szokatlan sport
Egészségmagazin.com   |   2017.10.27.

Nincs olyan, hogy túl fura! 10 szokatlan sport-őrület a nagyvilágból

Már sokszor írtunk ismertebb sportok előnyeiről, esetleges hátrányairól, ezzel is ösztönözve olvasóinkat, hogy ti is megtaláljátok a legideálisabb mozgásformát. Hisszük, hogy nincsen lehetetlen  a sportok terén sem, és bizony ez be is igazolódott, ugyanis 10 hihetetlenül furcsa és mókás sportágra bukkantunk, amiket most megosztunk veled. Már maga a cikk olvasása is edzés lesz a rekeszizmoknak!

reklám vége

A legtöbb szokatlan sport megismeréséhez és kipróbálásához bizony utaznod kell, időnként nem keveset. Akad köztük olyan is, amihez csupán néhány barátodat, egy-két kelléket és a jó hangulatod kell összegyűjtened és már indulhat is az őrült sport, másokhoz viszont ennél alaposabb felkészülés kell. Ez a 10 sport igazán különleges - ha más nem, a rekeszizmokat alaposan átdolgoztatja! Kíváncsian várjuk, hogy a most következő, nem mindennapi testmozgások közül, vajon Ti hányat próbáltok ki!?

Az Egészségmagazin 10 kedvenc furasportja

1. Olajbirkózás

Az olajbirkózás bizony nem csak filmes fogás, hanem régi hagyományokra épülő török sport. Ez a mozgásforma egy minden év júniusában megrendezett fesztivál részét képezi, ami lényegében egy tisztelgés egy 14. századi győztes csata előtt. A férfiversenyzők olívaolajjal kenik be magukat mindenhol, ezután próbálják az ellenfelet a földre taszítani. Az olajbirkózással ma már nem csak Törökországban találkozhatsz, számos ország űzi ezt a szokatlan sportot. Igazi kihívás, kőkemény férfimunka - és nem utolsósorban rettentő vicces látvány!

2. Pálcadobálás

Szokatlan, és nem túl zsírégető sport, az eredeti nevén a Poohstick. Nem véletlen, ha neked is a Micimackó ugrott be a neve hallatán: van kapcsolat a különleges sport és a mesehős között, ezt ugyanis a Micimackó írója, Milne említette először művében. Lényege, hogy a versenyzők felállnak egy hídra, először arra az oldalra, amelyről a folyó ered. Egyszerre bedobnak egy-egy pálcát, majd a híd túloldalán megnézik, ki győzött. Akinek először felbukkan a pálcája a híd alól, az a nyertes. Ezt a sportot Angliában olyannyira komolyan veszik, hogy komoly bajnokságokat is rendeznek.

3. Ágy-futam

Nem fogod elhinni, hogy honnan ered ez a sport!

A kezdetekben csak katonai erők emberei versenyezhettek, majd később már nyitott volt a lehetőség bárki számára. Egy csapat 5 futó emberből és egy ágyban fekvő személyből áll. Az ágy négy keréken gurul, de nem elég, ha a szárazföldön megállja a helyét, a vízen is lebegnie kell. A táv nem is olyan kicsi, amit meg kell tenniük: 3 kilométert kell legyűrni, olykor kőkemény terepen, szárazon és vízen.

4. Zorbing

Lehet, hogy az ehhez használatos sporteszközzel már te is találkoztál vízpartokon, de azt valószínűleg nem tudtad, hogy komoly versenysportról van szó!

A versenyzők hatalmas felfújt, átlátszó műanyag labdába bújnak. A futam indulhat egy kisebb domb tetejéről, vagy akár sík terepen is megrendezhetik - az utóbbi kissé biztonságosabbnak tűnik;) Természetesen az nyer, aki hamarabb ér célba a labdába bújva.

5. Extrém vasalás

Hölgyeim! Itt a lehetőség, hogy a hétköznapi teendőkből extrém sportot faragjatok. Az extrém vasalás lényege, hogy a legkülönfélébb helyeken, és pózokban, valamint tevékenységek közepette vasalják gyűrődésmentesre a ruhákat. Igen, ez valóban egy sport, amit ráadásul az egyik legveszélyesebb (ám de hasznos) sportnak ítéltek napjainkban. Rengeteg izgalmas képet találhatsz a "sportolókról", amint egészen furcsa módon vasalnak.

6. Feleség-cipelő verseny

És megérkeztünk a gondos férjek sportjához, vagyis az feleség-cipelő versenyhez. Finnországban minden júliusban rajthoz állnak a nős férfiak (és asszonyaik), hogy megküzdjenek a főnyereményért. A táv kicsivel több, mint 250 méter, és dombokon, völgyeken, valamint vizeken át vezet. A kihívás már a verseny előtt elkezdődik, amikor azt próbálja eldönteni a pár, hogy milyen versenysúllyal induljon az asszony?! Cipelés szempontjából ugyanis a könnyebb hölgyek tűnnek praktikusnak, de a főnyeremény egy mobiltelefon, és annyi sör, amennyit a feleség nyom, vagyis a testesebb asszonkák komolyabb díjjal kecsegtetnek... ugye, hogy komoly dilemma?

7. Grimaszmeccs

Ez az a sport, ami kifejezetten egy testtájadat mozgatja meg. Nem a hasadat, de sajnos nem is a lábakat: ez az arcizmok küzdelme! A grimasz versenyen a legrondábban összeráncolt és eltorzult arcot díjazzák. Nevetni fogsz, de ez a sport egészen az 1200-as évek végéig vezethető vissza, és nem fogod kitalálni honnan ered... Hát, persze, hogy Angliából!

8. Sakk-box

Az intelligencia és az erő stílusos mérkőzése ez. Ennél a sportnál bizony nem elég, ha okos vagy, de az sem, ha eléggé izmos. A kettőt kombinálnod kell, hiszen egy jó lépés, vagy egy megfelelő ütés gyökerestül változtatja meg a játék menetét. A két ellenfél 11 fordulón keresztül méri össze mentális és fizikai erejét. A különös sport egyébként egy francia művész és filmrendező nevéhez kötődik, aki egy képregényében tett róla említést először.

9. Bossaball

Egy gyöngyszem Spanyolországból. A játék hasonlít a röplabdához, azonban ez magába foglalja a foci, a capoeira, sőt még a torna elemeit is. A pálya felfújható, és mindkét térfélen található egy-egy trambulin. Az ellenfelek 3, 4, vagy 5 fős csapatokat alkotnak, és a trambulinon ugrálva, a labdát ide-oda passzolva próbálnak pontot szerezni.

10. Meztelen sport

És jöjjön a csúcsok csúcsa, a sportok jolly jokere: a meztelen sportolás. Talán azért is ennyire népszerű, mert napjainkban központi téma az elfogadás, és a test meztelen felvállalása pont ezt hirdeti. Sőt, sokan megesküsznek, hogy sportolni így a legkényelmesebb és legjobb. Nos, ezzel mi vitatkoznánk, főleg ha belegondolunk, miként lehet így például kerékpározni, de tény, hogy ez a leginkább költséghatékony sport, amiről valaha hallottunk.

Mi csak 10 furcsa sportot hoztunk el neked, de még megannyi létezik a világban, ami már nem fért bele cikkünkbe. És ki tudja, mi jöhet még! Van kedved kipróbálni valamelyiket?



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön