stressz okozta hasmenés
Egészségmagazin.com   |   2015.11.26.

A stressztől hasmenésed van? Itt a megoldás!

Gyakran görcsöl a hasad és visszatérő, kiszámíthatatlan hasmenés gyötör? Ha már minden orvost megjártál és mégsem találtad meg a gyógymódot, érdemes megvizsgálnod, hogy mennyire stresszes az életmódod.

reklám vége

Emlékszel arra, amikor egy nehéz vizsga előtt izzadni kezdett a tenyered, vagy remegett a gyomrod? Stressz esetén a tested villámgyorsan megemeli a kortizol-, az adrenalin- és a noradrelin szintet... Ezek a hormonok felelnek azért, hogy minden szükséges energiaraktárad használatra készen elérhetővé váljon.

Hogy túlélje a szervezeted a sokkhatást, többek között ezek szabályozzák ilyenkor a:

  • vérnyomásod és a kardiovaszkuláris funkcióid
  • inzulin- és glükóztermelésed
  • anyagcseréd

Sőt, képesek növelni a fájdalomküszöböd, és az emlékezőképességed is. Ezért is van az, hogy a gyors élettani változások hatására olykor legördül egy-egy izzadtságcsepp.

Egy stresszes időszakban azonban előfordul, hogy ez a felfokozott érzelmi állapot tartós. Ilyenkor alakulhatnak ki olyan hosszú távú panaszok, amelyek fájdalmassá tehetik a mindennapjaid.

Stressz és a hasmenés

Az egyik leggyakoribb panasz azoknál, akik tartósan stressznek vannak kitéve, a hasmenés. Érdekes tény, hogy alapvetően stresszhelyzetben a belek erei kevesebb vérhez jutnak, és a bélműködés lelassul. De akkor mégis hogyan lehetséges, hogy stressz hatására hasmenés alakuljon ki?

A válasz abban rejlik, hogy amikor ideges vagy, még egy lényeges hormon felszabadul, ez pedig a kortikotropin. Ez a hormon közvetlenül hat a vastagbél receptoraira, és fokozza annak működését. A felgyorsult bélmozgás kellemetlen hangokat és komoly görcsöket eredményez, amely ellen nagyon sok mindent nem tehetsz.

Hab a tortán, hogy a stressz ingerli a kismedencei paraszimpatikus idegeket, amelyek képesek ellazítani a belső anális záróizmodat. Így fordulhat elő az, hogy mire kettőt pislogsz, már rohansz is a vécére. A tünetek még intenzívebbek lehetnek, ha azon aggódsz mikor, és hol tör rád egy újabb roham.

Kit érint a stressz okozta hasmenés?

A stresszt elkerülni nem tudod, sőt nem is kell! Az egészséges stressz-mennyiség magasabb teljesítményre sarkall, tehát hasznodra válhat a mindennapokban. A gondok ott kezdődnek, ha valami olyan esemény történik az életedben, amellyel nehezen, vagy egyáltalán nem tudsz megbirkózni. Mivel nincs két egyforma ember, ezért lehetséges, hogy valaki könnyedén átvészel egy szakítást, vagy egy munkahelyváltást, míg téged ez erősen megvisel. Az is lehetséges, hogy másnál egészen másfajta testi tünetek jelentkeznek.

Legyen szó bármilyen egészségügyi gondról, a legjobb ilyen helyzetben, ha felismered a problémát, és tudatosan változtatni kezdesz az életmódodon. Ha egyedül pedig nem megy, kérj bátran segítséget, hogy minél előbb visszatérjenek a dolgok a normál kerékvágásba!

Stressz okozta hasmenés kezelése 1 szabály: Kivizsgálás

Ha stresszes helyzetben jön rád a hasmenés, akkor valószínűleg azt a stressz okozza, de ebben nem lehetsz 100%-ig biztos, amíg el nem mentél orvoshoz, aki alaposan kivizsgál. Az állandó hasmenés hátterében ugyanis egy csomó más betegség, allergia, ételérzékenység is megbújhat, amit érdemes már az elején kizárni - vagy kezelni!

Sajnos a hasmenés kivizsgálásához hozzá tartozik néhány kellemetlen vizsgálat is, mint például a gyomortükrözés, vagy a béltükrözés, de ezeket sok helyen kérheted már altatásban is: csak besétálsz a klinikára, alszol egy jót, és mire felébredsz, már meg is kapod az eredményeket.

A vizsgálatok miatt ne stresszelj!

Stressz okozta hasmenés kezelése 2 szabály: tiltott a túl sok evés és az alkohol!

A stresszevés nem ismeretlen fogalom: sok emberre nyugtató hatással van az evés, de ilyen helyzetekben a sok szükségtelen étel csak tovább fokozza a problémákat. Nem is beszélve arról, ha mellé erős alkoholfogyasztás, dohányzás vagy kávézás is társul. Az amúgy is irritált bélrendszer nem fogja bírni a terhelést és a tünetek ahelyett, hogy elmúlnának, felerősödnek és még rosszabb lesz a helyzet.

Stressz okozta hasmenés kezelése 3. szabály: vess véget az ördögi körnek

Igen van megoldás a problémára! Ha ilyen gondokkal küzdesz, érdemes kicsit tudatosabban élned. Az izgulékony természeteden ugyan nem tudsz változtatni, de egy kis tervezéssel javíthatsz állapotodon.
Íme, pár dolog, amit szükséges meglépned:

1. Próbáld megkeresni és kiiktatni az életedből a stressz fő forrását!

Igen, talán ez a legnehezebb, de az egyik legfontosabb feladat is egyben. Ha gyomorgörccsel lépsz be minden reggel a munkahelyedre, talán érdemes lenne új hely után nézned. Ha a vizsgák előtt jön rád a probléma, akkor szánj több időt a felkészülésre, hogy magabiztosabban lépj be a terembe.

2. Készíts vésztervet!

Amikor stresszes helyzet várható, (pl. ha egy prezentációt kell tartanod sok ember előtt), akkor készülj fel arra, miként fogod azt legyőzni. Gondold végig, hogy ha mégis sürgősen ki kéne, szaladnod azt hogyan tennéd. Fontos, hogy hideg fejjel gondold végig, legyen akcióterved, de utána már ne rágd magad többet ezen, mert csak tovább rontasz a helyzeteden!

Ez pont abban fog neked segíteni, hogy oldja benned a félelmet azáltal, hogy többé már nem érhet felkészületlenül a hirtelen jött hasmenés. Segíthet már az a tudat is, hogy ott lapul a táskádban egy görcsoldó, vagy hasfogó.

3. Sajátíts el pár meditációs gyakorlatot.

Ha sikerül kontroll alatt tartanod az érzelmeidet, később ritkábban és enyhébben jöhet elő ez a bosszantó tünet. A stressz okozta hasmenés kezelésében a legfontosabb - és legnehezebben betartható szabály - hogy nyugodj meg! Attól megnyugszol:)! Ha viszont azon stresszelsz, hogy stresszelsz, csak súlyosbítod a tüneteidet és tovább rontod a helyzetedet.

Stresszmentes mindennapokat kívánunk! Oszd meg a cikket a stresszes barátaiddal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön