pattogatott kukorica
Egészségmagazin.com   |   2016.06.17.

A pattogatott kukorica ártalmas az egészségre

Te is szeretsz filmezés közben pattogatott kukoricát rágni, és már az illatától is lázba jössz, amikor belépsz a mozi ajtaján? Ha otthon, kényelmesen a kanapéról mozizol, akkor sem fosztanád meg magad a popcorn nyújtotta élvezettől? Sajnos a nassolás nem ártalmatlan: a pattogatott kukorica bizony árthat is az egészségednek!

reklám vége

A kukorica köztudottan egészséges, tápláló és értékes anyagokat tartalmaz: természetes formájában kiváló folsav-, C-vitamin- és niacinforrás (B3-vitamin), de valljuk be, mindenekelőtt íze miatt szeretjük.

A boltban kapható, mikróban elkészíthető pattogatott kukorica azonban se nem természetes, se nem egészséges. Ezek a pattogatott kukorica-termékek olyan méreganyagokat tartalmaznak, amelyek rendszeres fogyasztás esetén komoly betegségekhez vezethetnek - pl. Alzheimer-kór, légzési megbetegedések és krónikus veseelégtelenség. Ne tedd ki a szervezetedet ezeknek az egyszerű elkészítési mód miatt!

Miért (v)eszünk zacskós pattogatott kukoricát?

A csábító illat

A mikróban elkészíthető pattogatott kukorica illatát legtöbbször ízfokozó vajaromák adják, amelyek kifejezetten károsak az egészségre. A diacetyl és különböző változatai olyan kémiai anyagok, amelyek a béta-amyloid-proteinek negatív hatásait erősítik fel az agyban - állítja a Német Kémiai Vizsgálóbizottság egy 2012-ben megjelent tanulmányában. A diacetyl az idegsejtekre is káros hatással van, az említett tanulmány kifejezetten óvja a fogyasztókat a kémiai anyag nagy mennyiségben való fogyasztásától. Sajnos azok a gyártók is, akik nem konkrétan diacetylt használnak az illat előállításához, más, hasonlóan káros anyagokkal dolgoznak.

házi pattogatott kukorica

Egyszerű és gyors elkészítési mód

A pattogatott kukoricák papírzacskóinak belső falán található bevonó réteg egy szintetikus kémiai anyag, a perfluoroctanacid. Ez akadályozza meg, hogy a kukoricaszemek nedvesség vagy zsiradék hatására összetapadjanak, és később használhatatlanná váljanak. Ez az anyag rákkeltő, és nagymértékben való fogyasztása halálos következményekkel járhat. Emellett biológiailag nem lebomló, és így a környezetet hosszú, előre nem látható időre károsítja. Magas koleszterinszintet, krónikus veseelégtelenséget, légzési megbetegedéseket és asztmát, valamint tüdőbetegséget okozhat - hogy csak néhányat említsünk a perfluoroctanacid káros hatásai közül.

Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres (mikrós) pattogatott kukoricafogyasztók vérében található perfluoroctanacid 20%-a ténylegesen ezekből a termékekből származik. Habár a káros gázok 80%-a a zacskó kinyitásakor eltávozik, egy része továbbra is jelen van a kukoricaszemekben.

Hidrogénezett olajok

A legtöbb, mikróban elkészíthető pattogatott kukoricaterméket módosított olajszármazékok hozzáadásával állítják elő, ez legtöbbször kókusz- vagy szójaolaj, amelyek a gyártás során transzszírsavakká alakulnak át. A transzzsírsavak a növényi olajok hidrogénezése során keletkező vegyületek. Az élelmiszeripar leginkább növényi eredetű olajokat használ fel a termékek gyártásakor, amelyek azonban hamar avasodni kezdenek. A hidrogénezéses eljárás során ezeket az olajokat keményebbé teszik, így a termékek több ideig eltarthatók, és jobban bírják a fagyasztást. Ám ezek a transzzsírsavak kifejezetten károsak a szív és az erek számára...

Így készíthető házi pattogatott kukorica

Hogyan kerüld el a mikrós pattogatott kukorica mellékhatásait? Az egyetlen megoldás: ne egyél mikróban elkészíthető pattogatott kukoricát! Ez szerencsére nem jelenti azt, hogy teljesen le kellene mondanod a 100% moziélményről: egy serpenyőben pár perc alatt finom, házi pattogatott kukorica készíthető.

Mindössze 4 lépés a házi pattogatott kukorica elkészítése:

  1. Forrósíts fel közepes lángon két evőkanál olajat, vagy vajat egy nagy serpenyőben.
  2. Adj hozzá fél tasak természetes, szárított kukoricaszemet.
  3. Keverd jól össze, és fedd le a serpenyőt.
  4. Néhány percen belül a kukorica elkezd pattogni. Ha az összes szem kipattogott, vedd le a tűzről, és tengeri sóval vagy kedvenc fűszerkeveréddel ízesítheted.

Jó étvágyat, jó nasit, jó mozit!




Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön