szójatej
Egészségmagazin.com   |   2016.06.28.

A szójatej legegészségesebb tulajdonságai

A szójáról már régen bebizonyosodott, hogy az egyik legegészségesebb és legsokoldalúbban felhasználható élelmiszer-alapanyag. Természetesen italt is készítenek belőle - a szemeket beáztatják, majd megőrlik és felforralják, így keletkezik a szójatej. De miért is jó pontosan a szójatej? Ezt tudod meg a mai cikkből!

reklám vége

Miért jó szójatej?

A világ népességének csaknem háromnegyede nem tudja feldolgozni a tejcukrot, más nevén a laktózt, így számukra a szójatej tökéletes kiegészítő itala lehet a természetes tehéntejnek. A vegetáriánusok és vegánok körében is népszerű, hiszen így nekik sem kell lemondaniuk a tejtermékekről. A szója tartalmaz egy nagyon fontos összetevőt is, az izoflavont is, ami nagymértékben gátolja a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a különböző rákos megbetegedések, pl. mellrák kialakulását. Újszülötteknek azonban - a tehéntejhez hasonlóan - nem adható, mivel fitátot tartalmaz, ami az ásványi anyagok felvételét gátolja.

Vagyis röviden összefoglalva a szójatej (szinte) mindenkinek egészséges, biztonságos alternatíva, aki nem tud, vagy nem akar tehéntejet inni. De valamiben még jobb is, mint az „eredeti"!

A szójatej 6 legegészségesebb tulajdonsága:

1. Csökkenti a vérzsír-szintet

A szójatej legfontosabb tulajdonsága - a telített zsírokat tartalmazó tehéntejjel ellentétben - hogy telítetlen zsírsavak találhatók benne, és egyáltalán nem tartalmaz koleszterint. Tanulmányok kimutatták, hogy szója rendszeres fogyasztása esetén jelentősen csökken a vér triglicerid-koncentrációja, mivel a telítetlen zsírsavak megakadályozzák a koleszterin felvételét a véráramba. Ha magas a koleszterinszinted, vagy a családodban gyakoriak a koszorúér-megbetegedések, kifejezetten ajánlatos a szójatej fogyasztása.

2. A szójatej erősíti a vérereket

A szójában található omega-3 és omega-6 zsírsavak, valamint az erőteljes fito-antioxidánsok hatásosan védik a vérereket a sérülésektől és vérzésektől. Ezek a vegyületek beépülnek a vérerek falába, és védik a sejteket a szabadgyökök heves reakcióitól, valamint a koleszterin-lerakódástól. Az említett tápanyagok a beépülés után javítják a vérerek rugalmasságát, így azok sokkal ellenállóbbak lesznek a vérnyomás-változás hatásainak.

3. Segít a fogyásban

A szójatejben található cukor mennyisége alacsonyabb, mint a természetes tejben. Míg egy csészényi tehéntejben 12 gramm, addig ugyanannyi szójatejben csak 7 gramm cukor van. Emiatt a szójatej csészénként csak 80 kalóriát tartalmaz, ugyanannyit, mint a zsírszegény tej. Emellett a szójatejben található telítetlen zsírsavak meggátolják a zsírok felszívódását a belekben, ami nagyban elősegíti a súlycsökkenést. Külön jó pont, hogyha szójatejet iszol, hogy a benne található magas rosttartalom miatt több ideig lesz telítettség-érzeted, vagyis később éhezel meg újra!

4. Segít a prosztatarák megelőzésében

A szójatej fito-ösztrogénben, egy különleges növényi hormonban, nagyon gazdag, amely férfiaknál kontrollálja a tesztoszteron-termelést, ezáltal csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát is. A tanulmányok is igazolták, hogy azoknál a férfiaknál, akik szójában gazdag étrend szerint étkeznek, kevésbé alakul ki prosztata-hypertrófia vagy prosztatarák.

5. A szójatej csökkenti a posztmenstruációs szindróma tüneteit

A menopauza időszakában a nők természetes ösztrogén-termelése a minimálisra csökken, és ez a hirtelen változás egy sor egészségügyi problémát okozhat. A változó kor utáni időszakban lévő nők nagyobb százalékban vannak kitéve szívbetegségeknek, diabétesznek és az elhízás veszélyének, valamint hajlamosabbak depresszióra, hangulatingadozásra, alvási zavarokra és egyéb pszichológiai problémákra. A szójában található fito-ösztrogén az emberi ösztrogén hatékony helyettesítője, rendszeres bevitel esetén sikeresen megelőzheti és csökkentheti ezeket a tüneteket.

6. A szójatej segít megelőzni a csontritkulást

A csontritkulás szintén egy korhoz, és hormonokhoz köthető betegség. Az említett fito-ösztrogén meggyorsítja a kálciumfelszívódást, és megakadályozza a csonttömeg-veszteséget. Hogy a hatás teljes körű legyen, figyelj arra, hogy kalciummal és D-vitaminnal dúsított szójatejet vegyél, ugyanis ezekben az anyagokban a természetes tej valamivel gazdagabb.

Nem hangzik rosszul, igaz? Ráadásul könnyű hozzájutni: a nagyobb üzletláncok és drogériák polcain akár több szójatermék közül is választhatsz, és az áruk sem megfizethetetlen!

Szójatejre fel!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön