gyerekszoba
Egészségmagazin.com   |   2016.05.27.

Hogyan tedd biztonságosabbá a gyerekszobát? 9 tipp, hogy ne érje baj a picit!

Minden babaváró pár életében eljön az a pillanat, amikor elkezdik berendezni a leendő lurkó birodalmát. Ám ez sokszor nem is olyan egyszerű dolog, hiszen az éles bútoroktól a káros festékanyagokig sok veszély leselkedhet egy kisgyerekre. Összeszedtük, mire érdemes figyelni, hogy elkerüld a bajt.

reklám vége

Biztosan te is olvastál már olyan cikkeket, amik a lakásban található különböző káros vagy annak gondolt anyagok gyerekekre gyakorolt veszélyeivel foglalkoznak, hiszen több ezer ilyen írás van, de sokszor csak riogatnak téged.

Mi azonban itt most inkább tanácsot adunk: nem az a célunk, hogy rád hozzuk a frászt, hanem az, hogy felhívjuk a figyelmedet a „gyerekszoba veszélyeire”.

9 dolog, amire érdemes figyelned a baba egészsége érdekében:

1. Figyelj a festékekre, amit a gyerekszoba falára kensz!

Sok hagyományos festék tartalmaz illékony szerves vegyületeket (volatile organic compounds, VOC) vagyis olyan anyagokat, amik már alacsony hőmérsékleten (akár szobában) is elkezdenek párologni. Az ilyen hozzávalókat, mint amilyen például az etil-acetát vagy a közismert aceton, általában a festékanyagok hígítására és megfelelő állagának fenntartására alkalmazzák a gyártók. Erre a célra tökéletesen meg is felelnek, azonban párolgásuk veszélyes lehet a babára.

A gyerekek szervezete jóval érzékenyebb a felnőttekénél, ezért nekik már olyan kis mennyiség is káros lehet, amit te meg sem éreznél. Szerencsére az EU szigorúan szabályozza a festékek VOC-tartalmát, így nem kell aggódnod: a csomagoláson a figyelmeztetések között ez is fel van tüntetve. A gyerekszobában lehetőleg VOC-mentes festékeket használj!

2. Vegyél tömörfa bútorokat!

Manapság a legtöbb bútor rétegelt lemezből, faforgácslapból, és furnérlapból készül. Ezzel az a baj, hogy ezeket a bútorlapokat ragasztással és nagy nyomású préseléssel állítják elő, az eljárások során pedig általában formaldehidet is alkalmaznak, ami egyebek mellett asztmát okozhat. Ezt kivédheted, ha tömörfa bútorokat veszel a gyerekszobába.

Még jobb a kezeletlen a bútor: ezt ugyanis te magad festheted vagy lakkozhatod le olyan anyaggal, aminek előtte leellenőrizted az összetevőit, így biztos, hogy biztonságban lesz a pici.

3. Óvatosan az elektronikával!

gyerekszoba

Minden elektromos eszköz kelt valamekkora mágneses mezőt, az azonban még vitatott, hogy ennek mekkora hatása van az emberre. Sokan váltig állítják, hogy a túl intenzív elektromágnese tér olyan betegségeket okozhat, mint például a leukémia, vagy különböző szívbetegségek. Mások szerint az egész teljesen veszélytelen...

Biztos, ami biztos: a legjobb, ha a gyerekszobában a lehető legkevesebb elektromos eszközt helyezed el, hiszen a babafigyelőn és a lámpán kívül gyakorlatilag nincs is szükség másra.

4. Jó kiságyba jó matrac

Az emberek többsége sok figyelmet fordít a megfelelő babaágy kiválasztására: játékfigurás legyen, autós, hercegnős, a választék szinte végtelen. Arra azonban már jóval kevesebb figyelem jut, hogy milyen a választott ágy matraca. Pedig gondolj bele: a csecsemők a nap nagy részét itt fogják tölteni, ezért nagyon is lényeges, milyen helyen fekszenek. Célszerű tehát néhány pillantást vetned a matrac összetételére: jó, ha természetes anyagokból van, és antiallergén.

5. Csavard fel a szőnyeget!

Pontosabban az a legjobb, ha le sem teszed. Ha a megfelelő padló kiválasztására kerül a sor, sokan automatikusan engednek a pihe-puha szőnyegpadló, vagy a puha szőnyegek csábításának, ami logikusnak is tűnik: ha nemsokára elkezd mászni, járni a baba, a vastag anyag megóvja majd, amikor fenékre tottyan.

A szőnyegpadló azonban a legegészségtelenebb padlóburkolat az összes közül, hiszen rettentő nehéz tisztán tartani. A sima porszívózás csak a benne megbújó piszok kis részét távolítja el, miközben az allergiát okozó poratkák vígan kaszinóznak a mélyén. Ha nem szeretnél allergiás, köhögő gyereket, akkor a gyerekszoba padlóján használj inkább parkettát, vagy mosható szőnyeget.

6. Engedd be a friss levegőt!

Egyes tanulmányok szerint a lakásban lévő levegő sokszor szennyezettebb lehet, mint a kinti. Szellőztetés után a bent lévő anyagok (a bútorlakktól kezdve a festékeken át a tisztítószerekig) párologni kezdenek, ez pedig a zárt ablakoknak köszönhetően szépen felgyülemlik a lakásban. Mindez persze általában nem veszélyes, de nem árt vigyázni: a baba érkezésével jobb, ha környezet- (és ember)barát tisztítószereket használsz, és minél többet szellőztetsz. Ez utóbbi egyébként a gyerek immunrendszerét is segít felkészíteni az élet leendő kihívásaira.

7. Óvatosan a mérgező játékokkal!

Bizony, minden igyekezet ellenére még a gyerekjátékok is mérgezőek lehetnek, és nem csak a rossz minőségű, silány darabok. A babák viszont jellemzően mindent a szájukba vesznek, ezért nagyon fontos odafigyelni arra, mi kerül a kezükbe. A PVC játékok például ftalátokat tartalmazhatnak, a festékek ólmot. Bár ma már a gyártók is odafigyelnek az alapanyagokra, az ezerféle műanyag között akadnak még veszélyesek. A jó hír viszont az, hogy az EU-ban kötelező feltüntetni a műanyag típusát a játékon is, így könnyen ellenőrizheted, hogy biztonságos-e.

A világ egy veszélyes hely: de nem a te gyermekednek! Hiszen egy kis odafigyeléssel a gyerekszoba könnyedén biztonságossá varázsolható :)!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön