léböjtkúra
Egészségmagazin.com   |   2015.07.20.

Tévhitek a léböjtkúráról

A léböjtkúrával kapcsolatosan sajnos elég sok tévhit terjeng az emberek körében - jellemzően általában azok terjesztik őket, akik még sosem próbálták ki ezeket a kúrákat, illetve nem is tudnak róluk túl sok mindent. Ezért ma lerántjuk a leplet néhány félreértésről.

reklám vége

A probléma az, hogy ezek a tévhitek sokszor olyan embereket riasztanak el, akiket egyébként nagyon is érdekelne a léböjtkúra, és jót is tenne nekik, csak éppen nem mernek belevágni az esetek többségében teljesen alaptalan, tévedésekkel teli információk miatt.

De mik a legjellemzőbb tévhitek a léböjtkúráról?

A léböjtkúra koplalás

Ez nem igaz, a koplalás nagyon egészségtelen és káros, ugyanis csak elvon a szervezettől, de nem ad semmit. A léböjtkúra során nem ez történik: szilárd táplálékot ugyan nem viszünk be, ennek ellenére tápanyagokat kap a szervezetünk, folyadék formájában. Ez segít a méregtelenítésben, ugyanakkor nem hagyja az energiaraktárakat, sőt, fel is tölt energiával.

A léböjtkúra azoknak kell, akik fogyni akarnak

Ez sem igaz, azaz csak részben. Létezik zsírégető léböjtkúra, ami valóban adhat egy löketet a fogyásnak, de nem minden kúrának ez a célja. Sokkal inkább a méregtelenítés, a test egészségének megőrzése, a biológiai értelemben vett fiatalodás a cél.

A léböjtkúra szenvedés

Ha jól csináljuk, minden szabályt betartva, esetleg csoportosan, társaságban, akkor nem az. Ez nem az éhezésről szól, és nem is arról, hogy napokig kínlódjuk a táplálékhiány miatt. Azt nem állítjuk, hogy könnyű, de ha a szabályokat betartva végezzük a léböjtkúrát, egyáltalán nem kell végigszenvedni, sőt, jól is érezhetjük magunkat közben.

A léböjtkúra veszélyes

Ez igaz lehet, de csak akkor, ha valaki nem hiteles forrásokból tájékozódva, homályos tudással vág bele. Mindennek alaposan utána kell járni, esetleg szakértői segítséget kérni. Ha ezt megtesszük, és betartjuk az utasításokat, garantáltan nem lehet baj!

Léböjtölni bárkinek lehet

Sajnos ez nem teljesen állja meg a helyét, vannak ugyanis olyan életszakaszok, amikor a léböjtkúra kifejezetten ellenjavallt különböző okokból.

  • Gyermek-, illetve kamaszkorban. A fejlődő szervezetnek mindenféle tápanyagra szüksége van, nem szerencsés még átmenetileg sem megvonni tőle a szilárd táplálékot. Mind a gyerekek, mind a kamaszok folyamatosan nőnek, fejlődnek, így ebben a korban nem ajánlott léböjtkúra végzése semmilyen célból.
  • Terhesség alatt. A babavárás időszakában egyféle táplálkozás megengedett, ez pedig a kiegyensúlyozott, változatos étrend követése. Az anyának és a fejlődő magzatnak is rengeteg energiára van szüksége. A magzatnak azért, mert egy kisbabává kell fejlődnie pár darab sejtből, mindössze néhány hónap alatt. Az anyának pedig azért, mert a magzat tőle vonja el az ehhez szükséges anyagokat.
  • Megfázás, vírusfertőzés esetén. Ilyenkor alapból gyengébb a szervezetünk, mint máskor, a léböjtkúra pedig minden áldásos hatása ellenére komoly kihívás. Várjuk meg, míg meggyógyulunk, és inkább utána kezdjünk bele, egy kis halasztás nem számít semmit.
  • Krónikus betegségek esetében. Ha valamilyen állandó betegséggel küzdünk, semmiképpen ne kezdjünk léböjkúrába magunktól. Lehet, hogy nem árt, ezt azonban ne akarjuk egyedül eldönteni! Mindenképpen kérjük ki orvos véleményét, ő meg fogja tudni mondani, hogy árt-e vagy használ az állapotunknak a kúra!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön