A szülés előjelei
Egészségmagazin   |   2021.09.24.

Szülés előjelei – mennyire bízhatunk bennük?

A szülés előjelei sokfélék, és természetesen nem mindig papírforma szerint jósolják meg a nagy napot. Persze a második gyermek születésénél már a szülők is jóval felkészültebbek és „okosabbak" - de mi van azokkal az anyukákkal és apukákkal, akik az első kis trónörökös születése előtt állnak? Honnan lehet pontosan tudni, hogy a várandóság 9 hónapja hamarosan a végéhez közelít?

reklám vége

A szülés előjelei, avagy a megsaccolt nap

A terhesség egy bizonyos szakaszában a nőgyógyász elárulja a lelkes szülőknek, melyik napon várható a szülés beindulása. Ám valójában ez csupán egy támpont. A babák ugyanis nem igazán tartják magukat az orvos által megsaccolt naphoz - akkor érkeznek, amikor kedvük tartja. A statisztika is ezt bizonyítja: 100 babából körülbelül 4-5 érkezik „időben". Az viszont igaz, hogy ha a baba befordul, azaz felveszi a szüléshez ideális pozitúrát, akkor 2-4 hét múlva el is érkezik a nagy nap. Persze ez sem örökérvényű ökölszabály: rengeteg baba például egész végig farral lefelé fekszik az anyukája pocakjában - ők nagyeséllyel császármetszéssel jönnek világra.

Az a bizonyos fészekrakó ösztön

Általános hiedelem, hogy az anyák megérzik a baba közeli érkezését. Az anyukákon ilyenkor jellegzetesen elhatalmasodik a fészekrakó ösztön. A szülés előjelei ez esetben a baba holmijának, ruháinak folyamatos rendezgetése, a gyerekszoba végnélküli csinosítgatása.

Szülés előjelei: a jóslófájások

A legtöbb kismama a várandósága végén megtapasztalja az úgynevezett jóslófájásokat is. Ezek az intenzív összehúzódások a baba hamarosan bekövetkező érkezését jelzik. A hát- és derékfájás megnövekedett intenzitása is erre mutat rá.

Egy kis kitérő, avagy különbség jóslófájás és a szülés beindulását jelző valós fájás között

Nem ritka eset, hogy az elsőgyermekes anyukák a jóslófájásról azt hiszik, a baba néhány órán belüli megérkezését jelzik, és hanyatt-homlok rohannak a kórházba - ahol azonban sajnos kénytelenek csalódni: ez még nem a nagy nap. Érdemes tudni, hogy a jóslófájások nem annyira intenzívek és hamar el is múlnak. A vajúdás esetében viszont a fájások nem múlnak el, bizonyos időközönként visszatérnek, méghozzá erősebben.

Egyértelmű jelek: a nyákdugó távozása és az elfolyt magzatvíz

A méhszájat elzáró kocsonyás anyag, a nyákdugó azt a célt hivatott szolgálni, hogy baba közelébe semmilyen külső szennyeződés, baktérium ne kerülhessen. A nyákdugó leválás, illetve annak távozása a szülés előjelei közé tartozik, innen ugyanis már csak napok kérdése a tényleges időpont. Fontos azonban megjegyezni, hogy sok esetben a kismamák nem érzik meg a nyákdugó távozását. A magzatvíz elfolyása még ennél is beszédesebb jel - ha ez megtörténik, irány a kórház, belátható időn belül ugyanis megszületik a kisbaba.

Mikor lehetünk teljesen biztosak?

Nos, ahogyan a fentiekből is kiderült, a babák valóban akkor érkeznek, amikor ők szeretnének - figyelhetjük a jeleket, számolgathatunk, azonban semmit sem vehetünk 100%-ban biztosra. Abban az esetben viszont, ha az imént ecsetelt jelekből többet is tapasztalunk, illetve közeleg az előre kiírt nap is, már érdemes elérhető közelségben tartani az összeállított kórházi csomagot, hiszen valóban bármikor beindulhat a szülés. Az egyetlen félreértelmezhetetlen jel a méhszáj tágulása, aminek megállapítása természetesen a szülészorvos feladata.

Biztonságos környezet

A legtöbb kórházban a kismamák a kiírt nap környékét már bent töltik. Az állandó orvosi felügyelet és vizsgálatok nyugtatóan hatnak a leendő anyukákra, hiszen így biztonságban érzik magukat. Sőt, mivel a kismamák már biztosan tudják, hogy a kórházból nem egyedül, de karjukon a régvárt kisdeddel távoznak, a szülésre való tényleges ráhangolódás is könnyebb. Kitartásra természetesen szükség lesz - a szülőszobában és azon túl is.

A születés megfoghatatlan misztikuma

A születés csodájához nem hasonlítható semmi. Érthető, ha ezt a megfoghatatlan csodát félelemmel vegyes izgalom övezi. Semmi esetre se szégyelljük, ha elbizonytalanodunk a szülés előjeleivel kapcsolatban, keressük bátran a szülészorvosunkat a kérdéseinkkel!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön