terhesség, mit egyél a terhesség alatt
Egészségmagazin.com   |   2016.04.12.

Mit egyél a terhesség alatt?

Amikor várandós leszel, minden megváltozik: más lesz a tested, a szokásaid, és az étkezésed is. Az internet tele van olyan cikkekkel, amikből megtudhatod, hogy mit kell ilyenkor enned, a várandósság alatt azonban sokszor jön egy „bumm": robbannak a hormonok, és hirtelen nem lesz kedved végigböngészni, a hasznos anyagokat. Mivel azonban ez kiemelten fontos, hiszen két ember egészségéről van szó, mi összeszedtük neked a legfontosabb tudnivalókat egyetlen rövid írásban.

reklám vége

Mit kell enned, hogy elegendő vitamint és ásványi anyagot vigyél be a szervezetedbe, amivel magadat és a babát is táplálod? ? Nos, ezt nem mindig könnyű eldönteni. Ha a kismama „kívánós", akkor általában egyértelmű, hogy szalad a leendő apuka, és már hozza is a nagy bödön fagyit/almát/paprikás krumplit. De biztos, hogy jól teszi?

Amit kívánsz, és amire igazából szükséged (azaz a babával együtt szükségetek) van, az nem mindig ugyanaz. Ezért összeszedtük neked a legfontosabb ételtípusokat, amikből mindenféleképpen eleget kell fogyasztanod a terhesség alatt!

Utána jöhet a fagyi, és a paprikás krumpli is!

Mit egyél a terhesség alatt?

  • Zöldség és gyümölcs

A legalapvetőbb táplálékok közé tartoznak a szivárvány minden színében előforduló gyümölcsök és zöldségek. Mivel ezek a legfontosabb természetes vitaminforrások, egyébként is sokat célszerű enni belőlük, a terhesség alatt pedig még többet.

De arra vigyázz, hogy olyat vegyél, ami nem vegyszerezett, hiszen az a babának is árthat, és általában az íze sem az igazi.

  • Levélzöldségek

Tudtad, hogy az összes zöldség és gyümölcs közül a kelkáposzta tartalmazza az egyik legtöbb C-vitamint? A sötétzöld levélzöldségek egyébként is a legegészségesebb, és legvitamindúsabb ételek közé tartoznak, ezért bérelt helyük van a kismama-étrend első osztályán.

A sok A- és K-vitamin mellett folsav is van bennük, ami a várandósság első szakaszában kiemelt fontosságú, a magzat gerincvelője ugyanis csak ennek hatására záródik rendesen össze.

A kelkáposzta mellett ide tartozik a spenót, a sóska, és a mángold. Ez utóbbi egy kevésbé ismert levélzöldség, ám egyáltalán nem egzotikus: Európában már az ókorban is ismerték, de feledésbe merült, és mostanában kezd visszatérni a köztudatba. Ezzel együtt pedig sok kismama étrendjébe is:)

  • Görög joghurt

Bár mostanában olyan sok a vita a joghurtok közül, hogy néha azt is nehéz eldönteni, melyik görög és melyik nem, az azonban biztos, hogy a natúr, minél természetesebb alapanyagból készült joghurt igencsak hasznos a kismamák számára.

Az igazi görög joghurt egyébként abban különbözik a normál társaitól, hogy a készítési módja miatt sűrűbb, kevesebb cukrot és szénhidrátot, viszont több fehérjét és kalciumot tartalmaz, ami a baba csontfejlődéséhez szükséges. Ha ezeket a kismama nem pótolja, a sajátjából fog felszívódni, és a terhesség az átlagosnál is megterhelőbb lehet a szervezeted számára.

  • Hús

A kevés zsírt tartalmazó húsok a természetes fehérje legjobb forrásai. A disznó és a marha több kolint tartalmaznak. Ez a B-vitamin-származék az agy normális működését segíti, továbbá hozzájárul a májban lévő zsír lebontásához, ami enélkül felhalmozódna ott. A várandósság idején pedig segít felvértezni a magzatot a későbbi betegségek ellen.

  • Teljes kiőrlésű gabonafélék

A teljes kiőrlésű gabona abban különbözik a hagyományostól, hogy ebben a maghéj is benne van, az őrlés módja miatt pedig sokkal több vitamint és rostot tartalmaz.

Az E-vitamin mellett szelént is magában foglal, amelynek a sejtek membránjának védelmében van szerepe, ezen túl a daganatos megbetegedések kockázatát is csökkenti. De vigyázat, a túl sok szelén éppen ugyanezt a kockázatot növelheti!

  • Dió

A dió régóta ismert, és kedvelt csonthéjas, arra azonban csak a közelmúltban jöttek rá a tudósok, hogy valóságos kis dióhéjba zárt egészségbomba. Omega-3 tartalma segít kordában tartani a koleszterint és a keringést, az inzulintermelés serkentésével csökkenti a cukorbetegség kockázatát is, a benne lévő folsav pedig gerincvelő mellett a magzat agyfejlődésében is szerepet játszik.

  • Édesburgonya

Bár semmi köze a nálunk ismert krumplihoz, abban hasonlít rá, hogy ezt is százféleképpen fel lehet használni. Sok fejlődő országban alapvető táplálék, mivel sok B2, B6, C és E-vitamint tartalmaz, és van benne kálium, mangán és réz is, amik szintén fontosak a szervezet számára.

Ha édesburgonyát eszel, egyetlen ételből rengeteg tápanyaghoz juthatsz, ami nem utolsó szempont, hiszen kinek van kedve fél napot a konyhában főzőcskézni babával a pocakban?

  • Hüvelyesek

A babfélék sok rostot és fehérjét tartalmaznak, ráadásul nagyon sokféle étel készíthető belőlük, csakúgy, mint a csicseriborsóból, a sárgaborsóból, a lencséből, vagy a zöldborsóból.

A hüvelyesek jóval több energiát adnak, mint a többi zöldség, emellett magnézium és káliumtartalmuk is magas, így a kismamák gazdaságosan juthatnak belőlük sok tápanyaghoz.

Ezeket tehát fogyaszd bátran a terhességed bármely szakaszában, és így magadnak, és a kisbabádnak is megadhatod mindazt, amire a szervezeteteknek szüksége van.

...És ha a tápanyagokat már mind bevitted, jöhet a fagyi! Persze csak mértékkel;)!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön