meddőség
Egészségmagazin.com   |   2015.10.18.

Mitől meddő a nő? A meddőség leggyakoribb okai és kezelése

Sajnos a modern világ mintha együtt járna a terméketlenség növekedésével, ami a férfiakat és nőket egyaránt érinti. Sok nő képtelen teherbe esni, ezzel pedig megfosztja a sors a világ valószínűleg legcsodálatosabb érzésétől: hogy milyen anyának lenni. De mégis milyen okok állnak a női meddőség hátterében? És hogyan küzdheted le őket?

reklám vége

A női meddőség a ludas?

Kutatások szerint a meddőséggel küzdő amerikai házaspárok egyharmadánál a nők terméketlensége az ok. Tehát, ha egy nő tudja, hogy mik azok az betegségek és elváltozások, amik a terméketlenséghez vezethetnek, így ezek tüneteinek felismerésével könnyebben és gyorsabban megállapítható az adott betegség, ami hatékonyabb kezeléshez és végső soron akár a gondok elhárításához vezethet. Az idő pedig kiemelkedően fontos tényező ebben az esetben: 35 év felett például egyetlen vesztegetni való hónapja sincs a hölgyeknek.

A női meddőség 1. oka: a petesejt minősége

A nők termékenységét nem csak petesejtjeik mennyisége, de azok minősége is nagymértékben befolyásolja, az pedig az idő múlásával romlik - különösen igaz ez 35 éves kor felett. Ez az oka annak, hogy ilyen életkor felett már sokaknak meggyűlik a bajuk a baba-projekttel. Ilyen esetben a meddőség problémájára a mesterséges megtermékenyítés, azon belül is a donor petesejtek igénybevétele jelenthet megoldást, szakértők szerint ugyanis ilyen esetekben a nők 55%-os sikerességgel kerülnek áldott állapotba.

A női meddőség 2. oka: Ovulációs gondok

A meddőség igen gyakori oka a peteérés elégtelensége. Előfordul, hogy a petesejtek nem képesek megérni a petefészken belül, de az is, hogy petefészkek nem képesek érett petesejtet kibocsátani. Több árulkodó jele van annak, ha baj van a peteéréssel:

  • rendszertelen, vagy kimaradó menstruáció
  • a mellek érzékenysége
  • vagy akár a puffadás is

A megoldást ilyenkor az ideális testsúly megtalálása, elérése és egyenletes megtartása jelentheti. Ha tényleg komoly a baj, ez esetben is gyógyszerek és a mesterséges megtermékenyítés segíthet, amikor a petefészkekből kivett, érett petesejteket a laboratóriumban termékenyítik meg a hímivarsejtekkel.

A női meddőség 3. oka: endometriózis

Az endometriózis nevű betegség során a méh belsejét borító nyálkahártya darabjai a méhen kívül is megtalálhatók. Ez leggyakrabban a hashártyát érinti, és nagy fájdalmakkal jár, egyébként a fájdalmas menstruáció leggyakoribb szervi oka is erre a betegségre vezethető vissza.

A nők viszonylag nagy aránya, becslések szerint 6-10%-uk szenved endometriózisban, de a helyzet nem reménytelen: gyógyszerekkel és sebészeti beavatkozásokkal sokszor ez a betegség is leküzdhető. Az endometriózis szorosan összefügg a termékenységi problémákkal: kutatások kimutatták, hogy a termékeny nők körében 5% az endometriózisos betegek aránya, míg a meddők között akár a 40%-ot is elérheti.

A női meddőség 4. oka: PCOS

A betűszó a policisztás ovárium szindrómát jelöli, amit Stein-Leventhal-szindrómaként is emlegetnek. Ez egy, a hormonrendszert érintő betegség, gyakorlatilag egy összetett anyagcserezavar, ami a petefészek esetében a legszembetűnőbb, amelynek felületén a férfi nemi hormonok túlsúlya miatt egy vastag bevonat megakadályozza a tüszőrepedést. Ezek maradványaiból alakulnak ki a petefészekben megtalálható ciszták.

A szindróma inzulinrezisztenciával is együtt járhat, de jellemző a meddőség, a menstruációs zavarok és sikeres teherbe esés esetén a terhességi cukorbetegség is. Könnyen felismerhető tünetei az elhízás, a pattanásos vagy zsíros bőr, a hajhullás és a férfias szőrösödés.

A teljes gyógyuláshoz vezető út jelenleg még nem ismert, de nagymértékben segíthet a gyógyszeres kezelés, a megfelelő táplálkozás és a sok mozgás is, a testsúly csökkentésével ugyanis akár teljesen megszűnhetnek a betegség tünetei: azoknál a túlsúlyos, PCOS-es nőknél, akik testsúlyuk 5-10%-ától megszabadultak, újra beindult a peteérés!

És végül: a petevezeték elzáródása, a meddőség 5. lehetséges oka

A meddőség hátterében a petevezetékek elzáródása is meghúzódhat. Ez az állapot ugyanis nem csak a hímivarsejteket gátolja abban, hogy eljussanak a petesejthez, de a megtermékenyített petesejteknek sem engedi, hogy elhagyják a petefészket és átjussanak a méhbe. Ez azért alattomos probléma, mert tünetmentes, így sok nő nem is tud róla, hogy miért nem esik teherbe. Az elzáródás okai lehetnek nemi úton terjedő, vagy gyulladásos megbetegedések is, kezelése műtéti úton, a vezetékek felszabadításával lehetséges.

meddőség

Ha nem megy: ne stresszelj!

Már próbálkoztok a pároddal, de még nincs semmi eredménye?

Az első és legfontosabb dolog, hogy ne ess pánikba; attól még, hogy nem lesz az első aktusból cuki kisbaba, még lehettek mindketten egészségesek. Tudod, Rómát sem egy nap alatt építették!

A stressz ráadásul bizonyítottan rossz hatással van a termékenységre, és akkor is megakadályozhatja a fogantatást, ha amúgy mindketten teljesen egészségesek vagytok. Azonban ha már régóta hiába próbálkoztok, akkor ideje elmennetek egy teljes körű kivizsgálásra, hogy kiszűrjék a lehetséges okokat.

Addig is ajánljuk a múltkori cikkben leírt sperma-szaporító tippeket.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön