hirtelen haragú
Egészségmagazin.com   |   2016.04.13.

Hirtelen haragú vagy? Így lehetsz nyugodtabb természet

Te is azonnal felkapod a vizet, ha valami nem tetszik? Rögtön kiabálni, csapkodni kezdesz, majd szégyelled magad a viselkedésedért, amikor lenyugodtál? Nagyon fontos, hogy lenyugtasd heves természetedet, hiszen az állandó zsémbeskedés komoly egészségügyi kockázatokat rejt. Most mutatunk 7+1 tippet, amik segítenek, ha hirtelen haragú vagy!

reklám vége

„Heves természet" - szokták mondani azokra, akik a legkisebb sérelemre is rögtön kiabálással, vendettával reagálnak. Sok ember van, akinek ilyen az alaptermészete, és ezen szinte lehetetlen változtatni: pedig fontos, hogy megtanulj higgadtabb lenni a hétköznapokban, hiszen egy-egy dühroham akár szívrohamhoz, vagy agyvérzéshez is vezethet. Nem éri meg!

A hirtelen haragú természeted ráadásul a mindennapjaidat is megnehezíti: ha egy vita hevében hirtelen leordítod a gyanútlan partnered fejét, könnyen hátrányba kerülhetsz. A higgadt partnered paprikavörös fejedet látva vagy felhagy az egésszel, és otthagy, vagy elhatározza, hogy legközelebb óvatosabb lesz, és ettől kezdve úgy bánik veled, mint a hímes tojással. Ennek pedig az a hátránya, hogy valószínűleg nem lesz veled őszinte.

Ha a barátod vagy a párod azért nem mer veled őszintén beszélni és elmondani a véleményét, mert attól tart (jogosan), hogy felkapod a vizet, akkor bizony óriási bajban vagy. Épp itt az ideje változtatni ezen. Ezen felül bizonyára a te életedben is vannak olyan emberek, akik egyszerűen felidegesítenek. Bosszant téged, ahogyan beszélnek, amit mondanak, ahogy állnak, ülnek, sétálnak, lélegeznek, de néha muszáj őket végighallgatni. Ha egy ilyen bosszantó figura történetesen a főnököd, akkor nem kell kimerítő érvelést felmutatni ahhoz, hogy belásd: bölcsebb a saját dühödet féken tartani, mint őt megváltoztatni.

Hogyan kerülheted el hirtelen haragodat?

1. Kérj időt!

Ne mástól, magadtól. A jó öreg számolj tízig-módszer igazi klasszikus, és továbbra is az egyik leghatásosabb technika, ami gyorsan bevethető, és szinte bármilyen helyzetben alkalmazható. Hagyd, hogy a hirtelen feltört harag leülepedjen és elhaljon, eközben van időd átgondolni picit, miért is kaptad fel a vizet. Sokszor rá fogsz jönni, mennyire alaptalan volt! Persze tudjuk, könnyű ezt mondani, de hidd el, megéri megerőltetni magad.

2. A harag rossz tanácsadó!

Ugye neked is kellett már magyarázkodnod egy-egy megnyilvánulásod miatt? A „ne haragudj, nem úgy gondoltam", „dühös voltam, ne is foglalkozz vele" mondatok a hirtelen haragú emberek gyakori beszédfordulatai.

A kulcs itt is az idő: tarts szünetet, várd meg, míg nyugodt leszel, és utána, csakis utána fontold meg a válaszodat. Sok kellemetlen helyzettől megkímélheted magad, a megbántott barátokról nem is beszélve.

3. Ha egy konkrét ember bosszant, egyszerűen próbáld meg elkerülni.

Hidd el, az élet túl rövid ahhoz, hogy olyanokra pazarold az idődet, akik bosszantanak. Ha ez lehetséges, akkor a távolság már önmagában is segíteni fog abban, hogy higgadt maradj. Amíg távol vagytok egymástól, legalább van időd kitalálni, hogyan viselkedj vele legközelebb.

4. Mozogj!

A sport, a fizikai aktivitás nemcsak általában a stresszt, a hirtelen haragot is jól levezeti. Nem véletlenül érzed ilyenkor úgy, hogy falhoz kell csapnod valamit. Ha rendszeresen sportolsz, kevésbé leszel hajlamos az idegességre. Ha viszont mégis hirtelen felmegy benned a pumpa, nyugodtan csinálj pár guggolást, fekvőtámaszt, meg fogsz lepődni, de tényleg segíteni fog. Ez egy vitás helyzetben természetesen nehezen kivitelezhető, de ha a rossz hír telefonon, vagy emailben érkezik, akkor nyugodtan nekiállhatsz egy kicsit edzeni.

5. Programozd át az agyad!

Próbálj a miértek helyett a hogyanokra figyelni! Ne azon bosszankodj, „Miért mondott ilyen nekem, éppen ő?" figyelj inkább arra: „hogyan oldhatom meg?". Sokszor maga a kérdés rossz, rossz kérdésre pedig nagy eséllyel rossz választ fogsz találni. A megoldás a lényeg, az visz ugyanis előbbre.

6. Ne tarts haragot senkivel!

Gondolj bele: kinek árt, ha mérges vagy? Csakis neked. Akire haragszol, azt nem fogja érdekelni a te állapotod, téged viszont emészteni fog a sajátod. A megbocsátás parancsa nem véletlenül van jelen ősidők óta a vallásokban: neked lesz jobb, ha magad mögött hagyod a téged mérgező érzelmeket.

7. Nevess!

Aki magán és a helyzeten nevetni tud, annak nyert ügye van. A humor varázslatosan gyorsan képes a legádázabb érzelmeket a legkellemesebbekké alakítani. Próbáld felfedezni mindenben a vidámságot, amin nevetni tudsz. Ha megtanulod, pluszként azt is megtapasztalhatod, hogy mások is csatlakoznak hozzád, hiszen a nevetés ragadós.

+1 Nyomtasd ki ezt a cikket!

Nyomtasd ki ezt a cikket, és tűzd ki az irodában, vagy otthonodban egy jól látható helyre: ha dühbe gurulsz, csak olvasd át, vagy véletlenszerűen válassz egyet a 7 tipp közül és alkalmazd! Ha még ez sem segít, akkor tépd le a falról, gyűrd össze és dobd el: ezzel levezethetsz egy kicsit a feszültségből, de nem ártasz senkinek:).

Van hirtelen haragú ismerősöd? Oszd meg vele ezt a cikket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön