babavárás
Egészségmagazin.com   |   2015.08.10.

Babát terveztek? Ezekre figyeljetek oda!

A terhességet a fogantatástól szokás számítani, ám már előzőleg is felkészülhetünk rá. Ha kisbabát tervezel, ne bízd a véletlenre a fogantatását. Még mielőtt próbálkoznátok, megtehetsz néhány apróságot annak érdekében, hogy biztos siker legyen majd, amikor a tettek mezejére léptek. Emellett pedig egy pici odafigyeléssel a babának is egészséges otthont biztosíthatsz a testedben. Mindenképpen megéri már a babavárás előtt felkészíteni szervezetünket, hogy a magzat majd megfelelően fejlődhessen.

reklám vége

A babavárás 1 szabálya: a káros szenvedélyek elhagyása

Amennyiben gyakran nyúlsz a cigi után, a baba tervezésekor abba kell hagynod, hiszen már igencsak régóta bizonyított tény, hogy mennyire ártalmas mind az anyára, mind pedig a babára nézve. A dohányzás nem csupán a nőknél okoz meddőséget, hanem a férfiaknál is. Eszerint a párod is jó, lemond a dohányzásról, így nagyobb eséllyel érkezhet a baba. A dohányos nők gyermekei kisebb súllyal születnek, gyakrabban tapasztaltak náluk méhen kívüli terhességet is, valamint nagyobb eséllyel lesz veleszületett rendellenessége a babának, ha az anyuka dohányzik. Ahogyan a dohányzás, úgy az alkohol sem hat jótékonyan a leendő kismama szervezetére. Ezenkívül a reggeli kávéról sem árt lemondanunk, ha már előtte szeretnénk felkészülni a baba fogantatására. Nem kell aggódnod, ha túl nagy lemondásnak számít ez részedről, hiszen pótolhatod a reggeli instant pörgésed például zöldteával is, mely sokkal egészségesebb is.

A mozgás mindig nagyon fontos

Bár a mozgás, a torna fontosságát nem csupán a terhesség előtt hangsúlyozzák, a terhességre való felkészülésnél még kitüntetettebb szerep jut neki. A rendszeres mozgás a babavárás előtt is ajánlott, de már várandósan is bátran tornázhatunk. Mindössze arra figyeljünk oda, hogy ne erőltessük meg magunkat, tehát ha úgy érezzük, hogy tovább nem tudunk egy gyakorlatot végezni, akkor inkább pihenjünk.

Ásványi anyagokkal és vitaminokkal való felkészülés

Mivel a fogantatás pillanatától a jövőbeli anyuka nincs egyedül, gondolni kell a vitaminok és az ásványi anyagok elegendő mennyiségére is, ugyanis a magzat a szervezetünkben lévő ásványi anyagok jelentős hányadát felhasználja. Ennek pótlására mindenképpen érdemes odafigyelni már a babavárás előtt is. Ezt nem csupán mesterséges módon pótolhatjuk, hanem választhatjuk a természetben megtalálható formájában is. Együnk sok zöldségfélét és gyümölcsöt, így természetes forrásokból pótolhatjuk az ásványi anyagokat és a vitaminokat. Mindezek mellett értelemszerűen szedhetünk terhességi vitaminokat is, melyek csökkentik a rendellenességek kockázatát.

Már a babavárás előtt száműzzük életünkből a stresszt!

Bár ez egyszerűen hangzik, nagyon jól tudjuk, hogy a gyakorlatban megvalósítani korántsem ennyire egyszerű. Ám mégis igyekezzünk kizárni az életünkből a fő stresszforrásokat, ugyanis gyakran emiatt nem esnek a nők teherbe. A stressz tulajdonképpen a szervezet felkészülése egy olyan szituációra, mely ellen védekeznie kell. Ilyen esetekben a nők szervezete nem a teherbeesésre összpontosít, hanem a fő veszélyre, illetve annak elhárítására. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy sok nőnek elmarad a menstruációja egy-egy stresszesebb helyzetben. A kikapcsolódásnak számtalan formája létezik. Választhatjuk a jógát, a meditálást, de valamilyen sportot is kipróbálhatunk. A lényeg azon van, hogy kikapcsoljunk. A sportolás, illetve a mozgás során pedig boldogsághormon is termelődik az agyunkban.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön