fenékformálás
Egészségmagazin.com   |   2017.06.12.

Hogyan formáld a fenekedet – elektromos fogkefével???

Szeretnél nyárra formás popsit, de nincs időd edzeni? Gazellalábakra vágysz, de a hideg ráz a futásnak még a gondolatától is? Ha van otthon egy elektromos fogkeféd, máris könnyebb a helyzeted: ma megmutatjuk, hogyan segíthet feneked, combjaid, vádlid formálásában.

reklám vége

Van, aki a hagyományos, és van, aki az elektromos fogkefére esküszik: a szakértők véleménye az, hogy ha megfelelő alapossággal használjuk, akkor mindkettő egyformán jó, és tökéletesen tisztán tartja a fogainkat, amiket így sokáig megőrizhetünk. A legtöbb fogorvos azért hozzáteszi: az elektromos fogkefével könnyebb egy kicsit a dolog, akkor is hatékonyabbak vagyunk, ha egy picit kevésbé alapos az a fogmosás. Ezért a legtöbbször ezt ajánlják a páciensnek.
És épp ez az a tulajdonság, amit most ki fogunk használni, hogy ne csak a fogainkat, hanem a fenekünket és a lábainkat is karban tartsuk:).

Az ugyanis, hogy kevésbé kell a fogmosásra koncentrálnunk, lehetővé teszi, hogy más területekről is hatékonyan gondoskodjunk.

Hogyan kell elektromos fogkefével fogat mosni?

A metódus nagyon egyszerű: a forgó-rezgő fogkefék ugyanis elvégzik helyettünk a munka oroszlánrészét, nem kell fel-le, jobbra-balra sikálni, elég lassan végigvezetni a fogsoron. (Bekapcsolt állapotban, természetesen). Minden területen pár másodpercig mozdulatlanul kell hagyni, mielőtt továbbmegyünk a következő szakaszra. A teljes folyamat - mint ahogy a hagyományos fogmosásnál is - legalább 3 percig kell, hogy tartson, naponta 2-3 alkalommal. Eközben semmi más dolgunk nincs: merenghetünk az élet nagy kérdésein, megtekinthetjük a tükörben, hogy hogy áll a hajunk, vagy akár sportolhatunk is!

Természetesen napi 2-3x3-5 perc önmagában nem tekinthető különösebb edzésnek, de ha annyira rohanós életet élsz, hogy egyáltalán semmi időd (vagy kedved) sportolni, akkor ez pont 6-15 perccel több edzés, mint amit amúgy csinálnál. És ha szerencsés testalkatod van, akkor már ennyi is meglátszik majd a fenekeden.

Egyszerű láb- és fenékformáló gyakorlatok, amiket fogmosás közben is végezhetsz

Mivel fogmosás közben csak fél-koncentrációval tudsz „edzeni", ezért nagyon fontos, hogy olyan gyakorlatokat válogass össze, amikre nem kell nagyon odafigyelni, és nem kell hozzá a kezedet használnod, vagy túl sokat ugrálnod. Csak akkor eddz, ha úgy érzed, hogy ettől a fogmosás hatékonysága nem fog csökkenni! Mivel a fogmosást több szakaszra is feloszthatod (például külső felszín felső rész, külső felszín alsó rész, belső felszín jobb és baloldal, stb.), ezért úgy is válogathatsz, hogy mindegyikhez hozzárendelsz egy-egy gyakorlatot. Hamar megszokod a párosokat, és így már azon sem kell gondolkodnod, hogy melyik után mi jön majd...

Nézzük a szóba jöhető gyakorlatokat:

1. Vádli erősítés

A fenekedet húzd be magad alá, és feszítsd meg, hogy a tested teljesen egyenes legyen. Állj lábujjhegyre, majd ereszkedj vissza, és ismételd ritmikusan. 50 „rugózást" már érezni fogsz mindkét vádlidban és a fenekedben is. Ha nehezíteni szeretnéd, akkor csinálhatod fél-fél lábon is.

2. Guggolás

A klasszikus gyakorlatot nem kell bemutatni senkinek: állj kényelmes terpeszbe, és guggolj párat. Egy fogmosásba 20-30 guggolás is belefér, ami már elég jól megdolgoztatja a fenékizmokat.

3. Lábemelés

Ehhez egy kicsit nagyobb fürdőszoba kell, hogy jobban elférj. Egyenesen állva emelgesd az egyik lábad hátrafelé, majd 20-30 emelés után válts a másik lábra! Hamarosan érezni fogod a fenekedben és a combod hátsó felében is a kitartó munkát. Ha ezzel megvagy, emelheted oldalra is a lábad, ugyanígy, nyújtva.

4. Nyújtás

Az edzéseknek kulcsfontosságú része a nyújtás - miért a rapid, fogmosós edzésedből hagynád ezt ki? Állj meg kényelmes távolságban a fürdőkádtól, lépj fel rá az egyik lábaddal, és dőlj bele, amíg érzed, hogy a másik lábadon nyúlni kezd a vádli. (A sarkadat ne emeld fel a földről!) Vagy oldalt tedd fel a behajlított lábad a mosógépre, billentsd előre a csípőd, és hagyd, hogy lazuljon a „forgód" - ez az ülőmunkát végzők körében rettentő merev szokott lenni.

5. Figyelj oda a biztonságra!

Ez a legfontosabb tanács, hiszen a háztartási balesetek jelentős része a fürdőszobában történik. Figyelj oda, hogy ne csússz el semmi kifröccsent tócsán, ne csússzon meg a lábad a kövön, és ne veszítsd meg az egyensúlyodat. Fogmosás közben csak az egyik kezedet használod - a másikkal nyugodtan megkapaszkodhatsz, ha úgy érzed, hogy veszélyesen billegsz.

Nem állítjuk, hogy ez a gyakorlatsor fogja megváltani a világot, és hogy 10 kilót fogsz tőle leadni 5 nap alatt: de az biztos, hogy ha rendszeresen űzöd, akkor előbb-utóbb igenis el fogsz érni valamilyen eredményt. Ha mást nem, csak annyit, hogy jobban érzed magad a bőrödben, és tettél valamit az egészségedért - nos, már az is valami, nem?

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön