terhesség hétről-hétre: az 1. és 2. hete
Egészségmagazin.com   |   2017.01.25.

Terhesség hétről-hétre – az első/második hét

A terhesség 40 hete tele van izgalmakkal: a testedben kifejlődik egy új élet, egyetlen petesejtből és egy spermiumból egy gyönyörű baba lesz. Minden nap van valami újdonság, minden nap történik valami izgalmas! Vadonatúj cikksorozatunkban végigkísérjük egy kismama, Andi kalandjait, bemutatjuk az ő terhességét hétről-hétre: és mesélünk persze arról is, hogy mi okozza ezeket a változásokat, mire kell számítanod.

reklám vége

„2015 végén elhatároztuk a férjemmel, hogy kisfiúnk kívánságának eleget téve lesz még egy kistesó. Elmentem nőgyógyászomhoz - hiszen amúgy is aktuális volt az éves rákszűrés - konzultáltam vele és áldását adta ránk. Azt mondta, nincs akadálya annak, hogy teherbe essek. Első gyermekünk is váratott magára fél évet, mire megfogant, ezért most sem vártunk azonnal eredményt.

Azonban a kistesó többet késett: teltek a hetek, a hónapok. Egyre elkeseredettebb lettem, de feladni nem adtuk fel. Többen mondták, ne görcsöljek ennyire rá, mert így nem is fog összejönni. Mire eltelt az első fél év, már megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy ha nem jön össze, akkor nem lesz kistesó. Természetesen továbbra is próbálkoztunk, törekedtünk a heti 3-5 együttlét lehetőségét megteremteni. Ami - valljuk be - egy bölcsis mellett nem is olyan egyszerű! Jött a következő és  a következő hónap, minden alkalommal pontos menstruációval, vagy néhány napos csúszással, de negatív terhességi teszttel. Kezdett teljesen kétségbe ejteni az egész. Azt elhatároztuk, hogy nem fordulunk orvosi segítséghez: ha nem fogan meg természetes úton, akkor annak biztos oka van. Eldöntöttük, hogy ebben az esetben örülünk a mi kisfiúnknak tovább.

Egy évig hiába próbálkoztunk

Éltük a magunk rohanós mindennapjait.  Továbbra is figyeltem magamra, az étezésemre és továbbra sem vettem fel önpusztító szokásokat. Hiszen már van, aki miatt vigyáznunk kell magunkra! A magam részéről már leszámoltam a sorssal, kezdtem elfogadni és elengedi a második gyermeket.

Beletörődtem. Nos, sokan mondják, hogy a legtöbb dolog akkor történik meg, amikor már nem számítasz rá: így történt ez nálunk is. A közérzetem javítása érdekében - ami nem volt épp a legjobb - elkezdtem ismét eljárni aerobikra. Kezdett visszatérni a szülés előtti kondim, formám és az energiám is. Utólag belegondolva, lehet, hogy ez segített. Jobban éreztem magam, és a tudomány is egyetért abban, hogy a sportos nők szervezetében jobb az oxigénellátottság, ami segíti a teherbe esést. A legutóbbi ciklusban mindkettőnknek nagyon rohanós volt az élete, és összesen csak 2 együttlét jött össze. Hol van ez a heti 3-5 alkalomhoz képest?! Szinte biztosak voltunk abba, hogy most már nem fog megtörténni.
Ám a ciklusom 3. hetének végén kezdtem magam furcsán-ismerősen érezni. Felsejlettek az emlékek. Talán mégis? Vártam még egy, másfél hetet, hátha csak késik, majd megvettem az újabb tesztünket. Még neki se láttam a teszt elvégzésének, de már éreztem, hogy az élet ezúttal is megtréfált.

A terhesség első hete

A nagyobb tesóhoz hasonlóan Mókusnál (így nevezem magamban mostanában a picit) is figyelemmel követem éppen mit csinál, mije fejlődhet.

De melyik is az első hete? Az orvosok az utolsó ciklus első napjának hetétől számolják a terhességet. Ez kicsit félrevezető, mert az első hétben még menstruálunk, és nagyjából a második hét közepétől van esély a megtermékenyülésre. Azért alakult ki ez a - kissé csalóka - módszer, mert a menstruáció időtartama eltérő lehet a nőknél, de a ciklus hossza nagyjából egyforma. Így ráadásul nem kell beszámolni a szexuális aktus időpontjáról sem.

Az első/második héten a petesejt és a hímivarsejt szerencsésen találkozott a petevezetékben. A petesejt már az első napon elkezd osztódni és osztódni és osztódni. Mire befejezi, úgy néz ki végül, mint egy formás kis szeder. Az utazása végén leér a méhbe, ahol tulajdonképpen "beeszi" magát a méhnyálkahártyába. Ettől kezdve a sejtecskék két irányba kezdenek fejlődni: az egyik kupacból lesz az embrió, a másikból a méhlepény, magzatburok és a köldökzsinór. Ettől a pillanattól már fizikai kötelék is volt köztünk. Sok kismamához hasonlóan itt még nem is sejtettem, sőt ami a legszebb, nem is reméltem, de már létrejött bennem a csoda."

A terhesség első heteiben szinte fénysebességgel történnek a dolgok: tarts velünk, és a következő cikkben beszámolunk a második hét izgalmas eseményeiről is!

Következő rész: a terhesség 3. hete >



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön