kamilla
Egészségmagazin.com   |   2016.11.22.

Mire jó a kamilla?

Röviden összefoglalva: szinte mindenre, ez az egyik legismertebb és legelterjedtebb gyógynövény - nem véletlenül hívják orvosi székfűnek. Ha szeretnéd pontosan tudni, hogy milyen kórból segíthet felgyógyulni, és hogyan is kell használni, olvass tovább!

reklám vége

A kamilla valószínűleg tényleg a legismertebb és legelterjedtebb gyógynövény hazánkban. Biztosan találkoztál vele az útpadkákon, a repedésekben, kis, falusi udvarokon. Nagyon szívós növény, nem kell külön termeszteni ahhoz, hogy elegendő mennyiséget tudj összegyűjteni augusztus végén, szeptember elején egy gőzölgő kamillateához.

A mindenható orvosi székfű

A kamilla nem csupán teázáskor megfelelő választás. Fontos alkotóelem a kozmetikumok világában is, mert csökkenti a bőr szárazságát, gyógyítja a gyulladásokat és enyhíti a viszketést is. Ugyanezt a hatását használják ki a haj ápolásakor, hiszen a fej bőrét is nyugtatja. Ha esetleg altesti gyulladással küszködsz, akkor a forró fürdővízbe önts egy bögre forrázott, ízesítetlen kamillateát, szórj bele a kamillavirágzatot is és ülj bele. Ezzel nem csak aranyeret, fekélyeket és egyéb gyulladásokat orvosolhatsz házilag, hanem a kiszáradt bőröd is meg fogja köszönni.

Szorongás és stressz? Kamilla a testnek és a léleknek

Mostani felgyorsult életvitelünk egyik legrosszabb következménye a folyamatos feszültség, a teljesítménykényszer és a depresszió. Ezeket a tüneteket orvosi rendelvényre beszerzett gyógyszerekkel is lehet kezelni, de ezek függőséget okozhatnak, és jelentős összeget hagysz ott hónapról-hónapra a patikába. Sokkal egészségesebb és pénztárcabarátabb megoldás, ha kipróbálod a kamillateát!

Ha nehezen tudsz elaludni, vagy rémálmaid vannak, lefekvés előtt egy kisebb bögre gőzölgő kamillateát szürcsölj el, és élvezd nyugtató hatását. Nem olyan erős, mint például a macskagyökér, vagy más nyugtató teák, de kellemesen ellazít egy stresszes nap után, és segít az elalvásban.

Teremtsd meg a lehető legbékésebb környezetet magad körül, csinálj egy kellemes kis kuckót, ahol félhomály van, és csak kikapcsolt televízió és telefon létezik. Kortyold el a teát úgy, hogy minden korty közben az arcodba engeded a tea gőzét. Így egyszerre szürcsölsz, ellazulsz és inhalálsz: mire elfogy a tea, a szorongás is csökkenni fog, és este úgy alszol, akár egy csecsemő.

A kamilla egyéb előnyei:

  • Immunerősítő

Igyál meg naponta egy csésze kamillateát, és felejtsd el a téli betegségeket! További influenza-űző tippjeinket itt olvashatod.

  • A kamilla gyógyír a gyomorbántalmakra

A kamillatea segíthet a gyulladások legyőzésében, nyugtató hatása pedig a stressz okozta gyomorbántalmakat szüntetheti meg. Csökkenti a hányingert és az emésztési fájdalmakat. Ha túl lassú az emésztésed, megnyugtatja az emésztésben részt vevő izmokat, és ösztönzi azokat a helyes munkavégzésre. Hatékonyan kezeli a hasmenést: kutatások kimutatták, hogy hasmenés után a kamillateát fogyasztók hamarabb állnak talpra.

Hasfájós kisbabáknál is bevetheted: forrázz le neki egy csésze híg kamillateát, hűtsd és szűrd le. Ezek után irány a cumisüveg és már ihatja is a pöttöm.

  • A kamillatea tele van antioxidánsokkal

Tudtad, hogy a kamillának gazdag antioxidáns-tartalma is van? Harcol a gyulladások ellen, véd a krónikus megbetegedésektől és még az öregedés látható jeleit is lassítja.

  • Kamillával a szerelmi bánat ellen

Mindannyian használtuk már szerelmi bánat esetén a szirmait tépkedve, hogy szeret, vagy nem szeret minket a másik illető, ugye? Bár ennek semmi megalapozott tudományos háttere nincsen, mégis jól esik az ember szívének:).

A kamilla nem véletlenül kapta az orvosi székfű nevet: szinte minden betegség, panasz esetén bevetheted, sőt, meg is előzheted vele a betegségeket. Igyál sok kamillateát a szépséged, egészséged és idegrendszered védelmében!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön