petefészek-gyulladás komoly probléma
Egészségmagazin.com   |   2016.07.19.

A petefészek-gyulladás és amit tudnod kell róla

Te is sokat hallasz mostanában a petefészek-gyulladásról, de mégsem tudod biztosan, mik is a tünetei, és fenyeget-e téged? Egyáltalán: okozhat komoly gondokat vagy nem is érdemes félned tőle?

reklám vége

A petefészek-gyulladás egy sokat emlegetett bakteriális betegség, de kevesen tudják, hogy a leggyakrabban nem önmagában, hanem a petevezeték gyulladásával együtt jelentkezik, a kettőt az egyszerűség kedvéért szokták együtt emlegetni.

A petefészek-gyulladás tünetei

A tüneteket kétféle csoportba lehet sorolni: alapvetően láz, gyengeség, hányinger, szédülés jelentkezik, ám ezzel még nem vagy előrébb, mivel ezek gyakorlatilag bármilyen kór kísérői lehetnek.

A jellegzetes tünetek közé tartozik a szúró, erős, nem múló hasi fájdalom, ami kisugározhat a tested más részeibe is, például hátra, az epevezetékek felé, de akár a vállba is. Rossz hír, hogy a betegség fájdalmassá teheti a szexuális életet, így a gyógyulásig meglehetősen kellemetlen együttlétekkel kell számolnod, és sajnos ugyanez a helyzet a pisiléssel is. Jó hír viszont, hogy ez az utóbbi egyénenként változik, így van esélyed arra, hogy pont azok közé tartozol, akik viszonylag kevés szenvedéssel vészelik át a krízist.

Mivel mind a két oldalon van egy-egy petefészked, létezik bal-jobb oldali, illetve kétoldali petefészek-gyulladás is, a tünetek viszont hasonlóak mindhárom esetben.

Hol kaphatod el és hogyan terjed?

Tipikus és gyakori eset, mikor a meleg vizű fürdőből való hazatérés után nem sokkal kellemetlen tüneteket kezdesz tapasztalni magadon, amiket könnyen lehet, hogy éppen a petefészek-gyulladás okoz. Ügyelj arra, hogy meleg állóvízbe ne menj bele, vagy ne tölts el benne sok időt, hiszen az ilyen medencék egyébként is melegágyai a különféle női betegségeknek. Válassz inkább a vízcserélős strandokat, ott jóval kisebb a kockázat!

A fertőzés a fürdők mellett jellemzően szexuális úton terjed, régen a leggyakrabban olyan nemi betegségek kéretlen kísérője volt, mint például a gonorrhoea, de számos más baktérium is okozhatja, mint a hüvelyt és a húgycsövet megfertőző, beszédes nevű trichomonas vaginalis nemi betegség is.

Az abortuszok szövődményeként is kialakulhat a petefészek-gyulladás, és ez olyan gyakori, hogy az orvosok szerint minden negyedik terhességmegszakítás során fellép valamilyen gyulladás.

A petefészek-gyulladás kockázatai

Mint minden betegségnek, ennek is vannak kockázatai, és mint minden betegség, ez is rosszabbul érint bizonyos nőket, mint másokat. Ez függ a hormonháztartástól, a belső nemi szervek egészségi állapotától, és attól, hogy hogyan kezeled a betegséget. Ez utóbbi talán a legfontosabb, mert ezért tudsz a legtöbbet tenni! Az immunrendszered védelmére mindig fordíts nagy figyelmet, hiszen ez a belső nemi szervek egészségét is jelenti, úgy pedig nagyobb eséllyel tud kivédeni egy esetleges fertőzést.

Az ellenőrizetlen fogamzásgátlók használata súlyosbíthatja a tüneteket, ezért mindenképpen kérdezd meg az orvosodat erről is.

Ha a petefészek-gyulladás fiatal korban alakul ki, és főleg, ha elhanyagolod, az bizony meddőséget is okozhat, míg ha időben elmész orvoshoz, simán kigyógyulhatsz belőle egy-két hét alatt.
A dohányzás, a helytelen táplálkozás szintén súlyosbíthatják a betegséget.

A gyulladás kezelése

A legegyszerűbb természetesen az, ha megelőzöd a betegséget: kerüld a meleg vizű fürdőket és vigyázz, hogy kivel, és milyen körülmények között bújsz ágyba. A tisztaság és a tartós, monogám partnerkapcsolat a petefészek-gyulladás egyik legnagyobb ellensége.

Ám ha már elkaptad valahogyan, akkor az a legfontosabb, hogy azonnal menj el orvoshoz, ne halogasd a dolgot egy percig se, így megelőzheted a súlyos szövődmények kialakulását! A gyógyításra nincsen egyértelmű recept: az orvosod a pontos diagnózis ismeretében tudja majd csak eldönteni, hogy neked mi a legjobb módszer.

A petefészek-gyulladás egy nem ritka, de nem is mindennapos betegség, amit egy kis odafigyeléssel utóhatások nélkül át tudsz vészelni - de csak akkor, ha időben észbe kapsz és elmész vizsgálatra. Ha nem veszed félvállról, néhány hónap múlva az egész csak egy kellemetlen emlék marad!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön