krumpli, krumplihéj
Egészségmagazin.com   |   2016.05.06.

A krumplihéj 7+1 előnye

Szereted a krumplit? Sütve, főzve, vagy püréként? Akármelyik is a kedvenced, bizonyára meg szoktad pucolni a krumplit, bármennyire is kellemetlen ez a művelet. Pedig ha tudnád, mennyi előnnyel szolgált a krumplihéj.

reklám vége

Ugye te is hallottad már a kifejezést, hogy „a héjában van a vitamin"? Sőt, talán te magad is mondtad már gyermekednek, aki nem akarta megenni a gyümölcsök vagy zöldségek külsejét. De tudtad, hogy ugyanez a burgonyára is vonatkozik? Hogy az is egészségesebb, ha nem állsz neki krumplit hámozni?

7+1 ok, miért egészséges a krumplihéj

1. A krumplihéj jó hatással van az anyagcserére és az izmokra

A krumplihéj sok káliumot tartalmaz, ami fontos szerepet játszik a vázizmaid (azok az izmok, amelyek a csontjaidhoz kapcsolódnak) helyes összehúzódásának működésében és az idegsejtek helyes "üzemben tartásában".

2. A krumpli héja segíthet a vérnyomás szabályozásában

Magas a vérnyomásod és szeretnéd a normális szinten tartani? Főzd meg a krumplidat a héjával együtt! Magas káliumtartalma segít megnyugtatni a véredények falát, ami véd a magas vérnyomás kialakulásával szemben.

3. A krumplihéj segít a megfelelő energiaszint fenntartásában is

A benne található tápanyagok egyike a niacin, amit B3-vitaminként is ismerünk. Ez a vitamin fontos szerepet játszik a szénhidrátok energiává való alakításában, amely energiát a sejtjeid különböző feladatok ellátására használják fel. A niacin szintén lényeges elem az új sejtek létrehozásában, és a meglévő sejtek védelmében.

4. Tele van rostokkal

A burgonyahéj rostokban meglepően gazdag, amelyek segítenek a magas koleszterinszint csökkentésében. Nem titok, hogy a rostok fontos szerepet játszanak a helyes bélműködés megteremtésében és a székrekedés megelőzésében is. Szakértők szerint a rostokban gazdag ételek, például a hámozatlan krumpli fogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát is.

5. A krumplihéj segíthet a sötétebb sebhelyek, forradások elhalványításában

Ebben az esetben kivételesen meg kell pucolnod a krumplit, és a héjából egy ronggyal ki kell nyomkodnod a nedvességet. Tedd a textilt a sebhelyedre, ismételd naponta annak érdekében, hogy szebbé tedd a forradást. A krumplihéj levét máshol is alkalmazhatod a testeden, például a térdeden vagy könyöködön, ahol világosítani, vagy egyenletesebbé szeretnéd tenni a bőröd színét.

6. Serkenti a hajnövekedést

Szeretnél hosszabb fürtökkel ékeskedni, vagy a hajvonaladdal vagy elégedetlen? Akkor szintén a krumpli levágott héjára lesz szükséged. Zuhanyzás előtt dörzsöld a krumplihéjat a fejbőrödre, és hagyd ott egy pár percig. A vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok, amelyeket a burgonya héja tartalmaz, segítik a haj növekedését is.

7. Nem csak az uborka segít a puffadt szemek megnyugtatásában

Nem aludtál eleget az utóbbi időben, és a szemed alatt sötét foltok éktelenkednek? Ezek elmulasztására is hatásos fegyver a krumplihéj :-). Ha fáradt, dagadt a szemhéjad, és éppen nincs otthon uborka, gyorsan pucolj meg egy krumplit, és tedd a héját a szemhéjadra: segíteni fog!

+1: ha a krumplit hámozás nélkül főzöd, vagy sütöd, akkor máris megszabadultál a krumplipucolás rémétől - ez már önmagában is egy jelentős előny, nem?

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön