terhesség jelei
Egészségmagazin.com   |   2016.06.24.

A terhesség korai jelei

Te jó ég, lehet, hogy terhes vagyok? - az egyik legfontosabb női kérdés: ha nem a szokott időben jön a ciklus, az bizony könnyen lehet a várandósság egyik jele. De milyen korai jelek vannak még? Összegyűjtöttük neked a terhesség legkorábbi jeleit, hogy mihamarabb felismerhesd a „más" állapotot!

reklám vége

Van egy népszerű mondás, miszerint a nők 2 dologért képesek bármit megtenni: azért, hogy ne legyen gyerekük, vagy azért, hogy legyen gyerekük. A kisbaba érkezése alapvetően a világ legfantasztikusabb dolgai közé tartozik, igazi varázslat: egy kis élvezetből, amit a pároddal töltesz, kilenc hónap múlva egy emberi lény lesz.

De előfordul olyan helyzet is, amikor nem éppen a megfelelő időben, a megfelelő partnerrel jön össze a dolog: a nem várt terhesség sokak állandó félelme, hiszen egy baba érkezésére alaposan fel kell készülni.

Akár a pozitív tesztért szurkolsz, akár azért fohászkodsz, hogy negatív legyen, nagyon fontos, hogy az esetleges terhesség jelei közül minél többet, minél korábban felismerj, hiszen sok bosszúságot megspórolhatsz magadnak. Nézzük, mik a terhesség jelei!

A terhesség legkorábbi jelei:

1. Ha késik a vérzésed

A terhesség jelei közül ez a legismertebb, legklasszikusabb tünet, bár tudnod, kell, hogy egy pár napos késésnek számtalan oka lehet, többek között betegségek is. Mindig figyelj a körülményekre is, gondolkodj el azon, történt-e valami furcsa, rendkívüli esemény, ami egyéb, kellemetlen következménnyel járhatna. Ám ha hosszú napok elteltével sem akar megjönni, akkor gondolnod kell arra, hogy ez bizony a terhességre is utalhat!

2. Mi történt a melleiddel?

A terhesség minden esetben együtt jár azzal, hogy a kismama mellei megváltoznak. Ha egyszer csak azt veszed észre, hogy minden különösebb ok nélkül (amilyen például a rossz melltartó) érzékenyebbé válik, megduzzad, puhább/feszesebb lesz a melled, esetleg a mellbimbó színe vagy alakja változik meg, kezdhetsz gyanakodni.

Bár ez nem minden nőnél jelentkezik a korai szakaszban, a progeszteron nevű hormon felszaporodása miatt mindenképpen bekövetkezik.

Ha azonban a melleid megváltozása után nem figyelsz meg egyéb tüneteket, jobb, ha orvoshoz fordulsz.

3. „Menten kidobom a taccsot!"

A hányinger és az émelygés nagyon jellemző korai várandósság tünet, bár elég hektikus, hiszen valaki már az első napoktól kezdve szenved tőle, mások pedig teljesen megússzák.

Ha alapvetően nem vagy émelygős típus, de bizonyos ételek, szagok vagy egyszerűen csak egyes helyszínek heves reakciót váltanak ki, vagy azt veszed észre, hogy gyakrabban, jellemző időben (például reggelente) jelentkezik ilyen tünet, az a várandósság legkorábbi jelei közé tartozhat.

terhesség jelei

4. Utállak, tűnj innen! El ne merészelj menni!

A hangulatingadozás olyan tünet, amitől nemcsak a kismama szenvedhet, hanem bizony a párja, a családja is. Ez olykor egészen vicces helyzeteket is szülhet: úgy érzed, egy átlagos reklámon elsírod magad, 5 perc múlva már szétvet a méreg, vagy harsányan nevetsz. A párod mindeközben elkerekedett szemmel bámul rád, és nem érti, mi lelt. Nos, a terhesség már a legkorábbi szakaszban felkényszeríthet téged arra a bizonyos érzelmi hullámvasútra, amit a hormonokon túl az is okozhat, hogy tudat alatt félsz a szülővé válástól.

5. Kimerültség

Sosem tudtál délutánonként aludni, de az utóbbi időben úgy vonz a pihenés gondolata, mint kutyát a hentesbolt? Ennek több oka is lehet, például munkahelyi túlhajszoltság, kimerültség. Ha azonban nem történt semmi különösebb változás az életedben, kezdj el gyanakodni: a terhesség korai jelei közé tartozhat az alvási szokások megváltozása is.

A fáradtságérzést olyan tünetek kísérhetik még, mint a szédülés, kábaság, ájulásra való hajlam, amiket a vérnyomás- vagy a vércukorszint ingadozása okoz.

terhesség jelei: kimerültség

6. Fel tudnál falni akár egy lovat is?

Bár az egész lovat ritkán kívánja meg az ember, ha ellenállhatatlan vágy fog el bizonyos ételek iránt, gyanakodj terhességre. A hormonális változások jellemző kísérő jelensége, hogy sok nő a terhessége alatt képes például fazékszámra falni a paradicsomos káposztát, miközben egyébként ki nem állhatja azt. Ha szokatlan időben tör rád farkaséhség, többet kívánsz, és más ételeket, az szintén tipikus, korai tünet lehet.

Ugyanez igaz visszafelé is, ha megmagyarázhatatlan módon undorodsz egy ételtől, és a látványát sem bírod, szintén kezdhetsz gyanakodni.

Számos olyan tünet van tehát, amelyen önmagukban nem feltétlenül biztosak, sok más dolog okozhatja őket, azonban ha a fent felsoroltak közül egynél több jelentkezik egyszerre, és még az ominózus együttlét időpontját is fel tudod idézni, akkor jó, ha vásárolsz egy terhességi tesztet!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön