hozzátáplálás, hozzátáplálás menete
Egészségmagazin.com   |   2016.06.16.

Mikor és hogyan kezdd a hozzátáplálást?

„Már hozzátápláltok? És mit eszik? Sütőtököt? Nem uncsi? Krumplit? Nem korai?" Számtalan kérdést (és burkolt kritikát) kaphatsz, amikor elkezdesz az anyatej mellett mást is adni kisbabádnak. Az interneten és a babakönyvekben található információk között nehéz kiigazodni: ez a cikkünk segít leszámolni a hozzátáplálás körüli információdömpinggel.

reklám vége

Minden baba életében eljön az idő, amikor az anyatej már kevés a megfelelő táplálkozáshoz; ekkor kezdődik a hozzátáplálás nevű folyamat, vagyis a gyerkőc fokozatos hozzászoktatása a számára addig idegen, új ízekhez és szilárd ételekhez. Ez gyakran konfliktusos korszak és sok hibát el lehet követni közben, ezért szeretnénk most segíteni!

Mikor kell kezdeni a hozzátáplálást?

A gyerekek úgy nőnek, mint a gomba; körülbelül 6 hónapos kortól az anyatej már egyre kevésbé képes fedezni a fejlődő szervezet tápanyag- és vitaminszükségletét (A, D, C-vitaminok, vas). Ekkor jön el ideje annak, hogy a babát lassan elkezd hozzászoktatni a számára addig teljesen ismeretlen állagú, és ízű ételek fogyasztásához. Sok múlik ezen, hiszen ekkortól már elkezd kifejlődni a mászás, az ülés, az emésztés képessége és folyamata, később pedig a járás, és ehhez mind-mind energia kell!
Nagyon nem mindegy, mit adsz először a gyereknek, a hozzátáplálásnak ezért komoly szempontjai vannak, amiket minden esetben be kell tartani.
A hozzátáplálást tehát

  1. megfelelő időben (életkorban)
  2. megfelelő módon, a szükséges tápanyagokat, vitaminokat tartalmazó ételeket elkészítve
  3. megfelelő állagú ételeket kínálva

kell végezned.

baba hozzátáplálás: nem mindegy, mikor, mit, hogy.

Akkor érdemes elkezdeni, amikor:

  • a baba már képes ülni, megtartani a fejét, támaszkodni,
  • érdeklődik, odanyúl a felé nyújtott tárgyakért,
  • egyre gyakrabban emel tárgyakat a szájához,
  • kialakulnak a gyerek evéssel kapcsolatos reflexei (kinyitja a száját, ha kanál ér hozzá, képes nyelni és rágni, kezdetben inkább csak csócsálni) a szájában lévő ételt.

Az időzítés a legfontosabb kérdés, a túl korán elkezdett hozzátáplálás ugyanis felkészületlenül éri a baba szervezetét, ráadásul különböző ételallergiák és táplálkozáshoz kapcsolódó rossz szokások kialakulásához is vezethet.

Ha viszont túl sokáig halogatod a szoktatást, az szintén káros: a tápanyaghiány mellett az emésztés rossz irányú fejlődéséhez is vezethet.

A hozzátáplálás óriási lépés a babának is és neked is!

Nagy ugrás, jelentős változás a baba szilárd táplálékra való áttérése, hiszen gondolj bele: a gyerek addig csak folyadékot fogyasztott, ehhez volt szokva az egész szervezete, most pedig szilárd anyagokkal is meg kell birkóznia. Ezért fontos a megfelelő ütemezés, hogy az átalakuló emésztőrendszer képes legyen alkalmazkodni a változásokhoz, és ez a gyerek későbbi életében se vezethessen bajokhoz.

A hozzátáplálás menete és módszertana

A hozzátáplálás menete, módszertana

A módszer is nagyon lényeges. Sose erőltesd a gyereket, ám ha úgy érzed, hogy a jelek alapján már itt lenne az ideje, finoman azért lehet noszogatni, kínálgatni az étellel.

Először csak egy kanál pépes ételt kínálj neki, emeld a szájához lassan, és figyeld meg, hogyan reagál rá. Ezután várj egy napot, ha nem jelentkezik semmilyen káros, vagy szokatlan elváltozás, tünet (allergiás reakció), akkor másnap folytathatod, fokozatosan, kanalanként növelve az adagot.

Ügyelj rá, hogy sose az anyatej helyett add a pépesített táplálékot, eleinte mindig csak kiegészítőként, az arányok pedig lassan változzanak meg.

Az ízek is lényegesek. Amellett, hogy természetesen lágy, nem erős ízű étellel kínálod, eleinte ne is keverd őket. Egy ízt adj neki egyszerre, majd lassan, fokozatosan kövesse ezt a többi. Minél kevesebb cukor, mesterséges adalék legyen az ételében, minél természetesebb, annál jobb, hiszen ez erősíti az immunrendszerét.

Az ételek állaga mindig legyen kellőképpen lágy és pépes: a zöldségeket, gyümölcsöket akár turmixolhatod is, hogy könnyebb legyen megenni. Idővel aztán tartalmazhat egyre szilárdabb összetevőket is, a lényeg a fokozatosság.

Ha a 3 főszabályt betartod (a kellő időben, módon és a megfelelő ételt), a hozzátáplálás nem lesz nagy ördöngösség és a gyerek étkezési szokásai fokozatosan át fognak alakulni!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön