kendermagból pedig olajat sajtolnak, amit étolajként és kozmetikai szerek gyártásának alapanyagaként használnak fel. A sajtoláskor visszamaradó olajpogácsa állati takarmányozásra alkalmas - tehát lényegében a növény minden része hasznosítható.

A kenderről az egészség kapcsán is beszélnünk kell, hiszen több, mint hatvan kannabinoid anyagot tartalmaz, amit gyakran emlegetnek, mint a „minden bajra enyhülést adó gyógyírt". Régen sokáig lehetett kapni kenderkivonatot, mint idegnyugtató szert, de ezt idővel betiltották. Mostanában is zajlik a vita a növény gyógyászati felhasználását illetően, hiszen az orvosi kutatások szerint a szer hatásai nem minden esetben kiszámíthatóak. Azt találták, hogy a sclerosis multiplexes betegek körében enyhíti a fájdalmas izommerevséget és görcsoldó hatása van, valamint rákos betegek körében csökkenti a kemoterápiás kezelés során keletkező mellékhatásokat. Bár rendelkezésre állnak ezek az ígéretes adatok, a kutatási eredmények több betegség esetében ellentmondóak egymásnak, ezért kevés helyen elfogadott a kender gyógyászati felhasználása. Azonban a növény a pszichére is igen komoly befolyással lehet, amiről mindenképpen említést kell tenni - főleg, hogy a napokban magyar kutatóknak sikerült lefényképeznie az agyra gyakorolt hatásait.

Egy fénykép hátterében

A szárított, megtermékenyítetlen kendervirágzatot marihuánának hívják, aminek fogyasztása hetekre elhangolja az agyat. A kábítószer ezen fajtájának komoly fiziológiai és pszichológiai hatásai vannak, valamint gyakran fordulnak elő a túladagolása miatt bekövetkezett halálesetek is.

A marihuána fogyasztása a „beszívottság" állapotát eredményezi, amelyre jellemző a tudatállapot megváltozása, a minták és formák intenzív érzékelése. A fogyasztók a nyugodtság és az enyhe eufória érzésével telnek el, amely elégedettséget és ellazulást eredményez. A szer hatására megváltoznak a kognitív képességek, emelkedett kreatív és filozófikus gondolkodás alakulhat ki, de megjelenhetnek paranoid minták is. Hatására megnövekedhet a szexuális vágy és az étvágy.

Mindezek okai már néhány éve, az amerikai Egészségtudományi Kutatóintézetnek köszönhetően ismertek. Az úgynevezett endokannabinoid jelmolekulák kulcsfontosságúak az idegsejtek közötti kétirányú kommunikációban. A füves cigaretta hatására azonban felborul ez az egyébként jól működő interakció, és kialakulnak az imént említett mellékhatások. Katona István és kollégái, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének Lendület Molekuláris Neurobiológiai Kutatócsoportjában mikroszkópos felvételek során bizonyították be a korábbi elméleteket.

Ezeken a képeken jól látható, hogy a kezelések következtében 85 százalékkal csökkent CB1 receptorok (az endokannabinoid molekulák fogadásáért felelős anyag) száma a szinapszisokban. Ezeknek a receptoroknak a száma meglepően lassan állt vissza, a javuláshoz a kísérleti kezelést követően hat hétnek kellett eltelnie. Szintén az új módszernek köszönhetően pontosan kiderítették azt is, hogy honnan tűnnek el a receptorok. A kutatók ezt az európai fesztiválok hosszára való tekintettel „rockfesztivál-paradigmának" nevezték el.

Mindezek az új információk segítenek megérteni, mely élettani folyamatok károsodhatnak a krónikus marihuána fogyasztók esetében, valamint szintén ennek köszönhetően az orvosok felkészülhetnek a megfelelő kezelésre, így az egyre gyakrabban kórházba kerülő pácienseken könnyebben tudnak majd segíteni. Tehát a magyar kutatók által készített felvételek megannyi embernek hozhatnak javulást, azonban még így sem ajánlott a rendszeres marihuána fogyasztása.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön