kukorica
Egészségmagazin.com   |   2016.04.08.

A kukorica 5 egészséges tulajdonsága

A kukorica egy igen népszerű alapanyag az egész világon: finom, és igazán sokoldalú. E két jó tulajdonsága mellett van egy harmadik is: telis-tele van különböző tápanyagokkal, amelyek jót tesznek neked. Nézzük, miért előnyös a szervezeted számára a kukorica!

reklám vége

, főtt kukorica, sült kukorica, kukoricaliszt, kukoricaleves... csak néhány a legismertebb kukoricás ételek közül. Ez a növény nagyon elterjedt a világban, hiszen finom, sokoldalúan felhasználható, és olcsó alapanyag.

De tudtad-e, hogy a kukorica nagyon egészséges is? Számtalan jótékony hatással van a szervezetedre, ezért bátran egyél belőle sokat!

A kukorica 5 egészséges tulajdonsága

1. A kukoricaszemekben hemzsegnek az antioxidánsok

Mindegy, milyen fajta kukoricával van dolgod, az biztos, hogy . A legismertebb kukoricafajta tartalmaz fitonutrienseket is (ez a növényi eredetű ételeinkben található, jótékony hatású vegyületeket takarja) és karotinoidokat (ezeket becézhetnénk a természet festékgyárainak is, amelyek antioxidáns tulajdonsággal is rendelkeznek). Ezen kívül van még benne lutein, zeaxantin, vanillinsav, ferulasav, kávésav és béta-karotin, amelyek mind-mind antioxidánsok, és jót tesznek a szervezetednek.

2. Szénhidrát

Ha felnőtt ember vagy, akkor naponta legalább 130 gramm szénhidrátot kell elfogyasztanod ahhoz, hogy rendesen működjön a szervezeted. A szénhidrátokra azért van szükséged, mert ezek adják az energia egy részét, amely a fizikai és szellemi tevékenységeidhez kell. Ha sportoló vagy, akkor legalább 250 grammot kell bevinned naponta, hogy a teljesítményed jobb legyen.

3. A kukoricában protein is található

Egy másik jó ok, amiért érdemes kukoricát fogyasztanod, az a proteintartalma. A protein segít a sejtek újjáépítésében, az immunrendszer erősítésében, és az izomépítésben. Ha elmajszolsz egy csemegekukoricát, az ellát egy jó adag proteinnel: egy csészényi kukoricaszemben 5 gramm található belőle.

4. Jótékony zsírokat tartalmaz

Itt ne egy bödön zsírt képzelj magad elé, hanem a kukoricában lévő proteinben lakó jótékony zsírokat. A zsírtartalom azonban alacsony: egy csészényi kukoricában 2.5 gramm található. Telített zsírt is tartalmaz, ám azt nagyon csekély mennyiségben, ettől nem kell tartanod.

5. A kukorica rostokban gazdag

A kukorica gazdag élelmi rostokban is: egy csészényi kukoricaszemben 3.5 gramm található. Ez a nem emészthető fajta szénhidrát a vércukorszinted „karbantartásához" kell, valamint a rostok megakadályozzák a székrekedés és a magas koleszterinszint kockázatának kialakulását. Ha éppen fogyózol, és odafigyelsz az étkezésedre, akkor a kukorica fogyasztása nagyszerű ötlet, mert utána hosszabb ideig fogod úgy érezni, hogy tele vagy.

A fent említetteken kívül a kukorica a cukorbetegség kontrollálásában és a szívroham megelőzésében is segíthet. Akár saláták, levesek vagy főételek készítésénél használod fel, a kukorica mindig jó ötlet!

Neked melyik a kedvenc kukoricás ételed? Írd meg kommentben!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön