természetes szülés
Egészségmagazin.com   |   2015.10.27.

Így éld meg a csodálatos szülésélményt! 7 tipp a természetes szüléshez

Egyre több nő választja a természetes szülést saját, és kisbabájuk egészségének érdekében is. Elsőre riasztónak tűnhet fájdalomcsillapítás nélkül elképzelni a szülést, a nők 85%-a mégis gyógyszerek nélkül küzd meg a hüvelyi úton történő szüléssel. Ha szeretnéd természetes úton megszülni a kisbabádat, itt 7 tippet találsz, ami megkönnyíti majd a dolgod!

reklám vége

Ha nem vagy meddő, és párod spermaszáma is rendben van, akkor egyenes az út a gyermekvállalás, azon belül is a szülés felé. És ezzel el is jutsz az anyaság első nagy kérdéséhez: természetes szülés, vagy inkább üssenek ki gyógyszerekkel, hogy ne is tudj a fájdalomról?

Míg évtizedekig az erős fájdalomcsillapítás volt a jellemző, ma már egyre inkább elterjedt a természetes szülés, ami ugyan megterhelő a kismama és a kisbaba számára is, mégis csodálatos élmény lehet, aminek a végén egy cuki csöppséget kapsz a kezedbe.

Ha ezt a megoldást választod, érdemes előre felkészülni a Nagy Napra, így sok kellemetlenségtől megkímélheted magad!

1. tanulj sokat a természetes szülésről!

„Tanulni, tanulni, tanulni!" Leninnek ebben igaza volt, az alapos utánajárás ugyanis minden komoly döntés esetében elengedhetetlen. Így van ez a természetes szülés esetében is, hiszen nagyon fontos, hogy kimerítően megismerkedj a témával, konkrétabban a vajúdás és a szülés minden apró részletével. Ezeknek a tényeknek a tudatában könnyebben átvészeled majd ezt a gyönyörű, de igen megterhelő eseményt: ha tudod, hogy mi miért történik, nem esel majd pánikba és úrrá lehetsz a helyzeten. Érdemes ezügyben orvosod tanácsát kérni, de az interneten és a könyvesboltokban is rengeteg hasznos információra bukkanhatsz.

2. Ismerj meg természetes fájdalomcsillapító technikákat!

A természetes szülés kizárja a fájdalomcsillapítók használatát, de talán nem árulunk el nagy titkot azzal, ha rögzítjük: a szülés nagyon fájdalmas. Éppen ezért nagyon fontos, hogy különféle alternatív módokat sajátíts el, melyekkel csökkenthető a szülés közben fellépő fájdalom. Fontos a relaxáció, a megfelelő légzéstechnika, vagy a masszázs. Rengeteg természetes fájdalomcsillapító módszer létezik, igyekezz minél többet megismerni, és ezek közül válaszd ki a neked legmegfelelőbbet!

3. Válaszd ki a megfelelő helyszínt a természetes szülésre!

A megfelelő hely azt jelenti, hogy a számodra legmegfelelőbb. Ez jelentheti akár az otthonodat is, de több kórházban és egyéb helyeken is van lehetőség a természetes szülésre. Válassz szimpatikus és kényelmes helyet!

4. Ha természetes szülést szeretnél, figyelj oda a súlyodra!

Teljesen természetes, hogy a terhesség során többet mutat a mérleg a szokásosnál, de próbálj meg mértéket tartani az evésben! A komolyabb túlsúly, vagy az elhízás ugyanis növeli különféle, a terhesség során fellépő komplikációk valószínűségét, megnehezítve ezzel a természetes szülést is. Ha nem figyelsz oda szervezetedre, könnyen lehet, hogy keresztülhúzza a számításaidat, és végül meghiúsulnak a természetes szülésre vonatkozó terveid!

5. Ne siettesd a vajúdást!

A szülés gyógyszeres úton történő mesterséges beindítását széles körben alkalmazzák, leggyakrabban valamilyen komplikáció elkerülése miatt szükséges. Egyértelmű azonban, hogy ilyenkor már nem beszélhetünk természetes szülésről, így ha van rá lehetőség, mindenképpen engedd a szervezetednek, hogy minden akkor jöjjön, amikor annak jönnie kell! Lehet, hogy kicsit tovább tart, de megéri; ne felejtsd el, hogy a végén egy kisbaba a jutalmad!

6. Legyen kényelmes a póz!

A vajúdás és szülés hosszú órákig elhúzódhat, ezért fontos, hogy a lehető legkényelmesebben érezd magad. Kísérletezz a különböző pózokkal, mozogj bátran (de persze csak óvatosan) és keresd azt, ami mindkettőtöknek a legjobb! A természetes szülés során a legtöbb nőnek a háton fekvés a legkényelmetlenebb és leginkább megerőltető póz. Érdemes ennek is alaposan utánanézni, sokszor egy-egy alternatív testhelyzet sokkal jobb, mint ami a kórházban „szokás".

7. A természetes szülés után (is) fontos az együttlét!

A nagy fizikai és lelki megterhelést jelentő természetes szülés után jó, ha anya és gyermeke közel lehetnek egymáshoz. A közvetlen testi kontaktus ugyanis elősegíti a baba hőszabályozásának, szívműködésének és légzésének stabilitását, és ami a legfontosabb: már az első perctől kezdve elindulhattok egymás megismerésének hosszú és csodálatos útján.

Sok sikert és egészséges kisbabát kívánunk!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön