takaríts vegyszerek nélkül, vegyszerek
Egészségmagazin.com   |   2016.04.19.

Hogyan takaríts vegyszerek nélkül?

Gondoltál már rá, milyen jó lenne vegyszer nélkül takarítani? A tisztítószerek döntő többsége olyan kemikáliákat tartalmaz, amik nemcsak a bacikra veszélyesek, hanem bizony az emberre is, ráadásul a környezetet, a vizeinket is megterhelik. De jó hírünk van: ma már rengeteg olyan termék létezik, ami hatékonyan tisztít, de egészséges is.

reklám vége

Mindenki ismeri a takarítószereken lévő rémes figyelmeztető címkéket: elpusztult halak, lángok, halálfej. És ez nem vicc: ezek többsége valóban veszélyes, ha nem megfelelően használjuk.

De vajon jól van az úgy, ha egy fertőtlenítőszer vagy vízkőoldót csak gumikesztyűben szabad használni, annyira maró hatású? Képzelheted, mit művel, ha kikerül a természetbe! Márpedig a kád lefolyóján keresztül előbb-utóbb a vizekbe jut.

Az elegyekkel is vigyázni kell, a hipót és bizonyos fertőtlenítőszereket savval (a sósav az egyik leggyakoribb hatóanyag) keverve például mérgező klórgáz szabadulhat fel, amit ha belélegzel, többnapos köhögés lesz az eredmény, hiszen ingerli a tüdődet.

Hogyan kerüld el a veszélyes vegyszereket?

Sokan azt gondolják, a bio-, és környezetbarát tisztítószerek sokkal drágábbak a hagyományosaknál, ráadásul jóval kevésbé hatékonyak, vagyis többet kell használni belőlük. Ez azonban már nem igaz! Régebben még valóban komoly kompromisszumot kellett hoznia annak, aki egészségesen szeretett volna takarítani. Manapság azonban már rengeteg olyan termék van a piacon, amelyek nem, vagy csak pár forinttal drágábbak a hagyományosaknál, viszont ugyanolyan hatékonyak, és mindennek tetejében még rád és a természetre sem tartogatnak veszélyeket.

Takaríts egészségesen!

A 21. századra a tudomány a természet erejét felhasználva olyan tisztítószereket hozott létre, amelyek nem tartalmaznak szintetikus anyagokat, csak a természetben egyébként is megtalálható vegyületeket. Ezek pedig legtöbbször ismerősek is lehetnek neked: a citromsav, a só, a szódabikarbóna, a tej- és ecetsav, az alkohol mind-mind ilyenek. Ezekből pedig, az összetevőket ügyesen összeállítva olyan tisztítószereket hoznak létre, amikkel neked sem kell megváltoztatnod takarítási szokásaidat, de nem is kell félned, hogy kimarja a bőröd a fertőtlenítő.

A legjobb hír, hogy ma már a bio tisztítószerekből nem kell többet használni, mint a hagyományosakból, hiszen ugyanolyan hatékonyak. Kiváló ablaktisztító például az sima ecet: vízzel keverve csíkmentes, tiszta üveget hagy maga után, ráadásul olcsó is.

Az öko termékek választéka szinte végtelen. A földbarát, foszfátmentes mosogatószer mellé például gyakran kevernek narancs- vagy citrusolajat, így sem a hatékonyságról, sem az illatélményről nem kell lemondanod.

Érzékeny a bőröd, allergiás vagy, ezért eddig csak gumikesztyűben nyúlhatsz a legártalmatlanabb mosogatószerhez is? A biotermékek készítői rád is gondoltak! Sok hipoallergén tisztítószer létezik, amelyeknek összetevőit úgy állították össze, hogy a leggyakoribb bőrirritációt okozó anyagokat kihagyták, így ha ilyet használsz, nem kell többé ekcémától tartanod.

A bio öblítő is jó választás, főleg, ha kisbaba vagy érzékeny bőrű ember is van a családban, ezek ugyanis bőrbarát termékek, ráadásul átható műillatot sem tartalmaznak (viszont van bennük helyette valódi illatanyag).

A fő különbség tehát inkább az emberek szemléletében van, nem a termékek hatásában vagy árában.

Többet gőzzel, mint erővel!

A gőztisztítók az egyik legnépszerűbb takarítóeszközök közé léptek elő az utóbbi években, nem véletlenül: egy jól megválasztott eszközzel szinte bármilyen otthoni felületet tisztává varázsolhatsz, és nem kell hozzá más, mint víz.

Ha pedig a „tisztaság illatára" vágysz, erről sem kell lemondanod: sok olyan gép van, amibe a víz mellett (bio) illatanyagot is tölthetsz. Jól hangzik, ugye? A forró gőz nemcsak tisztít, hanem fertőtlenít is, hiszen a 90-100 fokos vízpárát semmilyen kórokozó nem éli túl.

A gépekhez rengetegféle tartozékot lehet kapni, így a szőnyeg felfrissítésétől kezdve (a poratkák elpusztításáról nem is beszélve), az ablaktisztításon át a konyhapult fertőtlenítéséig minden munkát elvégezhetsz egyetlen eszközzel.

Ezzel hosszú távon sokat lehet spórolni, mivel a gépet csak egyszer kell megvenni, és a kezdeti többletköltség az évek alatt megtérül.

Az egészséges takarítás ma már csak elhatározás, nem pedig pénztárca kérdése, a bio tisztítószerektől kezdve a gőztisztítón át sok lehetőséged van arra, hogy a saját (és családod) egészségét megóvva varázsold ragyogóvá a lakást.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön