Fidget spinner
Egészségmagazin.com   |   2017.07.05.

Fidget spinner – idegesítő divathóbort, vagy értelmes időtöltés?

Biztosan te is találkoztál mostanában azokkal, az ujjak között pörgethető játékokkal, amiket mostanában lépten-nyomon árulnak... Van, aki szereti, van, akit idegesít, de a kérdés mindenkit érint: van-e értelme a babracuccoknak, vagy teljesen haszontalan a fidget spinner?

reklám vége

Az internet világában minden gyorsabban terjed, mint azelőtt: ez az oka annak is, hogy a különböző játékdivatok (és divatjátékok) a fényt is meghazudtoló sebességgel terjednek el az egész világon. Az ujjon pörgethető kis műanyag bigyókról tegnap még senki nem hallott, ma meg már minden forgalmasabb téren ezt árulják, a webáruházakról nem is beszélve. Az interneten bloggerek és vloggerek százai tesztelik őket, még tovább népszerűsítve a dolgot.

Mindeközben pedig röpködnek a hírek: van olyan iskola, ahol a tanárok máris betiltották az eszközt, „brit tudósos" cikkek viszont azt állítják, hogy a játék fejlesztheti az agyműködést. Te meg csak állsz, ujjadon pörgetve újdonsült játékodat (vagy másnál látod ugyanezt...) és próbálod kitalálni: mire is jó ez az egész?

Mi lehet az igazság? Valóban fejleszti a szellemi képességeket egy ilyen eszköz, vagy csak arra jó, hogy az ember babráljon vele?

(Az érdeklődők kedvéért elmeséljük, hogy e cikk írója több pendriveot tett már tönkre az állandó matatással, majd áttért a radír babrálására, amivel rendszeresen telemorzsázta az asztalt. Az újonnan beszerzett fidget spinner először méla megvetés tárgya volt az irodában, majd hirtelen mindenkit magával ragadó mániává vált. Egy biztos: a pendrive és a radír azóta biztonságban van.- a szerk.)

A fidget spinner és a babrálási inger

Ahhoz, hogy megértsük a dolgot, egyvalamit máris kijelenthetünk: az emberek szeretnek babrálni. Gondolj csak bele: olvasás közben bármilyen kezed ügyébe kerülő tárggyal el tudsz lenni órákig, ujjaid között forgatva, nyomogatva-húzogatva azt: ilyenkor egy különlegesebb alakú toll éppolyan remek játszótárs lehet, mint egy stresszlabda vagy egy fejmasszírozó fésű. Fogadjunk, hogy most is van valami a kezedben, miközben ezt olvasod;)!

A matatás korántsem fölösleges tevékenység, sőt! Az emberek legtöbbször azzal magyarázzák a tárgyak piszkálgatása iránt érzett olthatatlan szenvedélyüket, hogy egy-egy hosszú előadás vagy munkahelyi megbeszélés alatt sokkal jobban tudnak koncentrálni, ha van a kezük ügyében valami. A leggyakoribb eszközök éppen ezért az irodai dolgok szoktak lenni: gemkapcsok, tűzőgépek, vagy éppen a pendriveok.

A másik leggyakoribb magyarázat az, hogy a babrálás segít levezetni a felgyülemlett feszültséget. Erre a legjobb példa a stresszlabda: vannak olyan cégek, ahol a dolgozók a szokásos műanyag tollak és céges füzetek mellé stresszlabdát is kapnak (bár azt nem tudjuk, hogy ez inkább kedvesség vagy finom utalás-e a vezetés részéről...)

 

Ahány ember, annyi babrálás

A pszichológiai kutatások szerint az emberek úgynevezett stimulációs szintje nemcsak a személyiségtől függ, hanem a környezettől is: valaki például csak síri csendben és nyugalomban tud dolgozni, míg másokat egyenesen inspirál a nyüzsgés vagy a zene. Ha valaki nem kapja meg a megfelelő stimulációt, igyekszik pótolni azt, vagy ha valakit túl sok inger ér, akkor megpróbálja levezetni a felesleget: nem mással, mint babrálással (szerkesztőségünk esetében már a fidget spinner segítségével).

Van azonban egy probléma: kevés olyan kutatás létezik, amely a babrálós játékok hatását vizsgálná.

Az egyik ilyen kutatás során hiperaktív, figyelemhiányos gyerekeket vizsgáltak: megengedték nekik, hogy olyan dolgokat csináljanak, mint a guggolás, szökdelés, miközben meghatározott feladatot kellett végrehajtaniuk. A kutatásból kiderült, hogy a gyerekek jobban teljesítettek, ha nem kellett nyugton ülniük, hanem matathattak, mozgolódhattak kicsit.

Sokféle „babracucc" létezik, ezek között rengeteg olyan, aminek egyetlen funkciója az, hogy matatni lehessen vele. A már említett fidget spinneren kívül ilyen például a kattintgatós kocka, amelyiket direkt úgy fejlesztettek ki, hogy minden oldalán más nagyságú és funkciójú gombok legyenek, amiket különbözőképpen lehet nyomogatni.

Úgy tűnik tehát, hogy az ilyen eszközök nem pusztán pénztárcavadász divathóbortok, hanem egy valóban létező emberi hajlamot igyekeznek meglovagolni. Ez tulajdonképpen nem ördögtől való, sőt!

Arra azonban érdemes figyelned, hogy ne dőlj be a legújabb kütyüknek, ne vegyél meg mindent, amit az interneten látsz: találd meg azt a babracuccot, ami Neked a legjobban kézre áll, és amivel a legkényelmesebben tudsz matatni. Lehetőleg a környezeted nyugalmát is megőrizve...



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön