almaecet
Egészségmagazin.com   |   2016.08.18.

Az almaecet fantasztikus tulajdonságai

Az almaecet egyszerűen nem megy ki a divatból, sőt, egyre több területen használjuk. Cukorbetegek számára nélkülözhetetlen alapanyag, de a magas koleszterinszint kezelésére is kiválóan alkalmas. Az almaecet mára a különböző fogyókúrák elengedhetetlen eleme lett, és ez még nem minden! Megmutatjuk neked, hogy milyen csodálatos hatásai vannak még, és mire tudod azt felhasználni.

reklám vége

Almaecet reggelire? Most talán azt kérdezed, hogy ki az az őrült, aki reggelire ecetet iszik, főleg éhgyomorra? De hidd el, a reggeli almaecet egy sokak által kedvelt, és egészséges ital. Ha végigolvasod a cikket, és meggyőződsz csodálatos hatásairól, Te is rászoksz majd!

Hogyan készül az almaecet?

Az almaecet almaborból készül, az almabor pedig frissen préselt almaléből, miután azt érni hagyták. Az érési folyamat során a benne található élesztő légmentes térben a cukrokból alkoholt állít elő. Ha az almabort melegen és nyitott térben tárolják néhány hétig, az ecetbaktériumok az oxigén segítségével fermentálják az alkoholt, így áll elő az ecet.

De vajon mi az a hatóanyag, amiben az almaecet titka áll? Mert hatásos, az biztos. Nos, azt tudjuk, hogy gazdag B- és C-vitaminban, káliumban, magnéziumban, vasban és béta-karotinban, de hát ez a natúr almában is mind megtalálható.

Talán az ecetsav az, vagy egy új enzim, ami csodákat művel? Sajnos ezt még nem tudjuk megválaszolni, a tudomány még nem tart ott, hogy pontosan megnevezze minden hatóanyagát az almaecetnek. Te azonban ne várj erre, hanem fogyaszd bátran, napi rendszerességgel!

Aktiválja az emésztést

Az almaecetben található savak aktiválják az emésztőnedveket, így az emésztés sokkal gyorsabb lefolyású, valamint a különböző zsírok és szénhidrátok is gyorsabban kerülnek feldolgozásra. Ez az ételek elkészítésében is egy különleges tippet jelent: ha húst vagy zöldségeket sütsz, és azokat előtte almaecetes-olajos-fűszeres öntetben marinálod, sokkal omlósabb és puhább ételeket kapsz.

Az almaecet csökkenti az éhségérzetet, a vércukorszintet és a koleszterinszintet

A tanulmányok egyértelműen kimutatják, hogy azoknak a pácienseknek, akik rendszeresen fogyasztanak almaecetet, nincsenek panaszaik a magas vércukor- és koleszterinszintre, nem szenvednek az ebből származó betegségekben, és ennek következtében könnyebben dolgozzák fel a zsírsavakat, és később alakul ki náluk éhségérzet. Ezért is található meg az almaecet a legtöbb fogyókúrában és diétában, mert természetes hatóanyagokkal, gyorsan segít a fogyásban.

 

Segíthet a rák gyógyításában, különböző gombák és baktériumok elpusztításában

Egy 2007-es japán kutatás során fedezték fel, hogy az almaecetben megtalálható az úgynevezett „középméretű alfa-glükóz" (NMalphaG), kifejezetten hatékony a rákos sejtek elpusztításában. Fontos tudni, hogy ez a glükóz kizárólag az alma fermentációja során áll elő, az alkoholos erjedés során nem. Köztudott, hogy az ecet kiválóan tartósít, ezt nem is kell részleteznünk: mindenki ismeri az isteni savanyított uborkát és zöldségeket. Ez az almaecet gomba- és baktériumölő hatásának köszönhető, és aki almaecetet fogyaszt, ugyanígy védi magát a különböző ételmérgezésektől, és a nem friss, vagy nyersen fogyasztott élelmiszerekben megbúvó parazitáktól. A kutatásokból az is kiderül, hogy vesegyulladás során is hatékony segítség, nem beszélve arról, hogy helyrebillenti az esetlegesen túlzottan magas lúgos ph-értéket.

Hogyan fogyaszd az almaecetet?

Az almaecetet számtalan módon fogyaszthatod, és élvezheted pozitív hatásait: ha beütöd a keresőbe, biztos, hogy 1000 receptet fogsz kapni! Mi most a két legegyszerűbb felhasználási módot mutatjuk meg neked:

  1. Almaecet-ital: egy nagy pohár vagy bögre vízhez adj hozzá 1-2 teáskanál almaecetet. Az italt reggelente fogyaszd, még éhgyomorra, majd 15 perc múlva láss neki a reggelinek. Ha inkább édesen szereted, csurgass hozzá egy teáskanál mézet is. Természetesen fogyaszthatod más étkezések előtt is, de akár frissítő nyári italként is.
  2. Hideg krumpli- és zöldségköret almaecettel: a meleg, frissen elkészített krumpli nem tesz jót a vércukorszintnek, és a már kihűlt krumpli sem a egészségesebb, mert a benne lévő keményítő már nem bomlik tovább cukorrá, így azt a szervezett valójában nem emészti meg rendesen. Ezt kiküszöbölendő, fogyassz almaecetet a krumplis köretekhez. Készíthetsz mellé almaecetes salátát, vagy csinálhatsz zöldséges-krumplis-almaecetes köretet is: a zöldségeket hagymán pirítsd meg, a krumplit pedig főzd meg héjában. A félig kész hozzávalókat tedd egy tepsibe vagy nagyobb, hőálló tálba, akár egymásra rétegezve, akár ízek szerint elrendezve, és locsold meg bőven almaecettel. Bazsalikomos-oregánós fűszerezés után tedd a sütőbe, és hagyd 20 percig összesülni. Az eredmény egy igen ízletes, omlós, istenien savanykás és egészséges zöldségköret!

Ha mindezek után elkötelezett almaecet-fogyasztó leszel, vásárlásnál ügyelj a minőségre! Ne vegyél koncentrátumból és olcsó ecetszármazékokból készült almaecetet, olyat válassz, amiben a felhasznált alma nem csak héjból és magházból áll. Jó étvágyat, jó egészséget!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön