terhesség, várandósság
Egészségmagazin.com   |   2015.05.17.

Ezekre figyelj oda, ha kismama vagy!

A várandósság egy nagyon boldog időszak, ugyanakkor teli van kérdésekkel is a leendő anyuka számára. Vajon mennyire kell vigyáznom magamra? Mit ehetek és mit nem? Mit tehetek a születendő gyermekemért? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat, hogy a terhesség valóban boldog legyen.

reklám vége

Túl sok az információ

Kézenfekvőnek tűnik, hogy a terhesség közben felvetődött kérdésekre az interneten próbáljuk megtalálni a választ. Ez nem is rossz ötlet, azonban gyorsan rájöhetünk, hogy ez sokkal nehezebb, mint amilyennek tűnik. A világhálón ugyanis rengeteg információt találhatunk a várandósság körüli kérdésekkel kapcsolatosan, és éppen ez teszi nehézzé, hogy átlássuk a helyzetet: túl sok a tanács, és ezek nem ritkán ellent is mondanak egymásnak. Az is gyakori, hogy erős túlzásokat találunk, és a kismamának már olyan érzése van, hogy szinte levegőt se vehet az alatt a bizonyos 9 hónap alatt. De vajon mi az, amit mindenképpen be kell tartani, és mik a tévhitek, túlzások?

Amire tényleg figyelj a várandósság alatt

Az első és legfontosabb, hogy a terhesség alatt ne dohányozz, és ne igyál alkoholt, de ez talán mindenkinek egyértelmű. Fontos az is, hogy az egészséges táplálkozásra valóban igyekezz odafigyelni. Ez persze nagyon nehéz akkor, ha az első trimeszterben hányingerrel, hányással küzdesz, és minden visszaköszön, amit megpróbálsz megenni. Előfordulhat, hogy napokig semmi mást nem tudsz megenni, mint a pirítóst - nem kell azonban aggódni, a baba elveszi a szervezetedből, amire szüksége van, ettől az átmeneti időszaktól nem lesz semmi baja. Amikor azonban jobban vagy, figyelj arra, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozz.

Sajnos valóban vannak olyan ételek, amiket a várandósság alatt el kell kerülni, bár közel sem annyi, amennyit képesek sok oldalon felsorolni. Amit tényleg nem szabad enni, az a nyers hús és a nyers tojás. Nem azért, mert kimondottan a babának árt, hanem azért, mert ezek bizony tudnak nem terhesen is galibát okozni, mivel elég sok baktérium élhet bennünk. Ha a terhesség betegszel meg ezek miatt, annak a magzatra nézve súlyos következményei lehetnek. Arról van szó tehát, hogy ami egészségügyi kockázatot alapjában véve vállalunk, azokat terhesen nem. Ugyanezen okból érdemes a penészes sajtokat is elkerülni.

Mik a tévhitek?

Van néhány étel és ital, amit sokan tiltólistára tesznek a terhesség idejére, pedig nem kellene, ugyanis mértéket tartva egyáltalán nem ártanak a babának. Tipikusan ilyen a kávé: sok kismama mond le róla, pedig ha nincs gond a vérnyomással, napi egy kávét nyugodtan meg lehet inni. Ha aggódsz, főzd a kávét gyengébbre, esetleg ha nem a reggeli ébredéshez kell, lecserélheted koffeinmentesre is, de a hagyományostól sem lesz a babának semmi baja. Hasonló a helyzet a kólával és más szénsavas üdítőkkel: nem jó, ha literszámra iszod őket, de néha egy pohárra nyugodtan megihatsz, nem fog ártani.

Sokan hiszik azt is, hogy nem ehetnek májat, mert a benne lévő A-vitamint túladagolása látásproblémákat okozhat a babánál. Nos, az A-vitamin túladagolása valóban okoz ilyet, de ettől még mértékkel ehetsz májat. Annyit valószínűleg meg sem bírnál enni egyszerre, hogy abból bármi probléma legyen.

Érdekes volt a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön